Hoe kies je de beste autostoel?

Ben je op zoek naar de beste autostoel voor jouw kind? 

Vind je het lastig om te bepalen welke nou de juiste voor jouw situatie is?

Hoe bepaal je dit? En welke moet je nemen? Geen probleem. Wij hebben alles op een rijtje gezet en helpen jou via de route naar de beste autostoel voor jouw situatie!

Wil je snel naar een specifiek onderdeel? Gebruik dan de navigatie via onderstaande index.

Inde​x

Waarom een autostoel?

Hoe kies je de juiste autostoel? 

1. Welke soorten autostoelen zijn er? 

2. Wanneer welk type autostoel?

3. Vergelijk de stoelen

4. Maak je keuze 


Waarom een autostoel?

Een kinderlichaam is gewoonweg nog niet in staat om de impact en krachten van een botsing goed te verwerken. Ben je betrokken bij een ongeval en vervoer je daarbij jouw kind zonder goed passende en beschermende autostoel? Dan kan dit ernstige,, zelfs onherstelbare, schade aanrichten.

Juist daarom is het bij de wet verplicht om je kind tot een lengte van 1.35 meter, in een goedgekeurd zitje te vervoeren. Het allerbeste is, om dit tot zelfs 12 jaar vol te houden.

Pas vanaf die leeftijd zijn de meeste kinderen groot en sterk genoeg om veilig met de 3-punts autogordel vervoerd te worden.

Hoe kies je de juiste autostoel? 

Door de volgende stappen te doorlopen:

  1. Begrijp welke soorten autostoelen er zijn
  2. Weet wanneer welk type het beste bij uw kind én auto past
  3. Vergelijk de autostoelen in de stoelgroep
  4. Maak uw keuze op basis van de eigenschappen

1. Welke soorten autostoelen zijn er? 

Deze eerste stap is nodig om beter te begrijpen welke autostoelen er überhaupt zijn. Dan kun je namelijk precies weet welke stoel het beste is voor je kind nu, maar ook in de toekomst. Het voorkomt dat je nu een stoel aanschaft die wellicht te snel uitgroeit.

Op welke manier kun je je kind in de auto vervoeren?

  • Achterwaartse autostoel
  • Voorwaarste Autostoel
  • Zitverhoger
  • Autogordel

Autostoel Achterwaarts

Bij de achterwaarts gerichte autostoel rijdt uw kind tegen de rijrichting in. Door beter verdeling van de krachten bij een botsing, is de meest veilige manier van vervoeren. Het advies is daarom om uw kind zo lang mogelijk op deze wijze te vervoeren.

Varianten achterwaartse stoelen:

Babyautostoel: Ook wel bekend als Maxi-Cosi, of draagbare autostoel uit groep 0+. Deze groep is echt voor de allerkleinsten. We hebben in het artikel de beste baby autostoel een en ander op een rijtje gezet.

Baby-/peuter stoel: Ook bekend als de autostoel groep 0/1. Dit is een nieuwe overlappende groep waarbij uw kind langer achterwaarts vervoerd kan worden dan de babytijd. De stoel ‘groeit’ mee en als je peuter te groot wordt, kan dezelfde stoel vervolgens gebruikt worden om voorwaarts te vervoeren.

Voorwaartse Autostoel

Als je kind te groot wordt voor de achterwaartse autostoel, dan is het voorwaarts gerichte zitje de opvolger.

Varianten:

Baby/peuter stoel: gezien het overlappende karakter, valt deze stoel ook hier. zie als beschreven bij achterwaartse stoel

Peuterstoel: bekend als autostoel groep 1. Deze stoel is voorzien van een speciaal gordelsysteem die geschikt is voor voorwaarts vervoer.

Zitverhoger

Het doel van deze groep is om de het kind hoger te laten zitten waardoor de autoriem goed aansluit bij de hoogte van het kind.

Varianten:

Zitverhoger met rugleuning: de autostoel groep 2 en/of autostoel groep 3 (een combinatie 2/3 is gebruikelijk). Naast de functie als zitverhoger, biedt deze categorie autostoelen tevens steun aan hoofd, nek en romp. Erg belangrijk want een zijwaartse aanrijding kan veel schade aanrichten.

Zitverhoger zonder rugleuning: Deze heeft alleen een zitverhogende functie waardoor de autogordel (redelijk) goed aansluit. Door het ontbreken van de rugleuning biedt hij daardoor geen bescherming aan nek, hoofd en romp. Bedenk dit goed voordat je deze variant aanschaft. Dit is niet goed! De veiligste keuze is dus altijd voor een variant met een rugsteun!

Autogordel

Wanneer in de gordel? Uw kind is te groot geworden voor een zitverhoger en kan dus nu in de gordel. U weet zeker dat ze klaar voor de gordel zijn als:

  • Het kind is langer dan 1,35 meter EN
  • Kan goed zitten met rug tegen de bank EN
  • De knieën kunnen goed gebogen over de zitten EN
  • De Voeten kunnen plat op de grond

Als uw kind aan 1 van de bovenstaande eisen niet voldoet, wacht dan nog een paar maanden en blijft zolang het autozitje gebruiken. 

2. Wanneer welk type autostoel?

Nu we weten welke groepen en varianten er zijn, moeten we bepalen vanaf wanneer en tot welke leeftijd een bepaalde autostoel gebruikt kan worden.

Omdat er veel verwarring kan ontstaan tussen de verschillende termen die gebruikt worden is het goed om alles op een rijtje te hebben. Ik bedoel variabelen zoals: lengte, gewicht, leeftijd, stoelgroepen, etc. waar moet je nu op letten?

Daarbij worden de autostoeltjes vaak ook nog op verschillende manieren aangeduid. Men praat over de Maxi-Cosi als verzamelnaam voor de draagbare stoeltjes voor de allerkleinste baby’s, maar ook over babystoel en over groep 1, groep 2, etc. Verwarrend! 

Tijd voor overzicht!

Welke autostoel kopen?

tabel met informatie naar de beste autostoel

Zo lang mogelijk achterwaarts!

In Scandinavische landen is het al vanzelfsprekend: zo lang mogelijk het kind achterwaarts vervoeren. Dit heeft te maken met de krachten op het lichaam in geval van een botsing. Met name de kracht op de schouder, hoofd, nek en organen is zo hoog dat er veel ernstige schade aangericht kan worden. Bij een botsing van 50 km/u of hoger kan dit al lijden naar aan het hoofd zoals verlamming. Zelfs overlijden.

Bij achterwaarts vervoer wordt het kind verder in de stoel gedrukt en door een gelijkmatigere verdeling van den kracht ontstaat er minder schade. Als gevolg hiervan reduceer je het risico op zwaar letsel of overlijden met meer dan 90%.

Het volgende filmpje van de Norwegian Council for Road Safety legt dit perfect uit:

i-Size, de nieuwe norm

Zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren is zo belangrijk dat de nieuwe wet dit als uitgangspunt neemt. Wetgeving in Europa op het gebied van veiligheid in de auto voor kinderen wordt geregeld in de wet ECE-R44. Sinds 2013 is daar een nieuwe wet bijgekomen, de strengere ECE-R129, beter bekend als i-Size. Een autostoel moet een van deze twee keurmerken hebben, anders mag het niet worden verkocht.

Een van de belangrijkste verschillen tussen de oude en nieuwe wet is dat i-Size het de ouders verplicht om kinderen tot 71 cm en sowieso tot 15 maanden achterwaarts te vervoeren. Bij de oude wet (ECE R44/04) kijkt men vooral naar leeftijd en gewicht. Bij de nieuwe normering kijkt men echter naar de lengte. Het doel is om het kind zo lang mogelijk in de stoel te houden, en is eigenlijk pas klaar is voor de volgende stoel als de maximale lengte is bereikt. Het gewicht is daarbij van ondergeschikt belang.

Een ander verschil is dat bij de oude normering ECE R44 de stoel wordt getest op basis van voorwaartse en achterwaartse aanrijdingen. i-Size voegt hier de zijwaartse aanrijding aan toe. 

Belangrijkste verbeteringen i-Size t.o.v. R44

  • Kinderen tot 15 maanden moeten verplicht achterwaarts vervoeren
  • De stoel moet bevestigd worden door middel van Isofix
  • Naast voorwaartse en achterwaartse, nu ook de zijwaartse botsproeven
  • De juiste stoel wordt niet meer gekozen aan de hand van het gewicht van het kind, maar aan de hand van de lengte.


3. Vergelijk de stoelen

Nu we bepaald hebben welke groep de juiste is, dient het volgende probleem aan: welke merk en welk model? Er zijn meer combinaties dan er rompertjes zijn bij de HEMA! Wat hierbij helpt is een overzicht van de populairste merken en een overzicht van de beste autostoel.

Kort overzicht van de grootste merken

De beste autostoel is de veiligste autostoel. Eens. Maar wat doe je als die stoel er echt niet uitziet? Gelukkig zijn er veel merken op de mark die elk meerdere modellen en kleuren en aanbieden. Het is dus altijd mogelijk de juiste match te vinden.

Elke merk heeft wel haar specifieke ontwikkelingen die de stoel uniek maakt ten opzichte van andere merken. Let hierbij vooral op het grote plaatje. Er zijn immers meerdere factoren die meespelen voor het bepalen van optimale veiligheid en comfort.

De meest bekende fabrikant is Maxi-Cosi

Gevolgd door:

  • Cybex
  • Britax Römer
  • Besafe
  • Kiddy

​​​

Autostoelen vergelijken

Al bovenstaande merken komen voorbij in onze eigen onderzoek naar de beste autostoel per stoelgroep. We hebben per groep de beste stoelen op een rijtje gezet zodat u zelf de populairste stoelen op dit moment kan vergelijken. Bereikbaar via onderstaande links.

Beste Autostoel per Groep

Autostoel Reviews


4. Maak je keuze 

Als je alle eerdere stappen succesvol hebt doorlopen, dan zou je met behulp van onze artikelen in staat moeten zijn om de beste autostoel voor jouw situatie te kiezen!

Tot slot

Er komt nogal op je af als je een autostoel wilt aanschaffen. Het inlezen in de materie is geen overbodige luxe. Niets is immers belangrijker dan het zo veilig mogelijk vervoeren van het belangrijkste bezit een mens kan hebben.

Mede door de komst van de nieuwe i-Size wet verandert er veel in autostoelenland. Het komt de veiligheid ten goed. Het enige jammere hiervan is dat is dat er nog meer termen en begrippen bijkomen. Dit kan voor verwarring zorgen. Juist bij een belangrijke aanschaf zoals de autostoel, moet alles erg duidelijk zijn. Hopelijk heeft deze gids je van genoeg informatie voorzien om de juiste keuze te maken.

Veel veilige kilometers toegewenst!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby