Beste Autostoel Achterwaarts [2018]
Groep 0-1


Beste Achterwaatse Autostoel groep 0-1 - preparents

Wil je jouw kind zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren? Terecht! Het is immers de veiligste manier van vervoer. Wij hebben de 5 beste autostoelen groep 0-1 onderzocht en bespreken ze in dit artikel.  

Weet je nog niet zeker welke uit welke stoelgroep jij een stoel nodig hebt? Check dan ons artikel waarin alles staat hoe je de beste autostoel voor jouw situatie kunt vinden!

Wil je meteen onze top 5 zien? Dit zijn onze beste achterwaartse baby-peuter stoelen op dit moment.

Achterwaartse autostoel. Wat is dat precies?

Een autostoel wordt tegen de rijrichting in geplaatst. Het gezicht van je kindje is dus naar de autobank gericht. Dit is al de normale manier van vervoeren voor de baby’s in een maxi-cosi (stoelgroep 0+). De stoelen vallen in de nieuwe stoelgroep 0/1 en wordt ook wel een baby-peuter stoel genoemd.

Aangezien dit de meest veilige manier is van vervoeren, zijn er nu ook stoelen speciaal ontwikkeld om ook na die eerste 15 maanden het kindje tegen de rijrichting in te vervoeren.
De stoel groeit mee met je kind waardoor het tot wel 4 jaar kan worden gebruikt. 

Wanneer heb ik deze stoel nodig?

Dit zijn de richtlijnen van de fabrikanten:

 • Leeftijd: 0 maanden - 4 jaar
 • Lengte: 61 - 105 centimeter
 • Kilogram: 0 - 18

Bruikbaar tot 4 jaar?! Klinkt goed. Dus kun je de draagbare Maxi-Cosi (groep 0+) overslaan en meteen een stoel uit deze categorie kopen!?

Toch?

Nou, nee. Alhoewel sommige fabrikanten inderdaad claimen dat de stoelen geschikt vanaf de geboorte, is het toch niet altijd de veiligste keuze!

Het beste is om deze stoelen aan te schaffen vanaf zo’n 9 maanden of ouder. De allerkleinsten zijn gewoonweg niet groot genoeg voor deze stoelen. Baby’s moeten zo vlak mogelijk vervoerd worden, daar zijn de Maxi-Cosi bij uitstek geschikt voor. Het is immers speciaal ontwikkeld voor pasgeborenen.

Let op! Dit betekent overigens niet dat je baby vanaf 9 maanden al klaar is voor deze stoel!
Houd je kindje gewoon in de Maxi-Cosi groep 0+ totdat het hoofdje boven de rand neigt uit te steken. Dan pas is jouw kindje klaar voor deze stoel.
In de praktijk zal dat op zijn vroegst 12 maanden zijn, maar beter is 15+ maanden!

Naast dit belangrijke verschil, zijn er nog wel andere zaken waar je op moet letten. Zie voor de belangrijkst verschillen tussen groep 0 en groep 0-1 dit artikel.

Waar moet je op letten bij aanschaf?
 

Isofix

De achterwaartse stoelen worden vastgezet met behulp van de Isofix haken in de auto. Heeft je auto geen Isofix aansluiting, dan kun je deze stoel sowieso niet gebruiken. Je zult dan moeten je uitwijken naar de ‘gewone’ voorwaarts gerichte autostoelen. Hier kun je de beste van dit moment vinden.

Lengte van je kind

Het is van groot belang voor de de veiligheid dat je kindje groot genoeg is. Dit heb ik hierboven al beschreven. In principe koop je deze stoel pas als jouw kindje de vorige stoel ontgroeid is. Dus als het hoofdje boven de rand gaat komen.

Als je de stoel als tweede stoel gaat gebruiken, en jouw kindje is wat ouder, en dus langer, dan kun je inderdaad beter deze categorie stoelen kiezen in plaats van een tweede draagbare autostoel.

 

Gebruik op onderstel kinderwagen

De stoelen uit groep 0-1 passen niet op het onderstel van je kinderwagen. Dit kan alleen met de draagbare stoelen uit groep 0+. Houdt daar dus rekening mee

Past in jouw auto

Deze stoelen zijn over het algemeen wat groter (en zwaarder!) dan de gewone peuterstoel.  Naast isofix, is het dus ook een belangrijk dat de stoel wel in de auto past! Nu gaat het goed voor de meeste auto’s, maar vooral bij de kleine auto’s is het belangrijk om te checken of hij past. Dit is eenvoudig om te doen: fabrikanten hebben die informatie op de site beschikbaar. Check dus even in geval van twijfel. 

Aanschafprijs

De stoelen zijn van de laatste technologie voorzien (draaimechanisme, isofix, etc) en daardoor een stuk duurder dan de gewone peuterstoel. Ik weet veiligheid mag geen prijs hebben, maar dan moet je wel een kunnen aanschaffen, nietwaar?

Achterwaartse (groep 0/1) of een voorwaartse autostoel voor je peuter (groep 1)?

Naast de achterwaarste stoel, kun je uiteraard ook kiezen voor de 'gewone' peuterstoel groep 1. Welke kies je nu als ze allebei zouden kunnen passen?

Zo lang mogelijk achterwaarts is dus.

Daarom zal deze stoel altijd de eerste overweging moeten hebben. Voorwaarde is dus ISOFIX EN Het is uiteraard wel van belang dat de stoel wel in uw auto past. Houd daar dus rekening mee op het moment dat je de stoelen gaat vergelijken.

Wat ook afhangt van de keuze is de leeftijd van het kind op moment van aanschaf. Op een uitzondering na kunnen kinderen tot ongeveer 3 jaar achterwaarts vervoerd worden. Daarna moet de stoel voorwaarts gezet worden. Is je kind lang voor zijn leeftijd en/of bijna 3 jaar en dus toe aan voorwaarts vervoeren, dan is een stoel uit groep 1 ook prima!

Beste Autostoel Groep 0-1: de Reviews 

Ok! Je bent eruit. Het wordt een achterwaartse stoel.

Goede keuze 😉
Om door de bomen het bos te vinden, helpen we je hieronder met de 5 beste autostoelen van dit moment.

Maxi-Cosi AxissFix Plus Review

De AxissFix Plus is een veilige stoel die hoog scoort in testen van consumentenbond en ANWB. Naast Isofix, bevestig je de stoel met behulp van een derde bevestigingsband, de zogenaamde top tether. Dit is een haak die aan de achterzijde van de auto bank bevestigt dient te worden. Als je auto niet voorzien is van zo een haak dan kun je deze stoel niet bevestigen. De meeste auto’s vanaf 2011 hebben echter wel zo een haak . Zie plaatje

Volgens de fabrikant is de stoel bruikbaar vanaf de geboorte. De stoel wordt geleverd met baby inleg. Een soort opvulkussen waarmee het kindje comfortabel en goed in de stoel past.
Wij zijn geen fan om de allerkleinsten in deze stoelen te vervoeren. De baby ligt niet zo vlak in de stoel als bij een draagbare (maxi cosi) hierdoor kan het hoofdje naar voren vallen. Beter is dus om te wachten totdat het sterk genoeg is.

In deze stoel kun je jouw kind tot 87 centimeter achterwaarts vervoeren. Dit is tot maximaal 2 jaar ongeveer. Dit hangt wel uiteraard af van de lengte van de beentjes. Na die tijd kun je je jouw kind tot 105 centimeter, ongeveer 4 jaar, voorwaarts vervoeren.

Draaibare autostoel!
Ja inderdaad! Deze autostoel is draaibaar. Je kunt de stoel naar de openstaande portier toe draaien zodat je het kindje eenvoudig en veilig kunt plaatsen. Doordat de stoel 360 graden draaibaar is, maakt het niet uit op welke plaats op de achterbank. Dit voorkomt onder meer onhandige houdingen bij het plaatsen en uithalen van je kind en het stoten van jouw of je kindje’s hoofd tegen de deurpost! 

Voordelen

 • Zit wat hoger, dus goed zich voor kindje uit het raam
 • 360 graden draaibare autostoel
 • Bekleding is eenvoudig te verwijderen 

NAdelen

 • Ligstand niet vlak genoeg; minder geschikt voor de allerkleinsten
 • Zware stoel (12,4 kg)

Cybex Sirona M Review

De Cybex Sirona M is een veilige en comfortabele stoel die in principe vanaf de geboorte tot aan ongeveer 4 jaar gebruikt kan worden. Deze stoel groeit met het kindje men en heeft deze stoel een mogelijkheid om het wat rechtop te zetten op het moment dat de beentjes tegen de achterbank komt.

Nadat ook het kind te groot wordt om achterwaarts te vervoeren, dan kun je de stoel dmv een simpele handeling kunt ontkoppelen om vervolgen te draaien zodat het kindje voorwaarts gericht is. De stoel heeft niet een draaifunctie waardoor je een wat onhandige houding moet aannemen wanneer het kindje in- en uit de stoel gedaan wordt.

Een uniek veiligheidskenmerk van Cybex is de zijwaartse beschermingsarm. Door deze arm aan de portierzijde uit te zetten, wordt bij een zijwaartse botsing de ruimte tussen de stoel en deur verkleind. De arm vangt de klap als eerste op waardoor de kracht over de hele stoel geleidelijk kan worden verdeeld.

Het bijgeleverde babyinlegje zorgt ervoor dat je baby wat comfortabeler ligt. Toch is deze stoel niet optimaal voor de allerkleinsten. De pasvorm van de stoel is eigenlijk iets te groot. Beter is om deze stoel te gebruiken na enkele maanden als de nekspieren sterk genoeg zijn om het hoofdje te dragen.

Voordelen

 • Gemakkelijk te monteren. weinig kans op bevestigingsfouten
 • Slim en comfortabel gordelsysteem. Met behulp van magneten worden de gordels opzij gehouden bij plaatsen van kindje
 • Verschillende standen om stoel optimaal mee te laten groeien.
 • Mooi Design

NAdelen

 • Beenruimte is wat beperkt. Als het kindje relatief lang is, zal er eerder gedraaid moeten worden.
 • Zware stoel. Hierdoor is het verwisselen naar een andere auto wat onhandig

Britax Römer Dualfix Review

britax-romer-dualfix-review-foto-preparents

De Dualfix van Britax Römer is al een paar jaar op de markt en was bij introductie zijn tijd vooruit. De stoel is weliswaar niet voorzien van i-Size normering, maar heeft wel de kenmerken van een achterwaartse autostoel.

Je kun je kindje tot ongeveer 1,5 tot 2 jaar achterwaarts vervoeren. De stoel kan in 3 standen gezet worden waardoor het stoeltje vrij recht gezet kan worden en er dus meer beenruimte ontstaat. Een interessante veiligheidsfunctie in deze stoel zorgt ervoor dat een kindje onder de 13 kilo niet voorwaarts geplaatst kan worden.

De fabrikant geeft aan dat deze stoel vanaf de geboorte gebruikt kan worden. Doe dit niet.
Volgens de consumentenbond zelfs onveilig voor de allerkleinsten en kreeg de stoel daardoor veel punten aftrek. Vanaf ongeveer 9 maanden, vormt het stoeltje beter om het kindje en is het dus beter geschikt.

Het stoeltje is draaibaar. Dit maakt het erg makkelijk om je kindje in de stoel te plaatsen. Je draait het stoeltje naar de portierzijde, en plaats zonder gedoe het kindje. Vooral bij wat oudere, zwaardere kindjes is dit zeer prettig voor de rug.

Het verstellen van de hoofdsteun is ook erg goed over nagedacht. Kan met een beweging worden gedaan, de gordels bewegen met dezelfde handeling mee waardoor het stoeltje optimaal meegroeit met je kindje.

Voordelen

 • Draaibaar. Makkelijk plaatsen van het kindje
 • Groeit mee. Hoofdsteun en gordels zijn in een moeite door te veranderen
 • Comfortabel door zachte bekleding. Kindje zit erg prettig.

NAdelen

 • Onveilig voor de allerkleinsten
 • Erg groot en zwaar. (14.9 kg)

​BeSafe iZi Modular i-Size Review

Het Noorse Besafe behoort tot de pioniers van achterwaarts rijden. Het bedrijf is al vanaf 1963 actief. Het belang van achterwaarts vervoeren al veel langer doorgedrongen tot scandinavische landen. Als je daar een kind jonger dan 3 jaar voorwaarts vervoerd, wordt je aangekeken alsof je hem een sigaret laat roken. Not done! zo lang mogelijk achterwaarts!

Dat zie je terug in deze de stoel BeSafe iZi Modular. Dit tot nu toe de enige stoel op de markt waar je een kind echt tot 4 jaar achterwaarts kunt vervoeren. Dit is echt een groot voordeel! Door middel van een verstelbare voetenplank en 10 verschillende standen groeit de stoel letterlijk mee met je kind.

De stoel dient te worden bevestigd met behulp van een grondplaat. De plaat wordt d.m.v Isofix aan de auto bevestigd. Had je al de stoel uit groep 0, Besafe iZi Go Modular i-Size, dan heb je de plaat waarschijnlijk al. Zo niet dan moet je naast de stoel ook de plaat aanschaffen. Dure grap. Dat wel ja. Wel heel veilig, want echt hoor - achterwaarts vervoeren is echt het credo! Waarom?

De stoel heeft 10 ligstanden, ook de hoofdsteun heeft 10 posities, hierdoor heb je altijd een goede afmeting te pakken wat veiligheid en comfort ten goede komt! De essentiële baby kussens worden ook geleverd. Dit zijn stoelverkleiners om het stoeltje nog beter om je kind aan te asten sluiten/

Bonus zijn de magneten in de schouderbandjes. Nooit meer graaien onder de billetjes van je kind. Ze kunnen mooi aan de zijkant vastgezet worden m.b.v. de magneten!

De stoel neemt wel wat ruimte in. Check hier of de stoel in je auto past

Voordelen

 • Tot 4 jaar achterwaarts!
 • Extra protectie zijwaartse botsing (SIP)
 • 10 standen: groeit optimaal mee

NAdelen

 • Grote en zware stoel
 • Samen met onderstel grote uitgave

Maxi-Cosi 2wayPearl Review

De Maxi-Cosi 2wayPearl is de eerste stoel uit groep 0/1 die op de Nederlandse markt werd uitgebracht welke voorzien is van de i-Size normering. Ondanks de stoel al enkele jaren oud is, komt het nog steeds goed uit de test.

De 2wayPearl dient te worden bevestigd op het onderstel 2wayFix. Had je al een Maxi-Cosi Pebble Plus? Dan is deze stoel is de logische opvolger aangezien hetzelfde onderstel wordt gebruikt. Het onderstel 2wayFix is voorzien van lampjes en een akoestisch geluid. Het onderstel geeft aan als goed geplaatst is. zodat je altijd 100% zeker weet dat het goed is geplaatst.
Heb je nog geen onderstel bedenk dan dat deze los moet worden aangeschaft (adviesprijs 230 euro).
De stoel heeft 4 standen voor zitten en slapen. Naarmate je kindje groeit kan de hoofdsteun worden verzet. Tegelijk met het verzetten, worden dan ook de gordels verzet. Zo sluiten ze optimaal aan.

Vergeleken met de Besafe IZI modular zit het kind bij achterwaarts vervoeren wat dichter op de achterbank. In de praktijk zal hierdoor het achterwaarts vervoeren tot 4 jaar lastig worden. De beentjes gaan in de weg gaan zitten. Is dat het geval, dan is de stoel is eenvoudig los te koppelen en voorwaarts te zetten.

Het openstaand gordelsysteem zorg ook bij deze stoel dat het plaatsen van je kindje niet gepaard gaat met het zoeken naar de gordels. 

Voordelen

 • Gordelsysteem valt open waardoor plaatsen en uithalen heel gemakkelijk gaat
 • Gemakkelijk en veilig te plaatsen met behulp van onderstel
 • Veilige en goede kwaliteit

NAdelen

 • Grote kinderen niet tot 4 achterwaarts te voeren
 • Prijs inclusief onderstel is hoog
 • exclamation-circle
  Sommige mensen klagen over klapperend geluid als er geen kind in stoel zit

Gids naar de Beste Autostoel