Dit is onze review van de beste babyfoon in 2022.
Als ouder wil je er altijd voor je kind zijn. Maar om nou constant naast het bedje van je slapende baby te blijven zitten, is niet zo praktisch. Gelukkig kun je met een goede babyfoon je kleintje goed in de gaten houden, zonder dat je er constant naast hoeft te staan.
Er zijn tegenwoordig erg veel babyfoons op de markt. Om jouw leven makkelijker te maken, heb ik een aantal babyfoons voor je bekeken. Op basis van die bevindingen concludeer ik dat de Philips Avent SCD833/01 over het algemeen de beste babyfoon is. De babyfoon is veilig, heeft een groot bereik en geeft altijd een perfect beeld.
De beste babyfoon in jouw situatie
Dat ik de Philips Avent SCD833/01 de beste babyfoon vind, betekent echter niet dat dit in jouw situatie ook direct het geval is.
Daarom heb ik nog een aantal ‘beste’ babyfoons voor je op een rijtje gezet. Zo kies je gemakkelijk de babyfoon die perfect aansluit op jouw wensen.
- Philips Avent SDC833/01 (beste babyfoon algemeen)
- Alecto DVM 200 (beste babyfoon met camera)
- Aerosleep OYO Smart Baby Combi (beste babyfoon met camera en app)
- Motorola Babymonitor Ease 35 Twin (beste babyfoon met twee camera’s)
- Alecto DBX-88 ECO (beste babyfoon zonder camera)
- TibaGoods Babyfoon (beste babyfoon met WiFi)
- Luvion Essential met Babysense 7 (beste babyfoon met camera en bewegingssensor)
- Luvion Easy (beste babyfoon met camera voor lager budget)
Beste Babyfoons: onze reviews
Ben je benieuwd waarom bepaalde babyfoons volgens mij de beste zijn in een specifieke situatie? Dat leg ik je graag uit in deze mini-reviews. Zo maak je goed geïnformeerd de keuze voor de beste babyfoon voor jouw gezin.
Philips Avent SDC833/01 Review
(beste babyfoon algemeen)
De Philips Avent SDC833/01 is een digitale babyfoon met camera met een helder geluid. De ouderunit heeft een display van 2,7 inch, waarop je je kind altijd perfect in de gaten kunt houden. Zowel overdag als ‘s nachts heb je een helder beeld en goed geluid. Je kunt er zelf voor kiezen of je het beeldscherm constant aan wil houden of dat je gebruik maakt van de ECO-modus. In deze modus bespaar je energie, omdat het scherm en geluid pas aangaat op het moment dat je kind geluid maakt.
De digitale babyfoon werkt met Frequency Hopping Spread Spectrum technologie (FHSS). Hierdoor heb je altijd een goede verbinding en worden storingen zoveel mogelijk voorkomen. Bovendien heb je met deze Philips Avent babyfoon altijd een beveiligde verbinding met je kind. Zo weet je zeker dat alleen jij je baby in de gaten kan houden. Dat is wel zo’n prettig gevoel.
Het bereik van deze babyfoon is ook prima. Buiten heeft de babyfoon een bereik van maar liefst 300 meter. Dit houdt in dat je in huis gemiddeld zo’n 50 meter bereik hebt. Over het algemeen is dat ruim voldoende om altijd verbinding te houden. Mocht de verbinding toch een keer wegvallen, dan geeft de ouderunit dit direct aan met luide piepjes. Zo blijf je altijd op de hoogte.
Naast de hoge kwaliteit verbinding, het grote scherm en het heldere geluid, heeft deze Philips Avent babyfoon nog meer fijne functies. Onder andere een terugspreekfunctie en ingebouwde slaapliedjes maken dit een erg complete betrouwbare babyfoon. Daarom is de Philips Avent SDC833/01 de beste babyfoon voor veel ouders.
Alecto DVM 200 Review
Categorie: beste babyfoon met camera
De Alecto DVM 200 is geen wifibabyfoon, maar heeft wel een storingsvrije digitale verbinding. Je kunt er vier camera’s op aansluiten en die vier beelden kun je allemaal op de ouderunit zien. Zo kun je al je kinderen tegelijk in de gaten houden!
De draaibare camera kun je op afstand bedienen, dus je kunt bijvoorbeeld als je kindje huilt, op afstand een slaapliedje aanzetten. De VOX-functie waarschuwt je als je baby onrustig is. Van alle babycams uit ons lijstje heeft deze het grootste scherm op de ouderunit met maar liefst 4,3 inch! Dat is minimaal 2cm groter dan de rest en dat maakt echt een wereld van verschil.
