Beste Autostoel Groep 1
[2018]
Peuter


Beste Autostoel groep 1

Op zoek naar de beste autostoel groep 1 voor je peuter? Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Er zijn meer keuzes dan sokken bij de HEMA! Het begint al bij de merken: veel. Daarna komen de termen als isofix, groep 0/1, groep 1, side protection, i-Size en meer van dat. Verwarrend!

Dit moet gemakkelijker kunnen. Inderdaad. Alles wat je om de beste autostoel groep 1 te vinden vind je in deze gids. Aan het eind van dit artikel weet waarom je moet letten en welke wij de beste autostoelen vinden en waarom!

Als je nog geen idee hebt welke stoelgroep het meest geschikt is, check dan onze adviesgids over de beste autostoel.

Meteen naar onze top 5? 

Autostoel Groep 1. Wat zegt dat precies?

Kenmerken voor autostoel groep 1:

 • Gewicht: 9-18 kg
 • Lengte: +/- 60 - 105 cm
 • Leeftijd: +/- 9 mnd - 4 jaar

Wanneer heb ik deze stoel nodig?

Kinderen onder de 1,35 meter zijn wettelijk verplicht om in een goedgekeurde autostoel vervoerd te worden. Aangezien elke peuter hieronder valt, moet je jouw peuter in deze stoel of een stoel uit groep 0/1 vervoeren.

Kinderen onder de 1,35 meter zijn wettelijk verplicht om in een goedgekeurde autostoel vervoerd te worden. Aangezien elke peuter hieronder valt, moet je jouw peuter in deze stoel of een stoel uit groep 0/1 vervoeren.

​Groep 1 of Groep 0/1 wat is het verschil?
 

Het allerbeste is om je peuter, net zoals je bij je baby doet, zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Waarom? Omdat het 5x veiliger is dan voorwaarts vervoeren!

Dit het te maken met de krachten op het lichaam in geval van een botsing. Deze volgende video legt het goed uit. Ondank het in het Engels is, spreken de beelden voor zichzelf;

De baby/peuterstoelen uit de overlappende groep 0/1 houden hier rekening mee. Je kunt hierbij je peuter zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren. Het allerbeste is dus een stoel uit deze categorie aan te schaffen voor je kind. Voorwaarde is wel dat jouw auto voorzien is van een Isofix aansluiting, aangezien deze categorie stoelen met behulp daarvan worden bevestigd aan de achterbank.

Dus als het mogelijk is, overweeg dan eerst een stoel uit deze groep!

Meer informatie, verschillen en de beste achterwaartse stoelen uit groep 0-1 vind je hier

Geen Isofix? Autostoel groep 1!
Is jouw auto niet voorzien van Isofix dan moet de stoel vastgezet worden met de autogordel. 

Waar moet je op letten bij aanschaf?
 

Lengte van je kind

Is jouw kind al ECHT al klaar voor deze groep? Ondanks je kindje vanaf 9 maanden al in deze stoelgroep past, laat je hem/haar nog zo lang mogelijk in de Maxi-Cosi!

Pas op het moment dat het hoofdje boven de rand dreigt uit te komen DAN pas is het nodig om naar de volgende stoelgroep te gaan.

Bij 9 maanden zijn de nekspieren weliswaar sterk genoeg om het hoofdje te kunnen dragen, maar bedenk je dat in plaats van achterwaarts (Maxi-Cosi), nu voorwaarts vervoerd gaat worden. We hebben eerder gezien dat achterwaarts vervoeren 5x veiliger is. 

Zo lang mogelijk uitstellen dus!

Opvangkussen

Er zijn stoelen op de markt die voorzien van van een een opvangkussen (ook wel opvangtafel genoemd). De gedacht hierachter is dat het kindje in geval van een frontale botsing door de kunnen wordt opgevangen. Soort van airbag zou je kunnen zeggen.

Klink goed, maar niet elk kind kan zo een kussen op de buik waarderen. Dat kan zich uiten door veel gehuild en geschreeuw. Dat zijn geen prettige ritten. Test daarom vooraf of je kindje het wel prettig vindt.

Bovendien wordt de veiligheid wel eens ter discussie gesteld. Doordat schoudergordels ontbreken zou het kind in sommige gevallen lost kunnen komen bij een ongeval. Ook wordt er getwijfeld of de krachten op het buikje van de peuter niet te hoog zijn bij botsingen.

Voorzover wij kunnen nagaan hebben we echter geen stoelen kunnen vinden die wel op de markt zijn, maar negatief uit de test zijn gekomen. Sterker nog, de beste stoel uit de test van de Consumentenbond heeft zo’n opvangkussen: De Kiddy Phoenixfix 3!

Gebruik op onderstel kinderwagen

De stoelen uit groep 0-1 passen niet op het onderstel van je kinderwagen. Dit kan alleen met de draagbare stoelen uit groep 0+. Houdt daar dus rekening mee

Aanschafprijs

Aangezien budget ook een rol speelt bij het kiezen van een stoel, is het goed om te weten dat de stoel uit Groep 1 over het algemeen een stuk lager zijn dan de achterwaartse stoelen uit groep 0/1.

Uiteraard qua veiligheid adviseren wij groep 0/1 boven deze groep. Maar als het gewoonweg niet kan, of als het om een tweede stoel gaat, die voor af een toe een ritje gebruikt wordt, is het goed voor te stellen dan je vanuit budget oogpunt een stoel uit Groep 1 kiest.

Heb je wel Isofix, maar zijn de stoelen uit groep 0/1 gewoonweg te duur? Er zijn ook stoelen uit groep 1 MET Isofix. Hierdoor weet je zeker dat de stoel altijd goed vast zit. 

Beste Autostoel Groep 1: de Reviews

Hieronder onze selectie van beste autostoelen uit groep 1 voor je Peuter

Maxi-Cosi Tobi Review

De Maxi-Cosi Tobi behoort tot de populairste peuterstoelen op de markt binnen deze categorie. Logisch want deze veilige stoel past niet alleen in vrijwel elke auto, hij is ook voorzien van handige eigenschappen.

De stoel heeft een hoge stand waardoor je peuter lekker naar buiten kan kijken. Wel uitkijken voor de deurpost bij het plaatsen en uithalen van het kindje: stoot niet je hoofd!

Qua veiligheid scoort de stoel voldoende binnen de groep peuterstoelen met gordelbevestiging. De stoel is voorzien van het SIde Protection System (S.P.S) waardoor er een betere bescherming van hoofd en schouders is in geval van ongevallen van opzij.

Het gordelsysteem is erg praktisch. Als je de gesp opent, dan springt de schoudergordel omhoog waardoor plaatsen van het kindje gemakkelijk gaat. De stoel is voorzien van een groene indicator waardoor je zeker weer als de gordels voldoende zijn aangetrokken.

Zowel de hoofdsteun als de zitting heeft 5 standen waardoor de peuter altijd comfortabel zit/ligt.

Het plaatsen van de stoel in de auto is wat bewerkelijk. Aangezien de stoel met gordel bevestigd dient te worden, moet je aantal stappen te volgen voordat hij goed vastzit. Het is uiteraard van groot belang dat je dit goed. Verkeerde montage kan de veiligheid immers in gevaar brengen. Neem dus de tijd om te oefenen want het is een klus die je een paar keer moet doen.

Alhoewel de stoelhoes er vanaf gehaald worden, vergt het wel enig gedoe. Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen. Letterlijk in dit geval.

Voordelen

 • Gemakkelijk kindje te plaatsen en te bevestigen
 • Comfortabele houding
 • Prijs is gunstig

NAdelen

 • Sommige mensen vinden de sluiting erg zwaar
 • Stoel is vrij hoog: kans op stootgevaar van jouw of je kindje's hoofd
 • exclamation-circle
  Stoel bevestigen wat lastig

Britax Römer King II ATS Review

Het plaatsen in de auto van de Britax Romer King 2 gaat m.b.v. de autogordel en is  ongeëvenaard. Het toch wel de meest gemakkelijke te plaatsen stoel op de markt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Maxi-Cosi Tobi ben je binnen enkele seconden (in plaats van minuten) klaar. Uitermate  geschikt voor het vervoeren van je kind in meerdere auto’s.

De stoel is voorzien van een 5 punts gordel waarmee je jouw peuter goed vastzet. De schouderbandjes zijn voorzien van kussentjes, waardoor de druk wordt verdeeld en daardoor niet gaat snijden.

Wat deze stoel uniek maakt is het Automatisch Aanspan Systeem (ATS). Dit is een systeem waarbij d.m.v. een lampje wordt aangeven of de gordel goed strak is bevestigd. Als het goed geplaatst is dan gaat een groen lampje branden en hoor je een akoestisch signaal. 

Deze controle wordt continue door de stoel gedaan. Dus mocht als er een of andere manier de gordels losser gaan zitten, dan corrigeert de stoel de spanning automatisch.

In het geval dat je peuter de gesp loskrijgt, dan slaat de stoel alarm, d.m.v. een akoestisch signaal. Daarnaast knippert er een rood lampje.

Er zijn  verschillende versie op de mark hieronder een overzicht van de belangrijkste verschillen:

Voordelen

 • Plaatsen in de auto met gordels erg gemakkelijk en snel
 • Comfortabel en veilig
 • Automatische Controle Gordelspanning.

NAdelen

 • Zwaar en grote stoel
 • Sommige mensen vinden het Vastzetten gesp aan aantrekken is wat lastig

Maxi-Cosi Axiss Review

Een uniek kenmerk van de Maxi Cosi Axiss is de draaifunctie. Doordat de stoel 90 graden draait, kun je de kleine altijd recht in en uit de auto doen. Ideal want dit scheelt onhandige houdingen en het stoten van hoofdjes tegen de deurpost. Vooral als het kindje wat groter en dus zwaarder wordt, is deze functie ideaal. Mensen met last van hun rug zullen deze stoel zeker overwegen!

Het plaatsen van de stoel in de auto vereist geduld en toewijding. Volg de stappen in de handleiding goed, aangezien het uiteraard van groot belang is dat dit goed gebeurd. Neem dus de tijd! Als de stoel eenmaal goed is geplaatst zit het muurvast tegen de achterbank gedrukt door het gordelspansysteem.

Met 8 zit- en slaapstanden, verstelbare hoofdsteun (én gordels) en beschermende kussentjes is de Maxi Cosi Axiss een comfortabele stoel.

Qua veiligheid scoort deze stoel voldoende binnen zijn groep. De hoofdsteun biedt extra bescherming tegen aanrijding van de zijkant (Side Protection System). 

Voordelen

 • Draaibare stoel waardoor plaatsen van het kindje makkelijk is
 • Door de vele standen een erg comfortabele stoel
 • Met een druk op de knop in verschillende standen te krijgen

NAdelen

 • Vastzetten stoel is lastig
 • Zwaar en grote stoel
 • exclamation-circle
  Het verwijderen van de bekleding gaat lastig

Kiddy Phoenixfix 3 Review

De grote winnaar uit de laatste zowel de Duitse als Nederlandse testen: Kiddy Phoenixfix 3. De Consumentenbond gaf zelfs 2 bekroningen: Beste koop en Beste uit de test.

Meest veilige en comfortabel stoel in zijn klasse! Het zal voor veel mensen de reden zijn om tot aanschaf over te gaan. Lees eerst het volgende.

De Kiddy Phoenixfix 3 is voorzien van een opvangkussen, of zoals Kiddy het zelf noemt: impact shield system. Het dient als een als een soort Airbag welke bij een frontale botsing het hoofdje van je kind opvangt. Het bovenlichaam wordt over het element geleid zodat de impact op met name het nekje wordt verminderd. Het zitje biedt daardoor een goede bescherming bij een frontale aanrijding
Nuttig en veilig. Toch? Jazeker! Maarrrrrr wat uiteraard niet getest wordt is het feit of jouw kindje dit ook prettig vind. Het kan voorkomen dat het kind zich door het ophangelement opgesloten voelt. Dat zal hij of zij het zeker laten blijken d.m.v. schreeuwen en/of huilen. En jengelend kind op de achterbank gaat snel op de irritatie werken. Dat lijkt me ook niet de veiligheid c.q. stress level ten goed komen.
De stoel heeft grote kussens in de hoofdsteun en beschermt nek en hoofd zeer goed bij zijwaartse botsingen. Ook bescherming bij een frontale botsing in in orde.

Het is een relatief lichte stoel die niet al teveel ruimte inneemt. Het plaatsen van de stoel in de auto is erg eenvoudig. Je gebruikt daarbij zowel isofix als de gordelbevestiging (die gaat voor het opvangelement). Let op je kunt de stoel niet bevestigen als je GEEN Isofix hebt!

Voordelen

 • Beste uit diverse tests
 • Stoel is licht en gemakkelijk te monteren
 • Goedgekeurd voor gebruik in het vliegtuig

NAdelen

 • Kind kan zich opgesloten voelen met de opvang element
 • Pastvorm niet optimaal voor erg kleine kinderen (10kg) 

Maxi-Cosi Pearl Review

De Maxi-Cosi Pearl is stoel die al heel wat jaren op de markt is. De stoel maakt onderdeel uit van een systeem. Samen met de babystoel de Maxi-Cosi Pebble, dient deze stoel bevestigt te worden op een FamilyFix onderstel. Let op het FamilyFix onderstel past alleen in auto's met Isofix. 

Het onderstel koop je los, maar het idee is dus dat je het voor 2 stoelen gebruiken. 

Het is dus eigenlijk alleen interessant om deze stoel aan te schaffen als je al een Maxi-Cosi Pebble hebt. Zo niet,dan wordt het wel een grote uitgave.

Bovendien is het dan de overweging waard om dan een stoel uit groep 0/1  aan te schaffen. Je kunt je peuter daarmee achterwaarts vervoeren. Dat is een stuk veiliger dan voorwaarts.

Ok. Je hebt al een Pebble en je bent toe aan de Pearl. Koop je dan een goede stoel?

Ja absoluut! De stoel is van hoge kwaliteit en is robuust. Als de stoel op het onderstel geklikt wordt, dan staat het als een huis. En dat komt de veiligheid ten goede: de stoel kreeg goede beoordelingen in tests.

De bekleding is zacht en met 5 zit- en ligstanden vervoer je je peuter comfortabel. 

Maxi Cosi Pearl vs Maxi Cosi 2wayPearl

Nog even dit. De Pearl moet je overigens niet verwarren met de 2wayPearl. Dit is een andere stoel! Het is een stoel uit groep 0/1, die je bovendien alleen op een ander onderstel kan monteren. Heel verwarrend van de fabrikant.

Voordelen

 • Hoge stoel: goed uitzicht voor je kind
 • Bediening is eenvoudig
 • 5 zit en slaapstanden voor optimale comfort

NAdelen

 • Alleen in combinatie met de Familifix base
 • Bekleding verwijderen vergt enige handelingen