Wat is de Beste Babyfoon?


kindje slaapt en wordt in de gaten gehouden door de beste babyfoon

Op het moment dat je een baby krijgt, is je rustige leven wel voorbij. Ongeveer alle nieuwe ouders hebben (in het begin) de neiging om bij het eerste het beste kuchje van hun kind direct op te springen om in de slaapkamer te checken of alles wel goed gaat.

Zeker als ze nog klein zijn moet je regelmatig even langs om ze te troosten, melk te geven of simpelweg weer het speentje in hun mond te stoppen. Maar ook als de baby`s ouder worden en dreumes en peuter worden, blijft het noodzakelijk om iets of iemand in de buurt te hebben.

Om je toch enigszins aan je nieuw verworven `gevangenschap` te kunnen onttrekken zijn er gelukkig babyfoons op de markt. Op die manier kun je toch even rustig in de tuin gaan zitten, of op bezoek bij de buren. Het kan echter nog een hele klus zijn om de beste babyfoon te kopen.

In dit artikel helpen we je met de nodige tips en aantal nuttige recensies.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een babyfoon?


Je kunt babyfoons ruwweg verdelen in drie categorieën.

 1. Analoge babyfoon 
 2. Digitale babyfoon 
 3. Babyfoon apps voor je telefoon 

Analoog. Eerst maar de analoge variant. Deze heeft als belangrijkste voordeel dat hij goedkoop is en simpelweg gewoon doet waar je hem voor koopt. Hij werkt als een soort van walkie talkie. Hij bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender leg je in de buurt van je kind en de ontvanger neem je zelf mee.

De simpelste modellen laten sturen gewoon al het geluid door wat ze binnenkrijgen. Dus ook het gehuil van de baby van de buren. Je hebt ook exemplaren waarbij je een geluidsgrens kunt instellen. Analoge babyfoons werken met een radiosignaal, dat gevoelig kan zijn voor invloeden en storingen van buitenaf.

Digitaal. Een digitale babyfoon doet hetzelfde, maar maakt gebruik van een andere zendtechniek. Deze variant wordt ook wel de DECT babyfoon genoemd. Een voordeel is dat het signaal gecodeerd is en dus niet af te luisteren. Ook is hij niet gevoelig voor storingen van buitenaf.

Apps. Tenslotte is er de babyfoon app. Hiervoor kun je twee smartphones gebruiken. De ene werkt dan als verzender en de andere als ontvanger. Het nadeel is dus wel dat je hiervoor een extra telefoon nodig hebt. Het grote voordeel is dat je niet gebonden bent aan afstand. Sommige apps bellen je automatisch op als er wordt gehuild, anderen werken via je WIFI.

Behalve dat je moet kiezen tussen deze drie vormen van babyfoon, zijn er natuurlijk ook nog de nodige andere punten waar je op moet letten. Hieronder de meest belangrijke:


Het bereik

Iedere babyfoon, behalve dan een app, is gebonden aan een bereik. Dat kan variëren van enkele tientallen, tot enkele honderden meters. Denk dus van te voren goed na hoe je jouw babyfoon precies wilt gaan gebruiken. Is hij alleen voor in huis, dan is het bereik minder belangrijk. Maar heb je een groot huis, inclusief grote tuin, dan is het weer een stuk belangrijker.

Verder worden signalen beperkt door blokkades in hun zendveld. Het gaat hier dan om bijvoorbeeld muren, daken, ramen enz. Hoe meer blokkades er zijn tussen de zender en de ontvanger, hoe beperkter het signaal. Het bereik dat op de verpakking staat is altijd het maximale signaal, nooit het realistische signaal.

Koop dus altijd een babyfoon met een stuk meer bereik dan je nodig hebt.


Batterij/accuduur

Het grootste probleem bij een babyfoon is dat je batterij of accu leeg raakt, zonder dat je het door hebt. Dit komt omdat veel modellen alleen uitzenden op het moment dat er iets aan de hand is. Juist om stroom te besparen. Maar ja, op het moment dat hij echt leeg is, hoor je dus niets meer.

Om niet in onzekerheid te zitten, kun je het beste een babyfoon kopen die aangeeft hoeveel stroom er nog is. Zowel bij de zender als de ontvanger. Daarnaast kun je natuurlijk ook een babyfoon kopen die je in het stopcontact kunt steken. Het nadeel daarvan is de je mobiliteit dan natuurlijk wel flink achteruit gaat.


Met of zonder camera

In principe werkt een babyfoon prima met alleen geluid. Zeker als je jouw kind al wat beter kent, hoor je aan het soort gehuil prima wat er aan de hand is.

Toch kan het fijn zijn om het ook te zien. Speciaal daarvoor zijn er ook babyfoons te koop met een camera. Deze richt je dan op het gezicht van je kind. Op de ontvanger kun je vervolgens door middel van een infrarood scherm precies zien wat er aan de hand is.

Zo kun je beter inschatten of je simpelweg het speentje er in moet stoppen, of dat je kind zich gewoon aan het aanstellen is en je rustig kan blijven zitten. 

Wil je liever een model met camera? Lees dan zeker ons artikel over de beste babyfoon met camera.


Terugpraatfunctie

Een laatste handige optie die bij sommige babyfoons beschikbaar is, is de terugpraatfunctie. Zeker in combinatie met een camera is dat erg handig. Je kunt dan rustig in je luie stoel blijven zitten om eerst te proberen je kind via de babyfoon te kalmeren.

Baby`s zijn erg gevoelig voor de stem van hun ouders en het is dus rustgevend om deze te horen. Zelfs al is het via een babyfoon. Lukt het niet, dan kun je natuurlijk altijd alsnog even zelf langs gaan.

Beste Babyfoon: onze reviews

Philips Avent SCD560 Review

philips-avent-scd-560-foto-review

De Philips Avent is een prima babyfoon met de nodige extra functies. Het is een digitale (DECT) babyfoon met een duidelijk geluid. Geen gekraak en gepiep. Het is een bovendien een babyfoon met een behoorlijk groot bereik van ruim 300 meter. Even buiten de was ophangen is dus geen enkel probleem. Bovendien kun je de ontvanger van de Avent ook makkelijk meenemen, door hem via een band aan je hals te hangen. Je hebt dan allebei je handen vrij.

Verder voldoet de Avent duidelijk aan de belangrijkste criteria voor een goede babyfoon. Je kunt terug praten naar je baby als er iets aan de hand is en zelfs een aantal slaapliedjes afspelen via de babyfoon. Daarnaast zijn er extra functies zoals een thermometer, die een automatisch signaal afgeeft als die te hard veranderd. 


Ook is er een meter om de accuduur af te lezen en kun je de ontvanger ook op `stil` zetten. Op de babyfoon zitten lampjes waaraan je dan kunt zien of je baby geluid maakt. Een andere belangrijke meter is die van het bereik. Op het moment dat de ontvanger geen bereik meer heeft geeft deze een automatisch signaal af.

Het enige nadeel wat er aan de Avent te vinden is, is de prijs. Met 80 euro is die aan hoge kant

Voordelen

 • Groot bereik
 • Helder geluid
 • check
  Terugpraatfunctie
 • check
  Belangrijke meters zijn aanwezig

NAdelen

 • Vrij duur

Babypark BP88 Review

De Babypark BP88 kan vrijwel alles wat je van een babyfoon kunt verwachten. Hij heeft een groot bereik van 300 meter, een helder geluid en de nodige extra`s. De Babypark is een digitale (DECT) telefoon. Dit heeft zeker een positief effect op de geluidskwaliteit. Bovendien geeft de Babypark automatisch signalen af als de batterij bijna leeg is en als je buiten bereik bent van de verzender. Op deze manier loop je geen risico om signalen van je baby te missen. Daarnaast beschikt de babyfoon ook nog over een terugpraatfunctie en is hij met 65 euro zeker niet duur te noemen.

De Babypark werkt met een ECO modus. Dit houdt in dat hij alleen aan gaat op het moment dat je baby teveel geluid maakt. Op deze manier gaat de batterij langer mee. Dit geld zowel voor de verzender als de ontvanger. Een andere handige functie is een timer waarmee je in kunt stellen wanneer je baby weer toe is aan een nieuwe voeding. Begint je baby te huilen, dan kun je die gelijk even checken.

Het enige nadeel van de Babypark is dat de bediening en de instellingen soms even wennen zijn in het begin.

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • Terugpraatfunctie
 • Groot bereik
 • check
  Handige extra's

NAdelen

 • Even wennen aan het gebruik in het begin

Motorola MBP8 Review

motorola-mbp-8-foto-review

Als je op zoek bent naar een simpele, basic, babyfoon dan is de Motorola MBP8 zeker een prima keus. De Motorola is een digitale (DECT) babyfoon, die je eigenlijk alleen binnenshuis kunt gebruiken. De reden daarvoor is heel simpel: hij werkt alleen als je hem in het stopcontact steekt. Dit heeft natuurlijk een aantal nadelen. Je bent niet mobiel en ook moet je maar net een stopcontact beschikbaar hebben in de buurt van de wieg of het babybed. Het voordeel is dat je nooit buiten bereik bent en ook niet zonder stroom komt te zitten. Twee belangrijke risico`s bij babyfoons. Veel extra`s hoef je natuurlijk niet te verwachten. Zo is er geen terugpraatfunctie en ook slaapliedjes en het nachtlampje zijn wegbezuinigd.

Verder is de Motorola uitgerust met ledlampjes die oplichten als de baby begint te huilen. Je kunt dus zowel zien als horen als er iets aan de hand is. Door middel van het digitale signaal is de Motorola ook nog eens storingsvrij en is het geluid vrij goed. Het grootste voordeel van de Motorola is echter de prijs: met slechts 32 euro is die erg laag.

Voordelen

 • Zeer goedkoop
 • Makkelijke bediening

NAdelen

 • Alleen binnenhuis te gebruiken
 • exclamation-circle
  Geen terugpraatfunctie
 • exclamation-circle
  Werkt alleen op stopcontact

Babymoov Easy Care Review

babymoov-easy-care-foto-review

De Babymoov is een basisbabyfoon, met één belangrijk voordeel: het bereik. De meeste babyfoons kunnen tot maximaal 300 meter worden gebruikt, maar bij de Babymoov is dat 500 meter. Ver genoeg voor een kort wandelingetje om het huis. Daar betaal je overigens wel voor. Met een prijs van 80 euro is hij namelijk de duurste uit deze test. Daar krijg je in verhouding niet zo heel veel voor terug. Er is geen terugpraatfunctie, hij speelt geen slaapliedjes en heeft geen temperatuurweergave.

Wat echter vooral vervelend is, is het gebrek aan melders. Zo moet je maar raden wanneer de batterij leeg is en je komt er ook niet achter wanneer je buiten bereik bent. Op deze manier is de Babymoov praktisch niet heel bruikbaar. Zeker niet als je hem afzet tegen de andere babyfoons uit deze test. Om toch af te sluiten met een voordeel. Vanwege het ontbreken van alle extra`s is hij wel zeer makkelijk te bedienen.

Voordelen

 • Zeer groot bereik
 • Makkelijk te gebruiken

NAdelen

 • Erg duur
 • exclamation-circle
  Geen terugpraatfunctie
 • exclamation-circle
  Geen meters voor buiten bereik en batterij leeg

Alecto DBX-88 ECO Review

alecto-dbx-88-eco-foto-review

De Alecto DBX is een digitale (DECT) babyfoon die van alles wat kan en met 67 euro ook niet al te duur is. Vooral op het gebied van instellingen kun je best veel met de Alecto. Zo kun je de gevoeligheid van de microfoon vrij goed instellen. Hij geeft dan alleen maar een signaal als hij boven de ingestelde geluidsgrens komt. Je hoort dan niet iedere zucht of kreet van je baby. Is er toch iets aan de hand dan kun je proberen je baby gerust te stellen met de terugpraatfunctie. Ook het bereik is met 300 meter zeker in orde.

Bij een babyfoon is het verder belangrijk dat hij signalen afgeeft als de babyfoon bijna geen stroom meer heeft, of als hij buiten het bereik van de verzender komt. Ook daar voldoet de Alecto aan. Verder kun je ondermeer een timer instellen voor voedingen, is er een nachtlampje en kun je hem in meerdere talen gebruiken en kun je hem door middel van ledlampjes ook stil gebruiken, zonder geluid.

Enkele nadelen zijn er ook. Zo is de geluidskwaliteit weliswaar goed, maar zeker niet perfect en is ook de stand-by tijd niet heel lang. Je moet de babyfoon dus regelmatig opnieuw opladen.

Voordelen

 • Behoorlijk gedetailleerd in te stellen
 • Terugpraatfunctie
 • check
  Alle belangrijke meters aanwezig
 • check
  In meerdere talen in te stellen

NAdelen

 • Geluidskwaliteit niet perfect
 • exclamation-circle
  Korte stand-by tijd

Onze Conclusie: beste babyfoon

De beste babyfoon uit deze test is naar onze mening de Babypark BP88. Hij komt namelijk het beste uit de bus als je kijkt naar de prijs/kwaliteitsverhouding. Hij is met 67 euro niet al te duur, maar beschikt wel over alles wat je van een babyfoon kunt verwachten. Behalve dan misschien een camera om het af te maken.

Wel heeft hij een terugpraatfunctie, een goed bereik, een timer voor voedingen, meters die waarschuwingen geven als je buiten bereik of zonder stroom dreigt te raken en nog veel meer. Het is zonder meer een goede keus als je op zoek bent naar een allround babyfoon waar je op kunt vertrouwen.