Beste Autostoel Groep 2-3
Zitverhoger


Jouw peuter is uit zijn autostoel gegroeid. Tijd voor de volgende stap! De gordel? No way! Tot 1,35 zijn kinderen verplicht om met een stoel vervoerd te worden. In dit artikel bespreken we niet alleen waarop je moet letten, maar ook de top 5 beste autostoel groep 2-3.

Weet je nog niet welke stoelgroep het beste bij jouw kind past? Lees dan eerst onze adviesgids naar de beste autostoel.

Meteen weten wat onze top 5 is?

Autostoel groep 2, groep 3, zitverhoger. Wat is het verschil?

Net zoals bij de allereerste stoelgroep (Maxi-Cosi) wordt ook in de laatste categorie veel termen door elkaar heen gebruikt. Best verwarrend.

We hebben het in alle gevallen over kinderstoelen in de categorie: zitverhogers (met of zonder rugleun) Dus Groep 2 en Groep 3 vallen beide in de categorie zitverhogers.

Waar zit dank het verschil tussen groep 2 en 3?
De gewichtsklassen zijn anders ingedeeld:
Groep 2 is voor kinderen van 15 tot 25 kg. (dit is van ongeveer 3 - 6 jaar)
Groep 3 is voor kinderen van 22 tot 36 kg. Dit komt overeen met kinderen van 6 - 12 jaar.

Moet je dan meerdere stoelen aanschaffen?
Nee. Gelukkig niet!’’

De meeste fabrikanten combineren deze twee groepen tot Autostoel Groep 2/3. Hierdoor schaf je na de peuterstoel nog 1 stoel aan die je tot 12 jaar kunt gebruiken. 

Wanneer heb ik deze stoel nodig?

Op het moment dat je kind te zwaar of te groot wordt voor de peuterstoel, dan is het moment aangekomen om over te stappen.

Dus niet eerder!

Dus stap nou niet al over op het moment het kind er al in zou kunne: dus vanaf 3 jaar. Maar wacht gewoon tot het gewicht of lengte te groot is.


Hier zijn een aantal redenen voor:

 • Achterwaarts: is de huidige peuterstoel een achterwaartse stoel? Dan is dit de veiligste manier van vervoeren. Het is goed om zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. De opvolgstoel wordt voorwaarts.
 • Grootte kind: aangezien de opvolg stoel heel wat jaren meegaat. is de stoel voor de jongste kinderen nog wat groot en sluit hij nog niet optimaal aan. Vooral kinderen van 3 jaar 


Oké, maar wanneer dan wel?

Is het kind te zwaar voor de stoel? Dan is het tijd voor een nieuwe stoel. 
Is je kind nog niet te zwaar, maar komt het hoofdje boven de rand van de stoel uit? Ook dan is het kind klaar voor een stoel uit groep 2-3.

Stoelen uit deze groep zijn er in twee varianten. Met rugleuning en zonder rugleuning
De beste stoelen met rugsteun bespreken we verderop in het artikel. Zitverhoger zonder rugsteun, raadden wij niet aan!

Waarom niet gewoon zo een zitverhoger zonder rugsteun? Veel goedkoper!

Je kent ze wel. Zo een zitverhoger tje of met een mooie prinses of Cars auto. Lekker licht en handig. En goedkoop. Waarom moeilijk doen en niet gewoon zo een kleinte?

Ik begrijp het goed. Maar er zit een groot veiligheidsrisico aan die dingen!

Het is zelfs zo het vanaf December 2016 de zitverhogers zonder rugsteun alleen nog gebruikt worden voor kinderen boven de 22 kg en groter dan 1,25com

Veiligheid en risico zitverhogers zonder rugsteun

Zijwaartse botsing. Een van de grootste gevaren waaraan kinderen op zitverhogers worden blootgesteld zijn botsingen vanaf de zijkant. Aangezien er geen enkele vorm van bescherming wordt geboden kan een zijwaartse botsing heel veel schade aanrichten. Autostoelen met een rugleuning hebben allemaal een vorm van bescherming. Hierdoor wordt het hoofd en nek ondersteund.

Gordelloop.
De schouder van uw kind zijn nog klein. De autogordel is gemaakt voor volwassen mensen. Hierdoor zit vaak de gordel bij de nek van je kind in plaatst over de schouder. Naast dat het snijdt, vormt dit ook een risico bij hard remmen. Laat staan bij een ongeluk. Zitverhogers met een rugsteun hebben altijd een haak waardoor je de gordel kunt begeleiden. OP deze manier valt de gordel netjes over de schouder en snijdt deze niet.

Ondersteuning hoofd en nek. Zonder rugsteun geen hoofdsteun. Als je kind in slaap valt, dan valt het hoofdje in een onnatuurlijke positie. Naar voren of, naar de zijkant. Niet comfortabel.
Bovendien biedt de hoofdsteun een betere beveiliging tegen (zijwaartse) botsingen.

Waar moet je op letten bij aanschaf?
 

Na bovenste Het is duidelijk: een zitverhoger biedt meer dan alleen een verhoging zodat de gordel goed bij je kind aansluit. Het biedt jouw kind extra comfort, maar vooral bescherming tegen de botsingen.

Als je de stoelen onderling wilt vergelijken, wat zijn dan de zaken waar je rekening mee moet houden?

Veiligheid

Waar voorheen de kinderautostoelen plaats werden gehouden door het gewicht van het kindje, en uiteraard de driepuntsgordel., zijn er nu ook veel varianten met Isofix op de markt.
Dit komt de veiligheid ten goede. De stoel wordt immers vastgezet aan het chassis van de auto en bij een harde rembeweging blijft een lege stoel op veilig op zijn plek.
Heb je een auto met Isofix, overweeg dan zeker een stoel met deze extra bevestiging.

Bescherming rug, schouder en nek. Er zijn eenvoudige zitverhogers met rugleuning op de markt waarbij de rugleuning van plastic is omhuld met een beschermhoes. Daarentegen zijn er ook modellen op de markt met schokabsorberend materiaal in de bekleding. Uiteraard biedt deze laatste categorie een betere bescherming biedt tegen schade aan rug, schouder en nek.

Comfort

Naast veiligheid bieden stoelen met een goede bekleding ook extra comfort aan je kind. Niet een harde kont van het plastic dat door de bekleding heen drukt, maar een lekker comfortabele stoel. Om zweterige ritten tegen te gaan, zijn er ook stoelen waarbij extra ventilatie is aangebracht. Zul je relatief lange ritten in de auto maken, dan is een dergelijke stoel wellicht geschikt voor je.

Standen. Aangezien deze categorie stoelen vanaf ongeveer 4 jaar tot wel 12 gebruikt kunnen worden, is het belangrijk dat de stoel optimaal mee kan groeien met je kind. De meesten stoel bieden deze mogelijkheid sowieso. Waarin merken zich onderscheiden is onder meer een ligstand (Maxi-Cosi), de mogelijkheid om de hoofdsteun naar achter te kantelen (Cybex ) en extra ondersteuning aan de bovenbenen (Kiddyfix).

Varianten waarbij je kind goed met zijn hoofd in de hoofdsteun zit, hebben onze voorkeur vanwege het veiligheidsvoordeel wat hierbij behaald kan worden. Ook al vallen ze in slaap, het hoofd valt altijd in een goede positie zodat het goed beschermd kan worden

Kwaliteit

Anders dan de Maxi-Cosi voor je baby moet deze stoel tot wel 8 jaar meegaan. Wel belangrijk dat de kwaliteit je niet in de steek laat. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het prettig als er een goede garantie wordt geboden.

Nou, die garantie varieert behoorlijk! Van 1 jaar (Joie) tot levenslange garantie (na registratie - Maxi-Cosi).

Let op het betreft in dit geval altijd fabricagefouten vergoed. Normale slijtage is altijd uitgesloten.

Prijs

Bij het vergelijken van de stoelen valt op dat er een groot prijsverschil zit tussen de modellen. Over het algemeen kun je stellen dat stoelen die meer comfort en veiligheid bieden, duurder zijn. De belangrijkste reden is dat de gebruikte materialen en technologie duurder zijn.

Bij het bepalen van je budget dien je wel te realiseren dat de stoel tot wel 8 jaar mee kan gaan. Dus deel het aanschaf bedrag door het aantal jaren dat je de stoel verwacht te gebruiken. Dit bedrag is het bedrag dat de stoel je per jaar kost. Vanuit dat perspectief bekeken, valt het bedrag vaak mee.

Maar ok, je moet geld wel in één keer uitgeven en dus voldoende budget hebben. Juist daarom hebben wij in onze top 5 stoel in de gehele prijsrange onderzocht.

Beste Autostoel Groep 2-3: de Reviews 

Britax Romer KidFix SL SICT Review

De Britax Romer KidFix SL SICT: bekroond als ‘beste uit de test van consumentenbond.

De stoel is voorzien Isofix aansluiting, welke Britax Soft Latch Isofix systeem noemt (dit verklaart de SL in de productnaam). Dit is eigenlijk een isofixhaak aan een spanband. Nadat je de haken heb vastgeklikt aan de haken in de achterbank, kun je met een band aan de voorkant de stoel aantrekken en goed vastzetten.

Daarnaast wordt de stoel geleverd met het SICT blokje: een kunststof hulpstuk die je aan zijkant van de stoel bevestigd. Doordat je het aan de kant van de door bevestigd, wordt in geval van een botsing de klap eerst door SICT opgevangen.

De stoel is comfortabel en heeft een goede gebruiksvriendelijkheid. Het vastzetten van de gordel kan bijna niet fout gaan: de gordel hoeft alleen maar langs de rode gordelgeleider punten geleid te worden.

De hoofdsteun is in hoogte verstelbaar en groeit daardoor met je kind mee. De stoel heeft geen ligstand, als je kind tijdens de rit in slaap valt, kan dat voor ongemakkelijke houdingen zorgen.

De stoel is verkrijgbaar in 5 kleuren: blauw, rood, zwart, paars en grijs

Voordelen

 • Zeer goede bescherming tegen
  zijwaartse botsing
 • Beste Koop
 • Eenvoudige installatie en bevestiging

NAdelen

 • Niet in ligstand mogelijk
 • Stoel neemt veel ruimte in

Joie trillo LX Review

De Joie Trillo LX is een goed scorende stoel, gunstig geprijsde stoel die ook nog eens met isofix bevestigd kan worden.

Aan beide zijkanten is de stoel voorzien extra blokken die Joie zelf: Guard Surround Safety™ panelen noemt. Het zijn impact absorberende panelen die in geval van botsing de eerste klap opvangen. Mede hierdoor is de zijwaartse bescherming als zeer goed beoordeeld door ANWB in 2015. Een goede functie dus! Aantekening hierbij is dat de stoel wat breder wordt en daardoor relatief veel ruimte inneemt.

De stoel is tevens voorzien van ISOSAFE haken waarmee je de stoel, indien aanwezig, aan de Isofix kunt bevestigen. Heb je geen Isofix, dan kun je de stoel nog steeds gebruiken; het is een extra voordeel als je het wel hebt: de stoel blijft beter vastzitten indien leeg, en bij bochten.

Het plaatsen en vastzetten van de stoel is erg eenvoudig: leidt de gordel door de rood gemarkeerde punten en klaar. De hoofdsteun is verstelbaar in 7 posities waardoor de stoel altijd goed met je kind kan meegroeien is. In theorie zou je de rugleuning er op een gegeven moment af kunnen halen, maar aangezien deze een hele belangrijke bescherming biedt raden wij dit uiteraard af.

De bekleding is zacht en de kussens zijn voorzien van traagschuim. Hierdoor vormt de stoel perfect naar het lichaam van je kind waar het erg comfortabele zit. Leuke functie zijn de bekerhouders, altijd handig voor het vervoeren van bekers, of andere schatten van je kind!

Voordelen

 • Goede prijs
 • Extra bevestiging met Isofix mogelijk
 • Zeer goede beveiliging zijwaartse botsing

NAdelen

 • Neemt veel ruimte in
 • Geen ligstand

Maxi-Cosi RodiFix Air Protect Review

De Maxi-Cosi RodiFix Air Protect is een populaire autostoel die naast de autogordel ook met Isofix bevestigd kan worden. Bij bevestiging met Isofix scoort de stoel goed qua veiligheid in de ANWB test van 2016.
De stoel is overigens ook alleen met gordel te bevestigen. De veiligheidsscore in dat geval wordt dan ‘voldoende’. Dus heb je Isofix? Gebruik het dan, het komt de veiligheid ten goede.

Het plaatsen en bevestigen van de stoel is eenvoudig. Kijkt wel eerst of de hoofdsteun van de achterbank verwijderd kan worden: in sommige gevallen is dit nodig om de stoel stabieler te laten staan. Het bevestigen van de stoel aan Isofix kan niet fout gaan bijna. Ook voor het vastzetten van de gordel hoef alleen maar de rode gordelgeleiders te volgen.

Air Protect staat voor de met lucht gevulde kussens in de hoofdsteun. Die hierdoor zacht en comfortabel aanvoelen voor je kind. De bekleding en kussens voor het zitvlak en de rugleuning zijn niet heel dik gevoerd, en kunnen vooral op de lange ritten wellicht wat hard aanvoelen.

Waar de Rodifix Air Protect zich mee onderscheidt is de ligstand. Door middel van een hendel kan je de stoel iets onderuit laten zakken. Iets dus, en verwacht dus niet dat je kind helemaal onderuit kan. Het is net genoeg om comfortabel in slaap te vallen.

Voordelen

 • Ligstand aanwezig
 • Luchtgevulde hoofdkussens
 • Isofix bevestigin mogelijk

NAdelen

 • Dunne bekleding
 • Hoofdsteun kan optimale installatie in de weg zitten

Kiddy Cruiserfix 3 Review

De Kiddy Cruiserfix 3 is een veilige autostoel die bekroond is met ‘beste koop’ door de Consumentenbond.

De Cruiserfix 3 is voorzien van energieabsorberend materiaal in de voering van de hoofdsteun en schouder gedeelte. Hierdoor worden de zwakke delen zeer goed ondersteund en beschermd in geval van een botsing van opzij.

Het plaatsen en bevestigen van de stoel gaat erg eenvoudig. Heeft je auto isofix? Dan kun je de stoel ook daarmee verankeren aan de achterbank! Het is geen must. Dus ook als je geen Isofix hebt, dan kun je de stoel nog steeds bevestigen.

Het vastzetten van je kind is erg eenvoudig: de gordel over de heupen achter de onder de steunen door plaatsen en vastzetten, dan de gordel door de geleider in de hoofdsteun plaatsen.

De rugsteun van de Cruiserfix biedt voldoende standen om de stoel mee te laten groeien. Waarmee hij zich onderscheidt ten opzichte van andere merken, is de verstelbare steun voor de bovenbenen. Er zijn 5 posities waardoor er tijdens de groei van je kind altijd een goede ondersteuning kan worden geboden.

Voordelen

 • Zeer goede bescherming van opzij
 • Isofix voor extra stevigheid
 • Goede ondersteuning benen

NAdelen

 • Prijzige stoel
 • Heeft veel ruimte nodig

Cybex Solution M Review

De Cybex Solution M is een autostoel met een mooi design en zeer goede bescherming tegen zijwaartse botsing.

Dit komt mede door de extra bescherming die in aangebracht door CYbex. Zelf noemen ze het Lineaire Side-Impact Protection (L.S.P. System). Het idee is hetzelfde dat we bij andere merken hebben gezien: een extra buffer die de afstand tussen de deur en de stoel verkleint, en daardoor de eerste klap kan opvangen.

De Solution M wordt alleen met de autogordel bevestigd. Heb je Isofix bevestiging in de auto? Overweeg dan zeker de Solution M-fix.. Het is dezelfde stoel maar dan met extra Isofix haken. Bij Isofix montage zit de stoel vast aan het chassis, hetgeen met name fijn is er geen kind in zit. Bij een noodstop blijft de lege stoel op zijn plek, in plaats van in je nek.

Een goed onderscheidend kenmerk van deze stoel is de kantelbare hoofdsteun. Hierdoor leunt het hoofdje naar achteren wat prettig is al je kind in slaap valt. Het kind ligt niet alleen comfortabeler door de betere houding, maar wat belangrijker is: in geval van zijwaartse botsing, wordt het hoofd hierdoor ook nog goed beschermd door de hoofdsteun.

Anders dan de meeste stoelen heeft de Cybex Solution M gaatjes (ventilatiekanalen) in de bekleding aangebracht. Dit bevordert de ventilatie enorm en je kind zal bij warme dagen minder snel zweten. 

Voordelen

 • Kantelbare hoofdsteun
 • Ventilațiekanalen in de bekleding
 • Zeer goede zijwaartse bescherming

NAdelen

 • Prijzige stoel
 • Neemt veel ruimte in.