Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is de Beste Antilekbeker?

beste antilekbeker header

Dit is onze review van de Beste Antilekbeker in 2022.

Een antilekbeker die ook echt antilek is? Dat bleek best nog een zoektocht. Om jou natte tassen en doorweekte kleren te besparen testte ik verschillende producten. 

Ik vind de Munchkin Miracle 360 de beste algemene antilekbeker. 

Zelf leren drinken is voor een kleintje een hele opgave. Een beker die ze daarbij helpt is dan ook meer dan welkom. En als het dan ook nog eens antilekbeker is, is helemaal fijn.

De Beste Antilekbekers: voor elk kindje een goede beker

Dat ik de Munchkin Miracle 360 de beste antilekbeker vind, betekent niet dat dit voor elke kindje de beste keuze is. Daarom heb ik ook nog een aantal andere antilekbekers voor je op een rijtje gezet. Deze hebben allemaal hun eigen sterke kanten, waardoor er altijd een beste antilekbeker voor jouw situatie tussen zit.

Ben jij benieuwd wat deze producten het beste maakt? Hieronder lees je een mini-review van allemaal. Zo kun jij goed geïnformeerd je keuze maken.

Review Beste Antilekbeker

Munchkin Miracle 360 

munchkin miracle 360 roze antilekbeker

De Munchkin Miracle 360 drinkbeker is een bijzondere beker. Het is namelijk de ideale manier om jouw kindje uit een open drinkbeker te leren drinken, zonder dat je kleintje veel zal knoeien. De beker is namelijk echt antilek. Toch kun je door het speciale ontwerp aan alle kanten van de beker drinken, net alsof het een normale beker is. Zo krijg je het beste van twee werelden.

Door de handvaten aan de zijkant van de beker, kunnen kleine handjes de beker perfect vasthouden. Zo oefenen kinderen niet alleen met het drinken uit een open beker, maar leren ze ook nog echt zelf te drinken. En je hoeft niet bang te zijn voor als de beker een keertje valt. Het klepje aan de bovenkant is knoeibestendig, dus meer dan een paar druppels zullen er nooit op je vloer vallen. Je kindje kan de beker zelfs ondersteboven houden zonder dat het drinken eruit loopt.

De Munchkin Miracle 360 is al voor kindjes vanaf 6 maanden te gebruiken. Kinderen zullen in het begin misschien even moeten wennen aan de manier van drinken, maar binnen no time zullen ze niet meer beter weten. Het helpt dat je aan elke kant van de rand kunt drinken. Je kleintje kan de beker dus nooit verkeerd om houden en kan altijd makkelijk een slokje nemen. Bovendien is deze manier van drinken beter voor de ontwikkeling van de mondmotoriek en het gebit dan het drinken uit een tuitbeker. Win-win!

De Munchkin Miracle 360 is geschikt voor veel verschillende ouders en kinderen. De beker is gemakkelijk in gebruik, is lekvrij en eenvoudig te reinigen. Dat maakt deze antilekbeker ideaal in veel huishoudens.
Philips AVENT Zuigfles/trainerset SCF251/00

philips avent anilekbeker wit

Is jouw kleintje nog niet toe aan een echte drinkbeker, maar wil je wel dat hij of zij vast kan oefenen met het vasthouden van een beker? Dan is de Philips AVENT Zuigfles/trainerset SCF251/00 erg handig. Dit is namelijk een zuigfles met handvaten. Hierdoor kan je kindje uit een vertrouwde speen drinken en tegelijkertijd oefenen met het zelf vasthouden van de fles.

De Philips AVENT zuigfles heeft stevige oefenhandvatten. Deze hebben de perfecte vorm voor kleine babyknuistjes en zorgen voor veel grip. Hierdoor leert je kindje sneller om de beker goed vast te houden. Bovendien is het ontwerp 100% lekvrij, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor natte kleren. Voor onderweg zit er een handig deksel bij, waarmee je de fles veilig afsluit. Ook onderweg is de beker dus zeker antilek.

De Philips AVENT trainerset is perfect voor baby’s voor wie de overstap naar een echte drinkbeker nog net te hoog gegrepen is. Door rustig te oefenen met deze zuigfles kan je kleintje eerst oefenen met het vasthouden van een beker, voordat hij of zij ook op een andere manier moet leren drinken. Zo help je je kleintje stapje voor stapje steeds zelfstandiger te worden.
Nuby Flip-It 

nuby flip it antilekbeker groen

Heb jij een eigenwijze dreumes of peuter die graag alles zelf wil doen? Dan is de Nuby Flip-It beker erg handig. Deze grote rietjesbeker heeft een inhoud van 360 ml. Dat maakt de beker wat minder geschikt voor de echt kleintjes onder ons, maar ideaal voor wat grotere ukkies. 

Het rietje van de Nuby Flip-It is voorzien van een speciaal ventiel. Hierdoor komt er alleen vloeistof uit als er druk op wordt uitgeoefend. Dat betekent dat je er makkelijk uit kunt drinken, maar dat de beker verder niet lekt. In combinatie met de flip dop kun je de beker zelfs veilig in je tas stoppen. De dop zorgt er ook direct voor dat het rietje schoon blijft en niet tijdens een speeltuin bezoek direct onder het zand zit. En is de beker toch vies geworden? Dan gooi je alle onderdelen makkelijk even in de vaatwasser.

Aangezien dreumesen en peuters niet bekend staan om hun subtiliteit kan deze beker tegen een stootje. Zelfs na een valpartij blijft de beker goed antilek. Be Nuby Flip-It is verder zo ontworpen dat kinderen de beker makkelijk vast kunnen houden en dat ze zelf de dop kunnen openen en sluiten. 

De Nuby Flip-It is de beste antilekbeker als je een rietjesbeker zoekt voor je dreumes of peuter. Het is fijn als je kleintje al gewend is om een beker vast te houden, aangezien de Flip-It een redelijk groot formaat heeft. Je kind heeft op die manier wel altijd drinken binnen handbereik.
Philips AVENT SCF796/02 drinkbeker met rietje 

philips drinkbeker met rietje

Een goede overgang tussen de borst of fles en een open beker is een rietjesbeker. Het nadeel van veel rietjesbekers is wel dat deze bij het rietjes lekken. Dat is gelukkig bij de Philips AVENt SCF796/02 niet het geval. Dit is een goede antilekbeker met rietje. Zelfs als je dreumes of peuter de beker laat vallen, is er niks aan de hand. Het klikdeksel zorgt ervoor dat de beker ook onderweg lekvrij blijft.

De rietjesbeker van Philips Avent heeft een stevig rietje en praktische handvatten. Hiermee kan een kindje vanaf zo’n negen maanden de beker goed zelf vasthouden. Het formaat van de beker is hier ook perfect op afgestemd. De beker is niet te groot of te zwaar, waardoor je kind er echt zelf uit kan drinken. 

Philips heeft niet alleen aan het drinkgemak gedacht bij de ontwikkeling van deze beker, maar ook aan de hygiëne. De antilekbeker is volledig uit elkaar te halen én alle onderdelen zijn vaatwasbestendig. Zo hoef je je ook daar geen zorgen over te maken.

Voor ouders die een tussenstap zoeken voor drinken uit een flessenspeen of borst en het drinken uit een open beker, is de antilekbeker met rietje erg geschikt. Het drinken uit een rietje is een vaardigheid die veel kindjes even moeten leren, maar met deze beker hebben ze het vaak snel onder de knie. Ook om onderweg mee te nemen is deze drinkbeker zeker geschikt.
Koopgids naar de Beste Antilekbeker

beste antilekbeker koopgids paars met rietje

Als je een antilekbeker gaat kopen, heb je een aantal belangrijke keuzes te maken. Om je te helpen heb ik een koopgids opgesteld. Zo weet je precies waar je op moet letten en welke opties je allemaal hebt.

Wanneer koop je een antilekbeker?

Een antilekbeker is de logische vervolgstap na het drinken uit de borst of fles. Als je baby een maand of vier is, kan hij of zij al interesse krijgen in het zelf vasthouden van de fles. Dit kun je stimuleren door een fles met handvatten te kopen. Dit is een mooie overgang tussen fles en antilekbeker.

Vanaf zes maanden kunnen kinderen beginnen met het oefenen met drinken uit andere typen antilekbekers. Zoals met alle ontwikkelingen zal het ene kind hier sneller aan toe zijn dan het andere. Rietjesbekers zijn aan te raden vanaf een maand of negen. Let hierbij wel op dat je met een kleine beker begint. Hoe groter de beker, hoe lastiger het voor een baby of dreumes zal zijn om deze zelf vast te houden.

Hoe lang kun je een antilekbeker gebruiken?

In principe kun je een antilekbeker gebruiken zolang als je zelf wil. Wel is het voor de ontwikkeling van de mondmotoriek en de spraakontwikkeling beter om een tuitbeker niet of in ieder geval niet te lang te gebruiken. [1]

Ook is het belangrijk dat je kind goed leert drinken uit een open beker. Hiervoor zal hij of zij moeten oefenen. Wissel het gebruik van de antilekbeker dan ook af met het oefenen met een open beker.

Vooral voor onderweg blijven antilekbekers lange tijd handig. Dreumesen, peuters, maar zelfs kleuters kunnen op die manier onderweg wat drinken zonder te knoeien. 

Verschillende typen antilekbekers

Zachte tuit en harde tuit

Een tuitbeker is een van de bekendste soorten antilekbekers. Toch worden tuitbekers tegenwoordig afgeraden. Ze zijn niet goed voor de mond- en spraakontwikkeling. Wil je toch een antilek tuitbeker gebruiken? Dan heb je de keuze uit een zachte tuit en een harde tuit. De zachte tuit is goed als eerste kennismaking na een flesspeen. De harde tuit is beter als je kindje tandjes krijgt. Een zachte tuit kan dan al snel kapot worden gebeten.

Rietjesbeker

Rietjesbekers zijn erg populair. Zoals de naam al zegt drinkt je kind hierbij uit een rietje. Vanaf ongeveer negen maanden kunnen ze dit leren. Begin met een kleine beker, met een kort rietje. Rietjesbekers komen in allerlei verschillende formaten. Een grotere rietjesbeker kan erg fijn zijn voor je actieve peuter die altijd wat te drinken binnen handbereik wil hebben.

Drinken langs de rand

Er zijn ook antilekbekers waarbij je aan de rand kunt drinken, alsof het een open beker is. Dit is een goede oefening voor kinderen die uit een open beker willen leren drinken. Zo kunnen ze zonder te knoeien toch de beweging leren. Zelfs voor oudere kinderen kan dit nog een fijne antilekbeker zijn. Mijn dochter van bijna zes heeft nog steeds zo’n antilekbeker in haar bed staan, zodat ze ‘s nachts makkelijk (en zonder geknoei) een slokje water kan nemen.

Waar moet je op letten?

Antilek

Het is misschien een beetje een open deur, maar bij een antilekbeker is het natuurlijk belangrijk dat deze ook echt antilek is. Helaas is dat niet bij alle bekers het geval. Lees hiervoor dus ook zeker reviews van andere ouders. Alle bekers die ik in dit artikel genoemd heb, zijn ook echt antilek.

Schoonmaakgemak

Een antilekbeker is een gebruiksvoorwerp en moet dus regelmatig schoongemaakt worden. Dan is het wel zo fijn als dit eenvoudig kan. Let er bij het kopen dus op dat alle onderdelen uit elkaar te halen zijn. Ook is het prettig, als je een vaatwasser hebt, als de onderdelen vaatwasserbestendig zijn. Vooral de rietjes van rietjesbekers kunnen soms nog wel eens lastig schoon te maken te zijn. 

Materiaal

Het materiaal van een antilekbeker is ook belangrijk. Jouw kleintje gaat eruit drinken, dus het moet sowieso veilig zijn. Maar het is ook fijn als het materiaal tegen een stootje kan. De kans is groot dat de beker wel eens op de grond zal vallen (of wordt gegooid), dus daar moet de beker wel tegen kunnen. De meeste antilekbekers zijn gemaakt van plastic, maar als je echt graag een ander materiaal wil is dat ook mogelijk. 

Gebruiksgemak

Je wil dat je kind zelfstandig uit de antilekbeker kan drinken. Daarom is het gebruiksgemak extra belangrijk. Bekijk of je kind de beker zelf open kan maken en er zelfstandig uit kan drinken. 

Voor onderweg of thuis?

Ga je de antilekbeker vooral thuis gebruiken? Of wil je de beker juist ook meenemen in je tas voor tijdens uitstapjes? Als je de beker vaak meeneemt, is het handig als deze een deksel heeft. Niet alleen maakt dat de beker nóg beter lekvrij, ook houdt het de beker schoon.

Conclusie

Een goede antilekbeker bespaart je natte vloeren en doorweekte tassen. Ook scheelt het je veel gedoe als je kindje zelf uit de beker kan drinken. En dat is precies wat de Munchkin Miracle 360 doet. Daarom vind ik dit, over het algemeen genomen, de beste antilekbeker.

Welke antilekbeker de beste is, hangt af van jouw situatie en jouw kind. Kijk naar de leeftijd van jouw kleintje, bepaal welk type beker jouw voorkeur heeft en kies de beker die het beste bij jou past. Dit kan een rietjesbeker zijn, maar ook de oefenbeker waarbij je aan de rand kunt drinken. Voor elke situatie en elk kind is er wel een ideale antilekbeker te vinden.

Ben jij ook klaar met lekkende bekers en gemors tijdens het drinken? Dan is het tijd om nu een antilekbeker aan te schaffen die ook écht antilek is. Dat scheelt je kindje veel frustratie en jou veel gedoe. Welke beker past het beste bij jullie?

Kijk óók uit naar onze andere koopgidsen voor je babyuitzet!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby