Inhoudsopgave
Hoofdstuk 1: De reden waarom spelen jouw Baby helpt Ontwikkelen
Hoofdstuk 2: Spelen begint al in de buik met voelen, horen & zien
Hoofdstuk 3: Met deze 4 Spellen maak je contact met je buikbaby
Hoofdstuk 4: Speeltips & Activiteiten voor je baby (voor eerste maanden)
Hoofdstuk 5: Speeltips & Activiteiten voor je baby vanaf 6 maanden
Hoofdstuk 1:
De reden waarom spelen jouw Baby helpt Ontwikkelen
Eerst even een klein zijstapje naar het dierenrijk.
Als twee hondenpuppy’s spelen dan lijkt het soms of ze vechten. Deze schijngevechten zijn echter onderdeel van hun zogenaamde inprentperiode. Hierin bereiden ze zich voor op hun toekomst.
In deze periode zijn de indrukken die het beestje opdoet in eerste 13/14 weken bepalend voor ontwikkeling en gedrag voor de rest van het verdere leven!
Deze inprentperiode kun je wel vergelijken met een baby. In een relatieve korte tijd, leren ze erg veel nieuwe vaardigheden.
Gelukkig duurt die periode bij een baby wel wat langer dan 14 weken.
Het eerste jaar
Spelen is een leuk en nuttig vermaak waarbij je leert vaardigheden te vergroten of talenten beter te benutten.
In het eerste levensjaar van je kindje ontwikkelt het uiteraard lichamelijke functies, maar ook sociale vaardigheden en zelfs al morele inzichten. Gelukkig zijn kinderen hiervan onbewust en vinden spelen gewoon leuk! [1]
Met spelen ontwikkel je een band met je kind en kun je al deze vaardigheden stimuleren, sturen en verbeteren. Natuurlijk moet spelen uitdagend zijn, maar let op dat het niet frustreert!
Ook al lijken baby’s alleen maar te drinken, te eten, veel te slapen en hun luiers vol te maken, ze ontwikkelen en leren continu.
En dat leren… dat doen ze al spelend van jou!
Hoofdstuk 2:
Spelen begint al in de buik met voelen, horen & zien
“Hij is weer aan het voetballen, hoor!”
Iedere zwangere moeder zegt dit wel eens voor de grap als haar ongeboren kindje trapt in de buik. Maar het is geen grap. Het is wel degelijk waarheid.
Ongeboren kinderen kunnen al heel vroeg en in ieder geval vanaf het derde trimester spelen in de baarmoeder!
Ook kunnen ze horen. Hiervan kun je gebruik maken door al zo vroeg mogelijk te beginnen met spelen met je baby.
Maar, zul je je afvragen, kan ik spelen met mijn baby, zelfs als hij nog in mijn buik zit? Jazeker! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met te spelen met je kindje.
In dit hoofdstuk lees je hoe!
Volgorde van ontwikkeling van zintuigen
Onderzoek heeft uitgewezen dat buikbaby’s al voelen, proeven/ruiken, horen en zien in de baarmoeder, in die volgorde van ontwikkeling.
Al op twee maanden kan een buikbaby voelen met zijn mond en op drie maanden heeft je kindje gevoel in zijn handjes. Dus wat doe je als je rot verveelt in die saaie baarmoeder, je gaat op onderzoek uit. Je ontdekt je eigen mond en stopt je duim erin, of je voet. Je tast alles af en je speelt zelfs met je navelstreng.
Als je een tweeling bent, dan kun je samen knuffelen, want liefde overschrijdt iedere grens. Dus ook de grens van de buikwand die tussen jou en de buikbaby zit.
Hoofdstuk 3:
Met deze 4 Spellen maak je contact met je buikbaby
Hieronder 4 ideeën om met je buikbaby contact te maken en te spelen,
1: Spelend voelen
Liefde is gevoel. Daag je buikbaby uit met je te spelen. Als jij rust, wordt je kindje meestal actief.
Hoe doe je het?
- Ga lekker zitten en duw op je buik. Je kindje zal als het oud genoeg is, waarschijnlijk reageren door op die plek met zijn voetje, hoofd of zelfs handje te duwen.
