Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is de Beste Borstkolf?

de beste borstkolf in de categorie enkel

Dit is onze review van de beste borstkolf in 2022.

Als je borstvoeding wil gaan geven of al geeft, dan is een borstkolf een noodzakelijke aankoop.

Niet alleen kun je hiermee melk afkolven voor als je kleintje een keer een flesje krijgt, ook kan je hiermee de melkproductie op gang brengen of vergroten.

Kolven lijkt misschien eenvoudig, maar uit ervaring weet ik dat dat niet altijd zo is. Na de geboorte van mijn dochter keek ik op tegen elke kolfsessie. Een deel daarvan was te wijten aan een slechte borstkolf.

Alleen met de juiste kolf haal je zoveel mogelijk uit een kolfsessie én gaat het je niet direct tegenstaan. Zo houd je het een stuk langer vol.

Om je te helpen kiezen, heb ik een aantal producten voor je getest. Ik vind over het algemeen de Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf de beste borstkolf.

Borstvoeding geven en kolven zijn erg persoonlijke en intieme bezigheden. Daarom kan de beste borstkolf voor mij, wel helemaal niet de beste borstkolf voor jou zijn. Precies daarom heb ik nog meer beste borstkolven voor je op een rijtje gezet.

Onze Beste Borstkolven


5 beste borstkolven nader bekeken

Ben jij benieuwd naar de redenen achter deze keuzes? Ik heb van alle producten mini-reviews geschreven, zodat jij goed geïnformeerd een keuze kunt maken.

Koalaa® Pro – Dubbele Elektrische Borstkolf

Categorie: beste borstkolf algemeen

koalaa pro dubbele borstkolf met ebook

Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf is een handige borstkolf voor moeders die regelmatig willen kolven. Het apparaat is makkelijk in gebruik en kan goed meegenomen worden.

Je laadt de kolf via USB op, waardoor je geen gedoe hebt met kabels tijdens het kolven. Dat maakt deze kolf ook ideaal als je op het werk of tijdens een dagje weg wil kolven.

Een ander groot voordeel van de Koalaa Pro is dat je deze zelf in kunt stellen. De kolf heeft maar liefst negen zuigkrachtniveaus en een vijf verschillende modi. Kies bijvoorbeeld de Bionica modus, waarin het natuurlijke zuiggedrag van een baby wordt nagebootst. Ook de stimulatie modus, waarmee je de melkproductie stimuleert, is erg handig. Er zit zelfs een modus op de borstkolf waarmee je het neusje van je baby schoon kunt maken. 

De Koalaa Pro is een dubbele borstkolf, wat betekent dat je beide borsten tegelijk kunt afkolven. Dat hoeft echter niet. Je kunt ook slechts één borst tegelijkertijd afkolven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om met de andere borst op hetzelfde moment live borstvoeding te geven.
Haakaa Siliconen Borstkolf

Categorie: beste handkolf

borstkolf haakaa handkolf

Elektrisch kolven heeft veel voordelen, maar voor sommige vrouwen werkt het toch niet goed. Dan is een handmatige borstkolf een goed alternatief. Ook als je veel onderweg bent en niet altijd de beschikking hebt over een stopcontact is een handkolf erg handig. Of gebruik de handmatige borstkolf als back-up bij een elektrische kolf. Bovendien kost een handkolf een stuk minder dan een elektrisch exemplaar.

Bij veel handkolven moet je de kolf constant met de hand blijven stimuleren. Dat werkt goed, maar is ook vermoeiend. Daar heeft Haakaa een oplossing voor verzonnen. Bij de Haakaa siliconen borstkolf hoef je enkel de melkproductie op gang te krijgen en daarna doet de kolf de rest. Door de unieke zuigmethode blijft de kolf goed op de borst zitten.

Na een kolfsessie wil je natuurlijk niet per ongeluk de waardevolle moedermelk laten omvallen. Ook daar heeft Haakaa een inventieve oplossing voor gevonden. Met het schattige bloemetje sluit je de kolf heel simpel af. Bovendien heeft de kolf aan de onderkant een zuignap, waardoor je deze veilig op tafel kan plaatsen. 

Vaak moet je op een kolf een flesje draaien, voordat je kunt beginnen met kolven. Dat hoeft bij de Haakaa siliconen borstkolf niet. De kolf zelf is ook de opvangfles. Je hoeft dus tijdens het kolven nooit bang te zijn dat je het flesje er niet recht op hebt gedraaid en krijgt nooit last van lekkages. Als de kolf vol is, schenk je de melk gemakkelijk over in een flesje of opvangzak. 

Haakaa heeft een simpele, erg doeltreffende én mooie handmatige borstkolf ontwikkeld. Daarom verdient deze kolf volgens mij de titel Beste Handkolf.
Medela Swing Flex Enkele Borstkolf

Categorie: beste enkele elektrische borstkolf

Medela Swing beste borstkolf met afstandbediening

Wil je wel graag een elektrische borstkolf, maar vind je het niet nodig dat je twee borsten tegelijkertijd kunt afkolven? Dan is de Medela Swing Flex Enkele Borstkolf de juiste keuze. Medela maakt al vele jaren borstkolven en hebben dit steeds verder geperfectioneerd. Dat zie je terug in de Medela Swing Flex.