Hij heeft ook een groot bereik van 300m en een connectie-kwijtindicator. Je kunt terugbabbelen met je kleine als hij of zij al wakker is geworden en ook bij deze babycam kun je het beeld uitzetten.
Hij geeft temperatuur weer en heeft een fabrieksgarantie van twee 2 jaar, maar een nachtlampje hebben wij niet kunnen vinden.
houden een fluitje van een cent.
Aerosleep OYO Smart Baby Combi
Categorie: beste babyfoon met camera en app
De Aerosleep OYO Smart Baby Combi is meer dan alleen een babyfoon met camera. Bij de babyfoon krijg je namelijk ook een babysensor, waarmee de slaapkwaliteit en de bewegingen van je kleintje in de gaten gehouden worden. Alle informatie die deze sensor registreert zie je eenvoudig op je smartphone. In de speciale app houd je alle slaapjes bij en bekijk je de beelden van de camera. Zo heb je alle belangrijke informatie altijd bij de hand.
Voor de verbinding maakt de OYO babyfoon gebruik van jouw WiFi netwerk en bluetooth. Hierdoor heb je een beveiligde verbinding, waarmee je jouw kleintje goed in de gaten kunt houden. Je bepaalt zelf wie je toegang geeft tot de verbinding. Zo kunnen bijvoorbeeld de oppas of opa en oma wel ook gebruik maken van de babyfoon, maar hoef je je geen zorgen te maken over vreemde ogen.
Je bepaalt bij de Aersosleep OYO Smart Baby Combi zelf of je gebruik wil maken van zowel de camera als de bewegingssensor, of dat je één van de twee gebruikt. In de babyfoon app heb je altijd en duidelijk overzicht van alle informatie en via de handige terugspreekfunctie praat je zelfs via je smartphone tegen je kind. Dat maakt deze babyfoon perfect voor ouders die hun kindje via hun telefoon in de gaten willen houden.
Motorola Babymonitor Ease 35 Twin
Categorie: beste babyfoon met twee camera’s
Heb jij niet één, maar twee kinderen in de gaten te houden? Dan is het wel zo fijn als dit via twee babyunits en één ouderunit kan. Dat is precies wat de Motorola Babymonitor Ease35 Twin een goede babyfoon maakt. Bij deze babyfoon krijg je maar liefst twee camera’s met infrarood nachtzicht, waardoor je twee kinderen tegelijkertijd kunt zien. De ouderunit heeft een beeldscherm van 5 inch. Met de splitscreen modus zie je allebei je kindjes tegelijkertijd op het scherm.
Naast dat de Ease35 Twin babyfoon twee camera’s heeft, kent de babyfoon nog meer fijne eigenschappen. Zo heeft de babyfoon een terugspreekfunctie, zie je op de display hoe warm het op de babykamer is en heeft de babyfoon voorgeprogrammeerde kalmerende geluiden. Bovendien verloopt de verbinding tussen de baby unit en ouderunits altijd via een beveiligde privéverbinding. Mocht de verbinding per ongeluk een keer verstoord worden, dan krijg je hiervan altijd een melding op de ouderunit.
Voor ouders die graag twee kinderen tegelijkertijd willen volgen op de babyfoon, is de Motorola Babymonitor Ease35 Twin zeker de beste babyfoon. Het scherm is helder, de verbinding is veilig en met de twee babyunits is twee kinderen tegelijkertijd in de gaten
Alecto DBX-88 ECO Review
Categorie: beste babyfoon zonder camera
De Alecto DBX-88 ECO is een digitale (DECT) babyfoon die van alles wat kan en met 60 euro ook niet al te duur is. Vooral op het gebied van instellingen kun je best veel met de Alecto. Zo kun je de gevoeligheid van de microfoon vrij goed instellen. Hij geeft dan alleen maar een signaal als hij boven de ingestelde geluidsgrens komt.
Je hoort dan niet iedere zucht of kreet van je baby. Is er toch iets aan de hand dan kun je proberen je baby gerust te stellen met de terugpraatfunctie. Ook het bereik is met 300 meter zeker in orde.
Bij een babyfoon is het verder belangrijk dat hij signalen afgeeft als de babyfoon bijna geen stroom meer heeft, of als hij buiten het bereik van de verzender komt.
Ook daar voldoet de Alecto aan. Verder kun je ondermeer een timer instellen voor voedingen, is er een ingebouwd nachtlampje, zijn er verschillende slaapliedjes, en kun je hem in meerdere talen gebruiken en kun je hem door middel van led lampjes ook stil gebruiken, zonder geluid.
Enkele nadelen zijn er ook. Zo is de geluidskwaliteit weliswaar goed, maar zeker niet perfect en is ook de stand-by tijd niet heel lang. Je moet de babyfoon dus regelmatig opnieuw opladen.
Dit model is uitgeroepen tot Beste Koop door de Consumentenbond!
TibaGoods Babyfoon
Categorie: beste babyfoon met WiFi
Wil jij je kindje ook in de gaten kunnen houden als je zelf niet thuis bent? Dan is de TibaGoods Babyfoon een goede keuze. Deze nieuwe babyfoon werkt met WiFi en een app, waardoor je altijd de beelden van de camera kunt checken. Dat maakt deze babyfoon ook erg geschikt als beveiligingscamera. De camera heeft erg goede beeldkwaliteit en zelfs ‘s nachts zijn de beelden helder.
De TibaGoods babyfoon is voorzien van een terugspreekfunctie en een bewegingsmelder. Bij een verdachte beweging krijg je direct een melding in de app. De verbinding van de babyfoon is beveiligd en je krijgt enkel toegang tot de beelden via een beveiligde account in de app. Het installeren van de camera en het koppelen van de app is bovendien erg eenvoudig en gemakkelijk. Bovendien is deze babyfoon een stukje goedkoper dan veel andere babyfoons met camera en WiFi.
De TibaGoods babyfoon met camera is een fijne babyfoon voor ouders die hun kindje altijd en overal in de gaten willen houden. De babyfoon heeft een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding en is gemakkelijk te installeren. Bovendien is de camera ook nog als beveiligingscamera te gebruiken als je de babyfoon niet meer nodig hebt.
Luvion Essential met Babysense 7
Categorie: beste babyfoon met camera en bewegingssensor
Wil jij je kindje niet alleen kunnen zien en horen, maar wil je ook nog zeker weten dat het met de ademhaling van je baby goed gaat? Dan is de Luvion Essential met Babysense 7 de beste babyfoon voor jou. Dit pakket is een combinatie van een babyfoon met camera en een sensormatje. Dit sensormatje registreert de bewegingen en ademhaling van je baby en geeft een signaal als er iets niet goed lijkt te gaan. Dat geeft jou als ouder extra zekerheid.
De Luvion Essential babyfoon is een erg uitgebreide babyfoon. Niet alleen geeft de camera een erg helder beeld, ook kun je inzoomen. Zo zie je je kleintje nog beter. Verder heeft de babyfoon een terugspreekfunctie, een nachtlampje, babytimer en slaapliedjes. Bovendien zie je altijd hoe warm of koud het op de babykamer is. Zo heb je altijd alle informatie en functie tot je beschikking die je nodig hebt. Het is mogelijk om meerdere camera’s aan te schaffen, waardoor de babyfoon meegroeit bij eventuele gezinsuitbreiding.
Het sensormatje van de Luvion Essential plaats je eenvoudig onder de matras van je kind. Je baby merkt hierdoor zelf niks van het matje, terwijl jij wel weet dat je baby extra goed in de gaten wordt gehouden. Dat is wel zo’n veilig en gerust gevoel.
De Luvion Essential met Babysense 7 is de beste babyfoon voor ouders die graag het zekere voor het onzekere nemen. De combinatie van de camera en het sensormatje geeft veel zekerheid, waardoor je met een gerust hart kunt gaan slapen.
Luvion Easy Review
Categorie: beste babyfoon met camera voor lager budget
De Luvion Easy is de meest simpele no nonsense babyfoon met camera uit onze kandidaten. Hij heeft geen nachtlampje, geen slaapliedjes, is niet geschikt voor de smartphone of tablet, kan niet uitgebreid worden met andere babyunits en het scherm is maar 2 inch, de kleinste van al onze andere besproken modellen.
De geluidskwaliteit is net als die van zijn broertje nou niet uitmuntend en de batterijduur van de ouderunit waren we ook niet zo van onder de indruk. Is er dan nog wel íéts goed aan deze babycam?
Jawel, voor zijn prijs heeft hij heel veel! Hij heeft een batterijen-oplaadindicatie en een connectie-kwijtindicator. Bij een geluidje van je kindje wordt de babycam (met infrarood nachtzicht) ingeschakeld door de VOX-functie en kun je terugspreken. Je kunt ook het beeld uitzetten bij de ouderunit en je hebt tot 250m bereik met je ouderunit. Als laatste pre geeft hij de temperatuur aan.
Koopgids Beste Babyfoon
Welke soorten babyfoons zijn er?
Je kunt babyfoons ruwweg verdelen in drie categorieën.
- Audio (zonder camera)
- Video (met camera)
- Met bewegingsmelder
Audio: Babyfoons zonder camera werken enkel met audio. Dit betekent dat je met deze standaard babyfoons je kleintje niet kunt zien, maar wel kunt horen. Dit type babyfoon (analoge babyfoons) werkt met een zender en een ontvanger. De zender plaats je op de kamer van je kleintje, terwijl je de ontvanger zelf meeneemt. Hoeveel geluid de babyfoon oppikt, hangt af van het model. Bij sommige babyfoons hoor je elk beetje beweging, terwijl andere babyfoons pas uitslaan bij echt gehuil. Sommige audio babyfoons hebben lampjes waarmee ze het geluid ook visueel zichtbaar maken.
Video: De meeste babyfoons tegenwoordig zijn voorzien van camera. Een video babyfoon maakt gebruik van een camera. Je kunt hierdoor je kind niet alleen horen, maar ook daadwerkelijk zien. Je plaatst de camera in de kamer van je kleintje en stelt deze zo in dat je je kindje goed in zijn of haar bed ziet liggen. Op de ontvanger, die jij meeneemt, kun je dit beeld vervolgens zien. Ook geluid wordt doorgestuurd, hoewel je er vaak ook voor kunt kiezen om het geluid zachter of zelfs uit te zetten. Tegenwoordig zijn er ook video babyfoons die je via een app kunt bedienen. De video is dan op je smartphone te volgen, in plaats van enkel op een speciale ontvanger.
Met bewegingsmelder: Er zijn ook babyfoons die de ademhaling van je kleintje registreren en een melding geven als er even geen beweging gedetecteerd wordt. Dit is bedoeld om wiegendood te voorkomen en jou als ouder een geruster gevoel te geven. Vaak hebben babyfoons met bewegingsmelder ook een camera en andere functionaliteiten om je kleintje zo goed mogelijk in de gaten te houden.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een babyfoon?
Het bereik
Iedere babyfoon, behalve dan een app, is gebonden aan een bereik. Dat kan variëren van enkele tientallen, tot enkele honderden meters. Denk dus van te voren goed na hoe je jouw babyfoon precies wilt gaan gebruiken. Is hij alleen voor in huis, dan is het bereik minder belangrijk. Maar heb je een groot huis, inclusief grote tuin, dan is het weer een stuk belangrijker.
Verder worden signalen beperkt door blokkades in hun zendveld. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld muren, daken, ramen enz. Hoe meer blokkades er zijn tussen de zender en de ontvanger, hoe beperkter het signaal. Het bereik dat op de verpakking staat is altijd het maximale signaal, nooit het realistische signaal.
Koop dus altijd een babyfoon met een stuk meer bereik dan je nodig hebt.
Wil jij je kleintje echt altijd in de gaten kunnen houden, zelfs als je zelf niet thuis bent? Dan is een babyfoon met app de oplossing. Zo houd je je baby zelfs in de gaten terwijl er bijvoorbeeld een oppas in huis is. Dit soort babyfoons werken via internet, dus een goede en stabiele internetverbinding is in dat geval wel nodig.
Wonen jullie in een nieuwbouwhuis? Ook dan is het goed om na te denken over het bereik van de babyfoon. Door de goede isolatie en de betonnen muren met staal is het wooncomfort hoog, maar het bereik van een babyfoon erg laag. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een babyfoon.
Batterij/accuduur
Het grootste probleem bij een babyfoon is dat je batterij of accu leeg raakt, zonder dat je het door hebt. Dit komt omdat veel modellen alleen uitzenden op het moment dat er iets aan de hand is. Juist om stroom te besparen. Maar ja, op het moment dat hij echt leeg is, hoor je dus niets meer.
Om niet in onzekerheid te zitten, kun je het beste een babyfoon kopen die aangeeft hoeveel stroom er nog is. Zowel bij de zender als de ontvanger. Daarnaast kun je natuurlijk ook een babyfoon kopen die je in het stopcontact kunt steken. Het nadeel daarvan is de je mobiliteit dan natuurlijk wel flink achteruit gaat.
Met of zonder camera
In principe werkt een babyfoon prima met alleen geluid. Zeker als je jouw kind al wat beter kent, hoor je aan het soort gehuil prima wat er aan de hand is.
Toch kan het fijn zijn om het ook te zien. Speciaal daarvoor zijn er ook babyfoons te koop met een camera. Deze richt je dan op het gezicht van je kind. Op de ontvanger kun je vervolgens door middel van een infrarood scherm precies zien wat er aan de hand is.
Zo kun je beter inschatten of je simpelweg het speentje er in moet stoppen, of dat je kind zich gewoon aan het aanstellen is en je rustig kan blijven zitten.
Een schermpje dat continu je aandacht trekt, is dat handig? En wat is er eigenlijk te zien? Natuurlijk, jouw dierbaarste kindje, maar… het slaapt. En dat is de hele tijd hetzelfde, daar valt niet veel aan te zien. Je kunt erdoor ook gestrest raken, je kunt het gevoel hebben de hele tijd te móéten kijken op het beeld.
Het kan je ook afleiden op de verkeerde momenten en je kunt er verslaafd aan raken! Als je bovenstaande op jezelf van toepassing vindt, dan is een gewone audio babyfoon voor jou misschien beter.
Terugspreekfunctie
Een laatste handige optie die bij sommige babyfoons beschikbaar is, is de terugspreekfunctie. Zeker in combinatie met een camera is dat erg handig. Je kunt dan rustig in je luie stoel blijven zitten om eerst te proberen je kind via de babyfoon te kalmeren.
Baby`s zijn erg gevoelig voor de stem van hun ouders en het is dus rustgevend om deze te horen. Zelfs al is het via een babyfoon. Lukt het niet, dan kun je natuurlijk altijd alsnog even zelf langs gaan.
Bewegingsmelder
Wiegendood is de grootste angst van heel veel ouders. Het is dan ook niet gek dat je je kleintje altijd goed in de gaten wil houden. Een bewegingsmelder kan hierbij helpen. De bewegingsmelder geeft een signaal af als er een aantal seconden geen beweging wordt gedetecteerd. Ook als de ademhaling van je kind langzamer lijkt te worden, hoor je als ouders een alarm. Dit kan voor veel gemoedsrust zorgen, maar een vals alarm zorgt uiteraard voor veel paniek.
Beeldkwaliteit/Grootte scherm
Als je een babyfoon met camera hebt, wil je het beeld van je kind natuurlijk wel goed kunnen zien. Houd daarom rekening met de beeldkwaliteit en het formaat van het scherm op de ontvanger. Een groot scherm is prettig, zodat je je kind makkelijk kunt zien. Let er dus op dat je een babyfoon met camera kiest waarbij de beeldkwaliteit goed is en het scherm groot genoeg.
Veiligheid van de verbinding
Jij wil je kleintje in gaten houden, maar je wilt niet dat er vreemden mee kunnen kijken of luisteren. Daarom is een veilige verbinding heel erg belangrijk bij een babyfoon. Een babyfoon met een digitale verbinding heeft de beste beveiliging, terwijl een analoge babyfoon helemaal geen beveiligde verbinding heeft. Bij een babyfoon die via een WiFi netwerk werkt loop je wel enig risico om gehackt te worden. Gelukkig denken fabrikanten hier ook goed over na en is de verbinding van veel WiFi babyfoons erg goed beveiligd.
Toekomstige toepasbaarheid
Je koopt een babyfoon voor nu, maar wil ook vast nadenken over de toekomst. Weet je nu al dat je in de (nabije) toekomst meer kinderen tegelijkertijd in de gaten wil houden met de babyfoon? Kies dan een exemplaar dat uitbreidbaar is met een extra baby-unit. Zo hoef je geen tweede babyfoon te kopen als er gezinsuitbreiding komt, maar breid je de huidige babyfoon gewoon uit.
Vind je het zonde om de babyfoon weg te doen zodra je kleintje groot genoeg geworden is? Kies dan een babyfoon die ook dienst kan doen als veiligheidscamera. Een babyfoon die met camera en app werkt is dan ideaal. Zo blijft de babyfoon ook over enkele jaren nog erg praktisch.
Meer kooptips nodig? De consumentenbond heeft veel informatie over de aanschaf van een goede babyfoon.
Onze Conclusie: beste babyfoon
Zoals je ziet zijn er veel verschillende babyfoons, die elk hun eigen fantastische eigenschappen hebben. Als je een betrouwbare babyfoon zoekt die op alle gebieden goed scoort, is de Philips Avent SDC833/01 een erg goede keuze. Zoek je echter een babyfoon met specifieke eigenschappen, zoals een sensormatje, app of meerdere camera’s, dan kom je bij andere exemplaren uit. Weeg dus goed af welke eigenschappen voor jou en je gezin van belang zijn.
Weet je welke babyfoon het beste bij jouw gezin past?