- Verplaats je hand en laat je baby je hand volgen.
Op dit filmpje zie je mooi hoe een vader met zijn ongeboren kindje speelt:
Nog te jong?
Er is niets zo mooi dan voor het eerst met je kindje te kunnen communiceren! Maar als je kindje te jong is, heeft het misschien nog te weinig kracht en komt er nog geen reactie. Je zult dan nog even geduld moeten hebben!
Wat kun je dan doen? Dan kun je al vanaf een heel vroeg stadium je buik masseren met aromatherapie, dat is heerlijk ontspannend voor jou.
En waarschijnlijk ook voor je ongeboren kindje!
2: Hoorspel
Op vier à vijf maanden kan een kind in de baarmoeder al horen. Vanaf die tijd is het dan ook leuk om hoorspelletjes doe doen.
Hoe doe je het?
- Lees je kind verhaaltjes voor
- Zing liedjes
- Luister naar jouw favoriete muziek. Kijk dan niet raar op dat tegen de tijd dat je kind kan lopen, hij zal ‘dansen’ op juist DIE muziek en minder enthousiast zal zijn bij andere muziek.
- Praat tegen je buikbaby en noem zijn naam regelmatig
- Draag een babybelletje aan een lange ketting onder je navel dragen. Het zachte tinkelen van het belletje stelt je kindje gerust en het zal het na zijn geboorte herkennen en erdoor gerust gesteld kunnen worden.
Vanaf circa zeven maanden kun je ook gekke dingen met je kindje doen. Maak eens rare geluidjes en kijk hoe hij daarop reageert.
Zoals in onderstaand filmpje. Hierin zie je hoe de baby reageert op op haar ‘plagende’ vader:
3: Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet
Ook op vier maanden kan een kind in de baarmoeder licht van buitenaf waarnemen. Hoe ouder de buikbaby, hoe dunner de buikwand, hoe meer licht hij kan zien.
Hoe doe je het?
- Neem een zaklamp
- Schijn op je blote buik. Zorg dat de lamp tegen je huid aangedrukt zit
- Je kindje zal hoogstwaarschijnlijk naar de lichtbron komen en het aanraken met zijn hoofd, handjes of voetjes.
Dit wordt mooi geïllustreerd in dit filmpje:
4: Ontspannen met je buikbaby
Wat ook een fijne manier om contact met je buikbaby te krijgen is door te ontspannen!
Hoe doe je het?
- Doe zwangerschapsyoga. Volg een cursus in groepsverband, of doe het alleen thuis. De oefeningen helpen jezelf en daardoor je buikbaby.
- Ga zwemmen. Een goede manier voor je om te ontspannen omdat je dan het gewicht van je buik niet hoeft te dragen. Je zult merken dat je kindje er ook rustiger van wordt.
Meer tips nodig?
Wil je nog meer weten? Lees dan zeker deze zeker het volgende interessante Engelstalige artikel over wat kinderen kunnen leren in de baarmoeder [2].
Hoofdstuk 4:
Speeltips & Activiteiten voor je baby (voor eerste maanden)
En dan eindelijk is het grote moment daar.
Je kindje is geboren!
Door hetgeen jullie samen gegeten hebben, herkent het jouw geur en doordat jij tegen je kindje hebt gepraat, herkent het meteen je stem.
En vanaf het moment dat je baby op deze wereld is, begint het te leren. Jij bent de aangewezen persoon om dat te stimuleren!
In dit hoofdstuk geef ik je speeltips mét en zonder speelvoorwerpen!
6 Babyactiviteiten zonder speelvoorwerpen
Hoe doe je het?
- Hoofdje draaien. Een pasgeboren kindje gaat het eerst zijn hoofd leren draaien. Stimuleer hem daarin door felgekleurde voorwerpen dichtbij zijn gezicht te houden en proberen te laten volgen.
- Gekke bekken. Een zuigeling kan nog geen diepte zien, de zichtafstand is tussen de twintig en dertig centimeter. Maak daarom dichtbij het gezichtje van het kind, zoveel mogelijk oogcontact. Trek gekke ‘bekken’. Steek je tong eens uit. Je zult zien dat je kindje dat na gaat doen. Imiteren is immers leren. Ook is het belangrijk voor een kind om gezichtsuitdrukkingen te leren herkennen. Dit heeft hij nodig voor non-verbale communicatie. Het kan hem later beter maken in teamwork.
- Kiekeboe. Help je kind te leren anticiperen. Bijvoorbeeld kietel je baby bij de voetjes, dan de knietjes, dan de buik en kin. Als je dat vaak doet met een leuk rijmpje erbij dan weet het kind dat je eindigt bij zijn kin en verheugt zich anticiperend op dat moment. Kiekeboe spelen is ook een goed voorbeeld van leren anticiperen.
- Speel na-apertje. Als je baby trappelt met zijn benen en zwaait met zijn armen, complimenteer hem dan met zijn stoere bewegingen en bevestig het door hem na te doen. Goede kans dat je baby jou ook na gaat doen met een paar maanden.
- Babymassage. Je kunt babymassage leren. Een heerlijke manier om knuffelend met je kindje bezig te zijn.
- Hoofd optillen. Leer je baby zijn hoofdje op te tillen. Als je baby op zijn buik kan liggen, ga je op dezelfde hoogte tegenover je baby liggen. Je tilt je hoofd op. Je kindje wil behalve imiteren je ogen volgen en zal proberen zijn hoofdje op te tillen.
10 Baby activiteiten met speelvoorwerpen
Pasgeboren kindjes ontdekken de wereld in eerste instantie door proeven en voelen, omdat ze nog niet veel kunnen zien.
Help je kindje bij deze ontdekkingstocht door stimulerend met hem te spelen.
Hoe doe je het?
- Verschillende structuren. Een baby leert vooral door dingen in zijn mond te stoppen, dus zorg dat je veel ongevaarlijke dingen hebt met verschillende structuren en vormen. Biedt het speelgoed aan en haal het weer weg. Je hebt wat bereikt als het kindje het speelgoed volgt met zijn ogen of het zelfs wil hebben. Een bijtring is natuurlijk fijn voor een kindje.
- Kleuren laten zien. Baby’s kunnen pas na een maand of drie kleuren beter zien, dus zorg dat je veel extreme, contrasterende en primaire kleuren hebt om hem dingen te laten zien.
- Bewegende voorwerpen. Bewegende dingen zijn de ultieme uitdaging voor je baby. Een mobiel met grote kleurige voorwerpen of een babygym waar de baby tegenaan kan slaan vlak boven het bedje is ideaal.
- Voelen en geluid. Laat je kind harde, zachte, koude, warme, vierkante en ronde voorwerpen bevoelen en als de voorwerpen ook nog geluid maken of piepen, is het helemaal top. De rammelaar is hier een goed voorbeeld van. Omdat baby’s zelf nog niet veel vast kunnen houden, zijn pols- en voetrammelaars ideaal. Het maakt geluid en kindjes leren erdoor te bewegen en te concluderen. Je kunt je kindje een bal laten wegduwen met zijn trappelende voeten. Het is belangrijk voor zijn motoriek en geheugen.
- Muziek luisteren. Speel een muziekdoosje of (klassieke) muziek voor je kind af. Vroeg luisteren naar muziek zou het wiskundig vermogen van kinderen op latere leeftijd verbeteren.
- Zoek de verschillen. Doe “zoek de tien verschillen”. Maar je neemt natuurlijk twee dezelfde gestileerde felgekleurde plaatjes met één overduidelijk verschil. Houdt ze dichtbij het gezicht van je kindje en je zult zien dat het van het ene naar het andere plaatje kijkt. Er is iets anders, maar wat… Dit kan je kind helpen eerder te kunnen lezen.
- Meelezen. En laat natuurlijk je baby ‘meelezen’ uit gekleurde plaatjesboeken met geluid. Let op, niet voorlezen, maar meelezen!
- Babyzwemmen. Je kunt meedoen in een babyzwemprogramma. Heerlijk voor jullie samen. De meeste kindjes zijn een maand of drie oud wanneer ze mee gaan doen, maar er zijn ook programma’s waar je al op zes weken kunt instappen.
- Spiegel. Houd je baby vlak voor de spiegel. Hij weet niet dat hij het zelf is en zal bewegingen naar het andere kind maken om sociaal contact te leggen en waarschijnlijk zelfs lachen!
- Knuffelbeer. Geef je kindje zijn vriend voor het leven, een flinke teddy van zo’n 40cm waarbij hij zich veilig kan voelen en tegenaan kan knuffelen.
Hoelang spelen?
Met bovenstaande tips kun je heel wat fijne uurtjes doorbrengen met je kleine wonder.
Het is alleen niet de bedoeling dat je het echt ook achter elkaar doet!
Twee tot vier minuten per keer spelen, is voldoende. Zorg dat er geen andere stimuli, zoals tv, aanwezig zijn.
Kies een paar activiteiten uit, en verwissel er een paar uit je repertoire.
Met bovenstaande speeltips kun je heel wat mooie momenten beleven. Zoek je nog meer, of andere? Bekijk dan zeker nog eens de tips die dit interessant Engelstalig artikel beschrijft! [3]
Hoofdstuk 5:
Speeltips & Activiteiten voor je baby vanaf 6 maanden
Als je kindje wat ouder en wat sterker is dan is het tijd voor spelen die ze help verder te ontwikkelen.
In dit hoofdstuk leest je welke activiteiten leuk zijn voor baby’s vanaf 6 maanden.
Ik maak daarbij onderscheid tussens spelletjes mét en zonder speelvoorwerpen.
Oja,
Uiteraard kun je de ‘oude’ spelletjes, zoals in vorige hoofdstuk beschreven gewoon erbij blijven doen!
In de eerste paragraaf besprak ik al het belang van spelen. Het is niet van belang voor de motorische ontwikkeling, maar ook de emotionele ontwikkeling.
Ze kunnen dan wel nog niet praten, maar hoe klein je baby ook is, zij (of hij) is erg gevoelig voor de emoties, en de reactie van de wereld om haar heen!
Vooral als je kindje wat ouder wordt, kun je dat al goed zien. Ik kwam de vorige video tegen, die dit geweldig illustreert.
7 Activiteiten en spelletjes zonder speelvoorwerpen om met je baby te doen
Hoe doe je het?
- Gebarentaal. Klinkt misschien gek, maar het zit zo: de meeste kindjes gaan zo rond 1,5 jaar hun eerste woorden zeggen. De spraak van een baby loopt ruim een half jaar achter op zijn begrip. Kun je je voorstellen hoe frustrerend dat moet zijn, dat je alles allang begrijpt maar jezelf niet kunt uitdrukken, of vindt dat je jezelf wel kunt uitdrukken maar dat die ander je niet begrijpt? Vanaf een half jaar kun je als je dat wilt daarom je baby spelenderwijs gebarentaal gaan aanleren. [4]
- Vertel wat je doet. Vertel zo veel mogelijk wat je doet aan je baby. Indien van toepassing, tel je zo veel mogelijk dingen hardop voor die je tegenkomt. Zo ontwikkelt je baby taalgevoel en gevoel voor getallen.
- Verstoppertje. Vanaf een half jaar zal een kindje zich ook gaan voortbewegen, hetzij door bipsschuiven, tijgeren of kruipen. Het is nu leuk om verstopspelletjes te gaan spelen. Blijf in het begin praten als je je verstopt. Zo leert een kindje dat dingen die hij niet kan zien, er nog wel kunnen zijn.
- Springen. Springspelletjes zijn het einde voor baby’s, als ze ‘staan’ of hangen aan je handen en zich dan afzetten met hun beentjes, ligt de wereld voor hen open.
- Imitatiespelletjes. Spelletjes zoals het liedje ‘klap eens in je handjes, blij, blij, blij…’, waarbij je kindje jouw gebaren nadoet, zijn steevast dikke pret!
- Vliegtuigje spelen. Dit spelletje is altijd goed voor een schaterlach, en het leuke is dat je als baby gewoon in je broek mag plassen van de lach!
- Klimrek. En natuurlijk ben jij het klimrek van je onderzoekende baby. Dit is erg goed voor zijn coördinatie- en probleemoplossend vermogen omdat je hem telkens makkelijk nieuwe uitdagingen kunt geven. Daarbij kun je ook een soort tikkertje doen en wegkruipen en je kindje aanmoedigen je te volgen. Je kunt het spelletje ook omdraaien en je baby volgen. Superspannend voor een kindje!
Baby Activiteiten met speelvoorwerpen
Waarschijnlijk zal je kindje nu al wel kunnen zitten en is met een bal rollen een leuk spel. Het helpt de oog-handcoördinatie te verbeteren.
Dit geldt ook voor blokken stapelen, of dingen ergens in stoppen, de fijne motoriek wordt er beter van.
Weggooien van voorwerpen is vaak een favoriete bezigheid van baby’s. Stimuleer hem daarin door een grote bak naast hem te zetten en uitbundig te belonen als een speeltje daarin belandt.
Alles wat beweegt, glinstert en geluid maakt is mega-interessant voor een kleintje.
Activity-speelgoed, activity-hangkleden of activity-matten zijn daarom bij uitstek geschikt. Dit zijn ook goede speelmethoden om je kindje te leren alleen te spelen, bijvoorbeeld in zijn bedje of box.
Maar wat voor speelgoed is geschikt?
Een van de belangrijkste argumenten is dat speelgoed een uitdaging maar geen frustratie mag zijn.
Zo kun je zeker in het begin volstaan met veilige huishoudelijke artikelen. Een felgekleurd kussen kan net zo leuk zijn als een teddybeer.
Als je toch echt speelgoed wilt, kun je op de leeftijdsgrenzen op de verpakking letten, dan zit je meestal qua frustratie wel goed.
Speelgoed baby 6 maanden (13 suggesties)
- Rammelaars en bijtringen
- Bewegend speelgoed
- Speeltjes met geluid
- Zachte speeltjes of teddyberen
- Speeltjes voor in water
- Constructiespeelgoed zoals blokken
- Wipstoeltjes, babybouncers, deurschommels
- Schommelpaarden
- Loopkarren
Waarop letten bij het kopen van kinderspeelgoed?
Schud ermee, trek eraan en voel of het geen scherpe randen heeft. Zitten de oogjes, knopen en de haren van teddy’s goed vast, komen wieltjes van auto’s niet los en kunnen de batterijen er niet zomaar uit.
In plastic speelgoed kunnen weekmakers, schadelijke verfsoorten en brandvertragers zitten. Dit staat vaak niet op de verpakking. Als het gek ruikt, koop het niet.
Hieronder een goed filmpje hierover van Toy Industries of Europe (TIE), een platform die optreed namens Europese speelgoedmakers.
Houten speelgoed
Met houten speelgoed kun je veiliger zitten, maar lijm en lak is ook niet altijd fijn. Neem geen speelgoed van multiplex, massief ongelakt hout is het beste. [5]
Schoon speelgoed
Speelgoed moet goed schoon te maken zijn en zacht speelgoed moet uitwasbaar zijn. Was dat laatste speelgoed tevens vóór gebruik.
Let op dat de ophangtouwtjes van speelgoed geen gevaar voor je baby kunnen vormen.
Goedkoop kan duurkoop zijn bij speelgoed, vaak komt goedkoop speelgoed uit landen waar minder strenge veiligheidseisen zijn dan in Europa. [6] [7]
Buiten Spelen!
Uiteraard kun je de bovenstaande spelletjes ook buiten doen uiteraard!
Dit is weer een heel nieuwe en gezonde belevenis voor je baby.
Let wel goed op, of de speelomgeving veilig is. Natuurlijk leg je een kruipkleed neer en zorg je dat baby goed beschermd is tegen de kou en vooral de zon.
Een babybadje is natuurlijk grote pret, zeker met waterspeelgoed en ook een babyschommel is leuk.
Een babyhangmat kun je gebruiken om je kleintje in te laten slapen. Maar natuurlijk is wandelen en eendjes voeren ook heel erg leuk!
Veel Speelplezier!
Dit is mijn gids vol met tips en inspiratie om lekker met je baby te spelen!
Ik hoop dat ik je geïnspireerd hebt!
Veel speelplezier!