Een van de belangrijkste redenen om voor de Medela Swing Flex te kiezen is de originele Flex technologie. Door deze technologie kun je kolven in een houding die voor jou prettig is. De borstschilden kunnen 360 graden gedraaid worden, hebben een extra zachte rand en een grote openingshoek. Dat maakt kolven voor iedereen prettiger, waardoor je per sessie een hogere opbrengst krijgt. 

Een ander groot voordeel van de Medela Swing Flex is de eenvoud waarmee je deze kan onderhouden. De kolf is compact en bestaat uit weinig onderdelen. Hierdoor ben je weinig tijd kwijt met het schoonmaken van de kolf. Tijd die je als moeder goed voor andere dingen kunt gebruiken. 

De Medela Swing Flex Enkele Kolf is perfect voor elke moeder die steeds één borst tegelijkertijd wil kolven. De kolf werkt zowel op netstroom als op AA-batterijen. Je kunt de kolf dus ook zonder stopcontact in de buurt gebruiken. Ideaal als je een dagje weg bent of als je op het werk wil kolven.
Philips Avent SCF397/11

Categorie: beste dubbele elektrische borstkolf

philips avent dubbele borstkolf

Wil je een borstkolf waarbij je twee borsten tegelijk kunt afkolven? Dan is de Philips Avent SCF397/11 een goede keuze. De motor van deze dubbelzijdige elektrische borstkolf is erg stil, waardoor je discreet kunt kolven. Daarnaast heeft de kolf een praktische pauze-/startfunctie. 

Het siliconen borstschild van de Philips Avent SCF397/11 past zich naadloos aan aan jouw tepel. Hierdoor wordt kolven een stuk comfortabeler. Daarnaast heeft de kolf meerdere kolf- en stimulatie standen, waardoor de meest optimale instellingen voor jou kunt vinden. Bovendien onthoudt de kolf deze instellingen, waardoor je de volgende keer enkel op start hoeft te drukken.

De Philips Avent kolf is perfect voor vrouwen die graag thuis of op het werk willen kolven. Het model is enkel met snoer te gebruiken, dus een stopcontact in de buurt is wel noodzakelijk. Dat maakt deze elektrische dubbele borstkolf iets minder geschikt voor onderweg.
Elvie Pump Dubbele Elektrische Borstkolf

Categorie: beste handsfree kolf

Elvie Pump Dubbele Elektrische Borstkolf

Wil jij altijd en overal kunnen kolven zonder dat je jouw dagelijkse routine hoeft te onderbreken? Dan is de Elvie Pump Dubbele Elektrische Borstkolf de ideale oplossing. Deze innovatieve handsfree borstkolf plaats je namelijk in je BH. Vervolgens kun je doorgaan met de rest van je dag, terwijl de kolf automatisch melk afkolft. De kolf schakelt uit zichzelf over van de stimulatie modus naar de kolfmodus en stopt met kolven als het flesje vol is. 

De Elvie dubbelzijdige kolf is stil en discreet. Hiermee kun je echt altijd en overal discreet kolven. De kolf maakt heel erg weinig geluid en valt daardoor niet op. Bovendien past de kolf in je normale voedingsbeha

Bij de Elvie Pump Dubbele Borstkolf hoort een speciale app voor op je smartphone. Hiermee kun je de hoeveelheid gekolfde melk bijhouden, maar ook de kolf op afstand besturen. Met de Elvie Pump haal je de toekomst van kolven in huis.

Voor al deze nieuwe technologie betaal je wel flink. Ben jij een moeder die graag het nieuwste van het nieuwste heeft, voor optimaal comfort wil gaan én die vaak en voor langere tijd wil gaan kolven? Dan is de Elvie Pump een goede investering waar je veel plezier van gaat hebben.
Koopgids best borstkolf

Als je een borstkolf gaat aanschaffen zijn er veel aspecten waar je op moet letten. Je moet bedenken welk type kolf je wil gaan gebruiken, maar ook waar je de kolf wil gaan gebruiken. Ook het schoonmaakgemak van de kolf speelt een rol. Hier lees je waar je allemaal precies op moet letten, zodat je de beste keuze maakt.

Verschillende soorten kolven

Borstkolven zijn in te delen in twee verschillende categorieën. Je hebt handkolven, die je handmatig moet gebruiken en kolven die elektrisch werken. Binnen deze laatste categorie, heb je dan nog de enkelzijdige borstkolf en de dubbele kolf. Bij een enkele borstkolf kolf je één borst per keer af, terwijl je bij een dubbele borstkolf beide borsten tegelijk kunt afkolven. Dit scheelt tijd en is dus vooral handig als je vaak en snel wil kolven. 

Handmatig, batterij of netstroom

Een handkolf heeft als groot voordeel dat je altijd en overal kunt kolven. Je bent niet gebonden aan een stopcontact of een opgeladen accu. Houdt er wel rekening mee dat je bij veel handkolven zelf behoorlijk wat energie kwijt bent aan het vacuüm creëren en op gang houden van de kolf. 

Veel elektrische kolven werken op netstroom. Je moet dan dus altijd in de buurt van een stopcontact zijn om te kunnen kolven. Als je de kolf voornamelijk thuis of in een vaste kolfruimte op je werk gebruikt, is dat vaak geen probleem. Op andere plaatsen is het wel lastiger. Ook kunnen de snoeren je in de weg zitten tijdens het kolven.

Er zijn ook elektrische borstkolven die werken op batterijen of een oplaadbare accu. Hierbij hoef je dus, zolang de batterijen opgeladen zijn, geen netstroom in de buurt te hebben. Dat maakt dit soort kolven meer geschikt om mee te nemen.

Prijs van een kolf

Jouw budget speelt ook zeker een rol in de keuze van een borstkolf. Handkolven zijn het goedkoopste. Voor een paar tientjes heb je al een goed exemplaar. De beste elektrische kolven zijn vaak een stukje duurder, waarbij de dubbele kolven meer kost dan de enkele variant. 

Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om een goedkope borstkolf te kopen, is dit zeker niet altijd een goede keuze. Het comfort waarmee je de kolf gebruikt, heeft namelijk veel invloed op jouw melkproductie terwijl je kolft. Met een slechte, oncomfortabele kolf zul je dus veel meer tijd kwijt zijn aan het kolven en mogelijk een lagere melkproductie hebben.

Het gewicht van een kolf

Ga jij de kolf voornamelijk thuis gebruiken? Dan is het gewicht van de kolf niet zo heel erg belangrijk. Wil jij de kolf ook vaak buitenshuis gebruiken? Dan is het gewicht en de compactheid van de kolf zeker iets om op te letten. Hoe minder de kolf weegt en hoe compacter deze is, hoe makkelijker je het meeneemt.

Schoonmaakgemak

Een borstkolf is een apparaat dat je goed schoon moet houden. Niet alleen is dit belangrijk voor de werking van het apparaat, maar ook voor de gezondheid van jouw kindje is dit van groot belang. Zijn of haar melk loopt immers door het apparaat. Kies daarom een kolf met weinig onderdelen en/of onderdelen die eenvoudig uit elkaar te halen zijn. Anders zul je veel tijd kwijt zijn aan het schoonhouden van het apparaat.

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een kolf is uitermate belangrijk. De kolf moet makkelijk in gebruik zijn en de borstschilden moeten comfortabel aanvoelen. Als de kolf veel verschillende instellingen heeft, is het fijn als het apparaat deze onthoudt als je het uitschakelt. Zo ben je niet elke keer veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste instellingen.

Veelgestelde vragen

Kan je dit soort borstkolven gebruiken om voeding op gang te laten komen?

Loopt de borstvoeding bij jou nog niet goed? Dan kan kolven goed helpen om dit beter op gang te laten komen. Een normale borstkolf kan iets helpen, maar het is beter om een professionele kolf te huren [1]. Deze apparaten zijn sterker en meer geschikt om de voeding op gang te laten komen.

Als jouw borstvoeding al op gang is gekomen, heb je verschillende opties. Als je weet dat je de kolf vaak en veel wil gebruiken, is een nieuwe kolf kopen de beste optie. Gebruik je de kolf maar een korte periode? Dan kun je ook een kolf huren. Een tweedehands kolf kopen is ook mogelijk, maar let hierbij wel erg goed op de hygiëne. 

Welke producten heb ik nog meer nodig om te kolven?

Als je gaat kolven zijn een aantal producten handig om te hebben. Zo zijn een voedingsbeha en zoogkompressen praktisch. Ook heb je extra flesjes of bewaarbakjes of -zakjes nodig voor de afgekolfde melk. Wil je extra discreet kunnen kolven? Dan kan een borstvoedingsdoek uitkomst bieden. 

Heb je een professionele kolf gehuurd? Dan moet je een afkolfsetje erbij kopen. Dit is nodig om de hygiëne te kunnen waarborgen. In dit setje zitten onder andere borstschilden en slangetjes. 

Conclusie Beste Borstkolf

Wat de beste borstkolf voor jou is, hangt af van jouw situatie. In mijn ogen is de Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf het beste, omdat deze in zoveel verschillende situaties in te zetten is. Zowel thuis als onderweg is deze borstkolf goed te gebruiken. Het hoge gebruiksgemak en de comfortabele siliconen borstschilden dragen hier ook zeker aan bij. 

Als jouw voorkeur uitgaat naar een handkolf, handsfree kolven of een enkele elektrische borstkolf zijn er gelukkig ook erg goede opties beschikbaar. Door kritisch te kijken naar jouw eigen wensen en budget, kom je uit op de beste borstkolf voor jou. 

Heb je besloten welke kolf voor jou het beste is?

Overweeg je óók een borstvoedingsdoek? Lees dan zeker onze koopgids naar de beste borstvoedingsdoek, of kijk uit naar onze andere koopgidsen voor je babyuitzet!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby