Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is de Beste Autostoel Groep 1? (Peuter)

beste autostoel groep 1 peuter header met grijze autostoel

Dit is onze review van de beste autostoelen groep 1 voor je peuter 2022.

Is je dreumes of peuter te groot geworden voor de groep 0 autostoel? Dan is het tijd om over te gaan naar een groep 1 autostoel. Maar hoe weet je nou wat de beste autostoel groep 1 is voor jouw peuter? 

Om jou en je kindje toch veilig op weg te helpen, heb ik een aantal groep 1 autostoelen bekeken. Daaruit kwam voor mij naar voren dat ik de Römer Swingfix M I-Size de beste autostoel groep 1 vindt. Niet alleen komt deze autostoel erg goed uit de veiligheidstest van de ANWB én de consumentenbond, ook is het een erg ruim zitje waar je kindje comfortabel in zit. 

Beste autostoelen groep 1:

Dat ik de Römer Swingfix M I-Size de beste autostoel groep 1 vind, betekent natuurlijk niet dat dit ook direct voor jou en je kind de beste autostoel is. Daarom heb ik verschillende goede autostoelen voor je op een rijtje gezet. 

Bij het kiezen van een autostoel houd je rekening met verschillende aspecten. Misschien vind jij de prijs van de autostoel doorslaggevend of zoek je een autostoel met of juist zonder ISOFIX. 

In de onderstaande koopgids leer jij hoe het juiste autostoeltje kiest!

Meer weten over de bovenstaande modellen? Scroll snel naar de reviews!

Koopgids Autostoel Groep 1

beste autostoel groep 1 peuter koopgids met blauwe stoel

Autostoel Groep 1. Wat zegt dat precies?

Kenmerken voor autostoel groep 1:

  • Gewicht: 9-18 kg
  • Lengte: +/- 60 – 105 cm
  • Leeftijd: +/- 9 mnd – 4 jaar


Wanneer heb ik deze stoel nodig?

Kinderen onder de 1,35 meter zijn wettelijk verplicht om in een goedgekeurde autostoel vervoerd te worden. Aangezien elke peuter hieronder valt, moet je jouw peuter in deze stoel of een stoel uit groep 0/1 vervoeren.


Groep 1 of Groep 0/1 wat is het verschil?

Het allerbeste is om je peuter, net zoals je bij je baby doet, zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Waarom? Omdat het 5x veiliger is dan voorwaarts vervoeren!

Dit het te maken met de krachten op het lichaam in geval van een botsing. Deze volgende video legt het goed uit. Ondank het in het Engels is, spreken de beelden voor zichzelf;

De baby/peuterstoelen uit de overlappende groep 0/1 (met i-size norm) houden hier rekening mee. Je kunt hierbij je peuter zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren. Het allerbeste is dus een stoel uit deze categorie aan te schaffen voor je kind. Voorwaarde is wel dat jouw auto voorzien is van een Isofix systeem, aangezien deze categorie stoelen met behulp daarvan worden bevestigd aan de achterbank.

Dus als het mogelijk is, overweeg dan eerst een stoel uit deze groep!

Meer informatie, verschillen en de beste stoelen uit groep 0-1 (achterwaarts gemonteerd) vind je hier

Geen Isofix? Autostoel groep 1!

Is jouw auto niet voorzien van Isofix dan moet de stoel vastgezet worden met de autogordel. 


Waar moet je op letten bij aanschaf?

Lengte van je kind

Is jouw kind al ECHT al klaar voor deze groep? Ondanks je kindje vanaf 9 maanden al in deze stoelgroep past, laat je hem/haar nog zo lang mogelijk in de Maxi-Cosi!

Pas op het moment dat het hoofdje boven de rand dreigt uit te komen DAN pas is het nodig om naar de volgende stoelgroep te gaan.

Bij 9 maanden zijn de nekspieren weliswaar sterk genoeg om het hoofdje te kunnen dragen, maar bedenk je dat in plaats van achterwaarts (Maxi-Cosi), nu voorwaarts vervoerd gaat worden. We hebben eerder gezien dat achterwaarts vervoeren 5x veiliger is. 

Zo lang mogelijk uitstellen dus!

Opvangkussen

Er zijn stoelen op de markt die voorzien van van een een opvangkussen (ook wel opvangtafel genoemd). De gedacht hierachter is dat het kindje in geval van een frontale botsing door de kunnen wordt opgevangen. Soort van airbag zou je kunnen zeggen.

Klinkt goed, maar niet elk kind kan zo een kussen op de buik waarderen. Dat kan zich uiten door veel gehuild en geschreeuw. Dat zijn geen prettige ritten. Test daarom vooraf of je kindje het wel prettig vindt.

Bovendien wordt de veiligheid wel eens ter discussie gesteld. Doordat schoudergordels ontbreken zou het kind in sommige gevallen lost kunnen komen bij een ongeval. Ook wordt er getwijfeld of de krachten op het buikje van de peuter niet te hoog zijn bij botsingen.

Voorzover wij kunnen nagaan hebben we echter geen stoelen kunnen vinden die wel op de markt zijn, maar negatief uit de test zijn gekomen. Sterker nog, de beste stoel uit de test van de Consumentenbond heeft zo’n opvangkussen: Kiddy Guardianfix 3 (een autostoel uit groep 2/3).

Aanschafprijs

Aangezien budget ook een rol speelt bij het kiezen van een stoel, is het goed om te weten dat de stoel uit Groep 1 over het algemeen een stuk lager zijn dan de achterwaartse stoelen uit groep 0/1.

Uiteraard qua veiligheid adviseren wij groep 0/1 boven deze groep. Maar als het gewoonweg niet kan, of als het om een tweede stoel gaat, die voor af een toe een ritje gebruikt wordt, is het goed voor te stellen dan je vanuit budget oogpunt een stoel uit Groep 1 kiest.

Heb je wel Isofix, maar zijn de stoelen uit groep 0/1 gewoonweg te duur? Er zijn ook stoelen uit groep 1 MET Isofix. Hierdoor weet je zeker dat de stoel altijd goed vast zit.


Beste Autostoeltjes Groep 1: de Reviews

Gaat jouw kind de overstap naar een groep 1 autostoel maken en wil je goed geïnformeerd een keuze maken tussen al die stoelen?

 Lees dan de mini-reviews over onze selectie beste autostoelen uit groep 1 voor je dreumes en peuter. Zo weet je precies waarom welke stoel de ‘beste’ is en bepaal je eenvoudig welke stoel het beste aansluit op jouw wensen.

Römer Swingfix M I-Size

Categorie: beste autostoel groep 1 ISOFIX algemeen

romer swingfix m autostoel donkerblauw

De Römer Swingfix M I-Size is een erg veilige autostoel met goede bescherming voor kindjes van ongeveer 3 maanden tot 4 jaar (61 tot 105 centimeter). In 2020 kwam deze autostoel als beste uit de test bij de Consumentenbond en in 2018 was het stoeltje al heel veilig bevonden door de ANWB. Ook de erg strenge Zweedse PLUS test kwam dit autostoeltje probleemloos door. Met deze stoel weet je dus zeker dat je een veilige keuze maakt voor je kleintje.

Maar veiligheid is niet het enige wat deze autostoel zo goed maakt. Zo is het ook een erg comfortabele stoel voor je kind. Door een verstelbare stootbeugel krijgt je kind meer beenruimte, waardoor het fijner in de stoel zit. Bovendien zet je jouw kind gemakkelijk in de stoel, omdat je deze 90 graden kunt draaien. Ook als je peuter zelf in de stoel wil klimmen, maakt dit het een stuk makkelijker. 

De bekleding van de Römer Swingfix M I-Size is eenvoudig te verwijderen, waardoor je deze kunt wassen als dat nodig is. Dat is met een klein kind wel zo hygiënisch. De autostoel zelf is wel redelijk groot en zwaar, waardoor je deze niet zo snel kunt wisselen tussen auto’s.

Zoek jij een veilige autostoel waarin je jouw baby, dreumes en peuter veilig achterwaarts vervoert? Dan is de Römer Swingfix M I-Size zeker een goede optie. Wil je de stoel regelmatig wisselen tussen auto’s? Dan is deze stoel niet aan te raden. Maar verder is deze autostoel volgens mij de beste autostoel groep 1 en 2 met ISOFIX.

Let op: deze stoel kan niet vanaf de geboorte. Deze stoel schaf je aan ná de baby autostoel (groep 0). Dit is op het moment dus dat je kindje niet met in de maxi cosi past.




Maxi-Cosi Tobi Review

Categorie: beste autostoel groep 1 met gordelbevestiging

De Maxi-Cosi Tobi behoort tot de populairste peuterstoelen op de markt binnen deze categorie. Logisch want deze veilige stoel past niet alleen in vrijwel elke auto, hij is ook voorzien van handige eigenschappen.

De stoel heeft een hoge stand waardoor je peuter lekker naar buiten kan kijken. Wel uitkijken voor de deurpost bij het plaatsen en uithalen van het kindje: stoot niet je hoofd!

Qua veiligheid scoort de stoel voldoende binnen de groep peuterstoelen met gordelbevestiging. De stoel is voorzien van het SIde Impact Protection System (S.P.S) waardoor er een optimale bescherming van hoofd en schouders is in geval van een zijdelingse botsing.

Het gordelsysteem is erg praktisch. Als je de gesp opent, dan springt de schoudergordel omhoog waardoor plaatsen van het kindje makkelijk gaat. De stoel is voorzien van een groene indicator waardoor je zeker weer als de gordels voldoende zijn aangetrokken.

Zowel de hoofdsteun als de zitting heeft 5 verschillende standen waardoor de peuter altijd comfortabel zit/ligt.

Het plaatsen van de stoel in de auto is wat bewerkelijk. Aangezien de stoel met gordel bevestigd dient te worden, moet je aantal stappen te volgen voordat hij goed vastzit. Het is uiteraard van groot belang dat je dit goed. Verkeerde montage kan de veiligheid immers in gevaar brengen. Neem dus de tijd om te oefenen want het is een klus die je een paar keer moet doen.

Alhoewel de stoelhoes er vanaf gehaald worden, vergt het wel enig gedoe. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen. Letterlijk in dit geval.




Römer Trifix 2 I-Size

Categorie: beste autostoel groep 1 ISOFIX voor een lager budget

romer trifix 2 autostoel zwart

Autostoeltjes zijn een flinke investering. Maar aangezien het om de veiligheid van je kind gaat, is het toch aan te raden om een nieuwe autostoeltje te kopen. Zoek jij een veilige autostoel groep 1 met ISOFIX, maar kun of wil je wat minder uitgeven? Dan is de Römer Trifix 2 I-Size een uitstekende keuze. Deze autostoel is beter betaalbaar dan veel andere groep 1 stoelen, maar hier merk je in het gebruik niets van.

De Römer Trifix 2 I-Size is geschikt voor kindjes van 8 tot 20 kg. Dit betekent in de praktijk dat de stoel meestal geschikt is vanaf 15 maanden tot ongeveer 4 jaar. Je bevestigt de stoel met ISOFIX en je kindje zit met de rijrichting mee. Hoewel je kindje achterwaarts vervoeren aanbevolen wordt, komt dit stoeltje toch veilig uit de test van de ANWB. 

Jouw kindje zal zeker comfortabel zitten in de Römer Trifix 2 I-Size. Het is een erg ruim zitje met een prettige hoofdsteun. Toch neemt de stoel niet heel veel ruimte in beslag in de auto. Doordat de autostoel in vier posities te verstellen is, zit je kind altijd fijn. Zachte gordelpads maken zelfs de 5-punts gordel fijn om te dragen. De stoel kan niet draaien, waardoor het lastiger kan zijn om je kind goed in de stoel te zetten.

Zoek jij een groep 1 autostoel en vind je het niet erg om je kind voorwaarts te vervoeren? Dan is de Römer Trifix 2 I-Size precies wat je zoekt. Het is een goed autostoeltje voor een lager budget. Je levert bij deze stoel weinig in op het gebied van veiligheid en comfort, maar betaalt wel een stuk minder dan voor veel andere groep 1 autostoelen.




Maxi-Cosi Axiss Review

Categorie: beste autostoel groep 1 volgens de gebruikers

Een uniek kenmerk van de Maxi Cosi Axiss is de draaifunctie. Doordat de stoel 90 graden draait, kun je de kleine altijd recht in en uit de auto doen. Ideal want dit scheelt onhandige houdingen en het stoten van hoofdjes tegen de deurpost. Vooral als het kindje wat groter en dus zwaarder wordt, is deze functie ideaal. Mensen met last van hun rug zullen deze stoel zeker overwegen!

Het plaatsen van de stoel in de auto vereist geduld en toewijding. Volg de stappen in de handleiding goed, aangezien het uiteraard van groot belang is dat dit goed gebeurd. Neem dus de tijd! Als de stoel eenmaal goed is geplaatst zit het muurvast tegen de achterbank gedrukt door het gordelspansysteem.

Met 8 zit- en slaapstanden, verstelbare hoofdsteun (én gordels) en beschermende kussentjes is de Maxi Cosi Axiss een comfortabele stoel.

Qua veiligheid scoort deze stoel voldoende binnen zijn groep. De hoofdsteun biedt extra bescherming tegen aanrijding van de zijkant (Side Protection System).




AXKID Autostoel One+

Categorie: beste autostoel groep 1/2/3, voor baby, peuter en kind

axkid one plus autostoel wit

Wil jij niet elke paar jaar een nieuwe autostoeltje aanschaffen? Dan is de AXKID Autostoel One+ een goede investering. Deze comfortabele autostoel is namelijk geschikt vanaf de geboorte totdat je kind ongeveer 7 jaar is! Met een i-Size goedkeuring tot 125 cm/23 kg gebruik je deze stoel echt lange tijd. Al die tijd zit je kind bovendien achterwaarts in de auto, wat de veiligheid erg ten goede komt. Mede daardoor is de AXKID Autostoel One+ veilig bevonden door in de ANWB test.

De AXKID Autostoel One+ is een erg bijzondere stoel. Er zijn tot nu toe geen andere autostoelen waarin een kind zo lang achterwaarts vervoerd wordt. Het speciale design en de montage op een rails zorgt ervoor dat zelfs de wat grotere kindjes voldoende beenruimte hebben in deze stoel. De stoel is gemakkelijk in de auto te plaatsen. Wel neemt de autostoel behoorlijk veel ruimte in beslag. Check dus altijd of jouw auto wel groot genoeg is, voordat je deze stoel aanschaft.

Of de AXKID Autostoel One+ voor jou de beste autostoel is, hangt af van een aantal factoren. Zo is de stoel behoorlijk duur in aanschaf, maar in ruil daarvoor krijg je een stoel die met je kindje meegroeit. Je kunt er jaren mee vooruit. Ook moet de stoel in jouw auto passen en zullen niet alle kinderen als ze wat groter worden nog steeds achterwaarts vervoerd willen worden. Kies je er toch voor om de AXKID Autostoel One+ te kopen, dan weet je zeker dat je geïnvesteerd hebt in veilig vervoer voor je kind voor de komende jaren.




Conclusie Beste Autostoelen Groep 1

Mijn keuze is dus gevallen op de  Römer Swingfix M I-Size. Maar, zoals je ziet zijn er veel verschillende autostoelen in groep 1 verkrijgbaar. De stoelen verschillen onder andere in gebruik, comfort en aanschafprijs.

Het is aan jou om al deze aspecten tegen elkaar af te wegen om op de beste stoel voor jouw kind uit te komen. Alle stoelen in dit artikel zijn in ieder geval veilig en goed getest. Zo weet je zeker dat welke keuze je ook maakt, je een veilige keuze maakt voor je kleintje. Dat is immers het allerbelangrijkste.

Veel rijplezier gewenst!

Twijfel je nog aan de juist stoelgroep voor jouw kindje? Lees dan onze adviesgids Hoe kies je de beste autostoel? Hierin lees je meer over de verschillende stoelgroepen. 

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby