Wat is het Beste Zwangerschapskussen?

Kun je jouw draai maar niet vinden en slaap je slecht tijdens je zwangerschap?

Dan is het tijd voor een zwangerschapskussen! 

Wil je het na jouw bevalling óók gebruiken als voedingskussen?

Let dan goed op! Niet alle kussens zijn voor beide optimaal geschikt hiervoor.

In deze gids helpen wij je hierbij. Lees snel welke wij het beste zwangerschapskussen vinden.

SNEL OVERZICHT:

Beste Zwangerschapskussens

Wat is een Zwangerschapskussen? 

Er wordt een kussen bedoeld dat helpt om de ideale slaaphouding te vinden als je zwanger bent. Door de steeds zwaarder wordende buik, de rug die opspeelt en erg vermoeide benen valt slapen en ontspannen bepaald niet altijd mee.

Een zwangerschapskussen biedt prima ondersteuning aan buik, rug en benen en helpt zwangeren toch een goede slaappositie te vinden om zo de zo broodnodige rust te pakken.

Maatwerk. In deze gids bekijken we een aantal bekende kussens. Bovendien proberen we je aan te geven wat nou eigenlijk het beste voedingskussen is. Het dient gezegd te worden, het aanwijzen van het beste zwangerschapskussen is bepaald geen makkie. Het is echt maatwerk. Het is maar net aan welke eigenschappen je de meeste waarde hechten.

Gebruik. Wellicht zoek je vooral een kussen om je aanstaande zoon of dochter te voeden of wil je juist in de periode rond de bevalling genieten van de ondersteuning die een voedingskussen biedt. Elke kussen heeft zo zijn specifieke voordelen. Daarnaast moet je weten dat het vullen van de kussens ook al op diverse manieren gebeurt en elke vulling weer specifieke voor- en nadelen kent.

Onmisbaar. Zeker is wel dat voedingskussens onderhand onmisbaar zijn voor zowel aanstaande of kersverse moeders als voor hun partners. Partners? Jazeker, want als mama goed slaapt, dan is de nachtrust van papa vaak ook veel beter.

Oh ja, wie hecht aan nachtrust en juist rond de periode van zwangerschap vatbaar is voor allerlei geurtjes en geluidjes, die moet weten dat er kussens zijn die bij het draaien iets van ‘lawaai’ produceren. 

Wat is het verschil tussen een zwangerschapskussen en voedingskussen?

De termen voedingskussen en zwangerschapskussen worden vooral door elkaar gebruikt. Eigenlijk wordt altijd hetzelfde bedoeld. De meeste kussens kun je namelijk zowel tijdens de zwangerschap als zwangerschapskussen gebruiken en ná de zwangerschap als voedingskussen.

Een zwangerschapskussen ondersteunt de buik en ontlast de rug in bed. Daarnaast ondersteunt het, als voedingskussen, zowel de arm, schouders en nek tijdens de voedingen van je baby.

Andere toepassingen. Behalve voor ondersteuning is het kussen dus ook te gebruiken voor – de naam zegt het al- het voeden van je zoon of dochter. Daarnaast is het kussen ook door andere mensen te gebruiken als ondersteuning. Denk aan ondersteuning na operaties, rugklachten, etc. 

Belangrijk te weten is dat als je borstvoeding geeft, je het kussen altijd zo dicht mogelijk tegen je aan moet leggen. Doe je dat niet, dan bestaat namelijk de kans dat de baby aan de borst komt ‘te hangen’ en is het voor je kleine spruit lastiger om goed ‘aan te happen’.

Waar op letten bij aanschaf

Het kiezen van het ideale voedingskussen is en blijft maatwerk. Het is maar net wat je wenst, en van je kussen verwacht en waar je behoefte aan hebt; extra veel ondersteuning, niet in te deuken of juist zachter? En hoe zit het eigenlijk met het ‘transpireren’ van de kussens, ook een belangrijk element om rekening mee te houden bij aankoop.

Total Body voedingskussen doen hun naam eer aan en ondersteunen heel het lichaam. Ook dit kussen heeft een hoog knuffelgehalte en is er in twee uitvoeringen: in de U-vorm en de C-vorm.

  • De U-vorm gebruik je ‘andersom’; het hoofd van de aanstaande moeder ligt op de onderkant van de letter met zowel armen en benen omklemt aan één kant. De andere kant biedt ondersteuning aan de rug.
  • De C-vorm werkt weer anders: nu rust het hoofd op het bovenste deel, de onderzijde dient tussen de benen geklemd te worden Het middenstuk leg je onder de buik, dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht.

Vulling

Voedingskussen Total Body zijn de grootste en kosten ook het meeste geld. De ondersteuning is echter ook nagenoeg perfect en dat komt de nachtrust nadrukkelijk ten goede. De wijze waarop de kussens gevuld zijn, verschillen.

  • Piepschuim balletjes. In de wat goedkopere varianten worden vaak piepschuimballetjes gebruikt als opvulling. Hoewel ze pijlsnel de vorm van het lichaam aannemen, worden de balletjes na veelvuldig gebruik plakkerig en statisch met vorm- en steunverlies als logisch gevolg. Gebruikers klagen bovendien over het geluid dat de balletjes- bij een beweging als omdraaien- maken.
  • Polyester. Er zijn ook kussen die met polyester gevuld zijn. Deze kussen bieden uitstekende steum en voelen daarnaast zacht aan. Nadeel is dat deze kussens wel meer ‘zweten’. Een eigenschap van polyester is namelijk dat het minder goed ‘ademt’. 
  • Microparels. Met microparels gevulde kussens zijn licht, bieden prima ondersteuning en deuken bovendien beduidend sneller in dan kussens gevuld met piepschuim. Met andere woorden: het kussen blijft veel langer in vorm. En om nog een voordeel te noemen: het kussen is zo goed als geluidsloos.
  • Traagschuim, ook wel memory foam genoemd, heeft de eigenschap dat als je het indeukt, het ook zo weer de oude vorm heeft. Dit materiaal is bovendien erg stevig en geeft slechts beperkte druk op het lichaam. Aan de andere kant kunnen kussens met memory foam wel veel moeilijker de warme kwijt. Door de vulling als het ware te scheuren, is de afvoer van transpiratie wel duidelijk verbeterd gedurende de afgelopen jaren.

Hoe gebruik je een voedingskussen?

Klinkt goed toch zo een zwangerschaps -of voedingskussen, nietwaar? Ja, maar hoe gebruik je nou zo een kussen? Beelden zeggen vaak meer dan woorden.

Hoe gebruik je een zwangerschapskussen? In de onderstaande video zie je de verschillende houdingen die je met de kussen kunt aannemen tijdens de zwangerschap. 

Hoe gebruik je een voedingskussen bij borstvoeding? Er zijn 5 verschillend houdingen voor borstvoeding. 

  1. Madonnahouding
  2. Aangepaste Madonnahouding
  3. Rugbyhouding
  4. Liggend op de zij
  5. Liggend op de rug ofwel de “Biological Nurturing” methode

Bij vrijwel alle 5 biedt een voedingskussen uitkomst:

BESTE ZWANGERSCHAPSKUSSEN:

de Reviews


Meisterhome Review

Het zwangerschapskussen van Meisterhome is goed geprijsd en ideaal om comfortabel te kunnen slapen. Je kunt de kussen óók gebruiken om jouw baby te voeden, echter zal het gezien de rechthoekige vorm wel even zoeken naar de juiste houding worden.

Een set van Meisterhome bestaat behalve het kussen uit twee witte hoezen. Het kussen van Meisterhome is 40 x 145 centimer en weegt 1500 gram. 

De witte hoes bestaat volledig uit polyester en microvezels, polyester en holle vezels vormen in de inhoud van het voedingskussen, dat over een ritssluiting beschikt en op 60 graden te wassen is. Meisterhome voedingskussens worden geprezen om de mate van comfort die geboden wordt.

Richtprijs: €42,95 (inclusief 2 hoezen)

Voordelen: Goede prijs; Inclusief 2 hoezen; Comfortabel

Nadelen: Vrij groot, wat omdraaien in bed wat lastig maakt; Door vorm niet ideaal voor elke voedingshouding
Babylonia Form Fix Review

Kussens van Babylonia Form Fix passen zich uitstekend aan het lichaam aan. Daar zorgen de met lucht gevulde bolletjes voor. Bolletjes die vanwege de elasticiteit niet helemaal platgedrukt kunnen worden.

Daarnaast zorgt de vorm ervoor dat het kussen zowel voor voeden als voor slapen prima geschikt is.

Bovendien zijn de bolletjes niet statisch en daardoor kleeft het Form Fix kussen niet aan het lichaam. Daarnaast zijn de bolletjes temperatuur- en vocht regulerend. Andere kenmerken zijn geur- en geruisloos én licht. Het kussen is ook erg plooibaar.

Let op: het voedingskussen wordt zonder hoes geleverd. Het goede nieuws: Form Fix biedt hoezen in 17 verschillende kleuren (vanaf 14,95, maar meeste rond de € 22, afhankelijk van de kleur)! Hierdoor is er altijd een passende hoes voor elke babykamer!

Afmetingen: 30 cm breed en 20 cm hoog, 98 cm lang.

Richtprijs: €48,50 (exclusief de hoes)

Voordelen: Stevige kussen; Goede regulering temperatuur; Geruisloos

Nadelen: Geen hoes meegeleverd; Sommige mensen vinden hem iets te stevig
Snoozzz Voedingskussen Review

Kenmerken van een Snoozzz voedingskussen zijn de veelzijdigheid, buigzaamheid en zachtheid. Dit kussen steunt daar waar dat écht nodig is. Bijzonder is dat het kussen de nek- en buikspieren van je zoon of dochter stimuleert, terwijl knoeien geen probleem is.

Het kussen is wasbaar op 40 graden. De vulling bestaat uit eps microkorrels die overigens geen geluid fabriceren. Snoozzz biedt de optie om extra vullng te bestellen, als de korreltjes na verloop van tijd minder steun bieden.

Ook de hoezen van Snoozzz zijn in diverse stoffen en designs verkrijgbaar. De veelzijdigheid zit in het feit dat dit kussen ook als bijvoorbeeld poef of na een operatie of een sportblessure te gebruiken is. Of gewoon als relaxkussen.

Afmetingen: 40 cm breed en hoog, 170 cm lang.

Richtprijs: €54.95

Voordelen: Geruisloos; Extra vulling te bestellen; Inclusief kussenhoes en opberghoes

Nadelen: Sommige mensen hadden meer vulling gewild; Soms wordt de ondersteuning daardoor niet als optimaal wordt beoordeeld
AP Moeder & Kind Zwangerschapskussen Review

Het zwangerschapskussen van AP Moeder & Kind is maar liefst 300 centimeter en ook al veelzijdig. Het biedt ondersteuning bij zowel slapen als het geven van voeding. Gezien de U-vorm van het kussen, kun je eenvoudig van kant wisselen. zonder het kussen mee te draaien. Comfortabel!

Voor het geven van voeding zul je, gezien het formaat en vorm, even moeten puzzelen welke houding het beste voor jou is.

Ook de hoes van dit kussen is prima uit te wassen. De vulling met katoenwatten past zich snel aan de vormen van het lichaam aan. Dit helpt de baby een zo ideaal mogelijke geboortepositie aan te nemen. Dit kan voor een kortere en mindere bevalling zorgen.

De afneembare hoes is geheel van katoen en goed wasbaar.

Afmetingen: 300 cm lang

Richtprijs: €49.95

Voordelen: Inclusief Hoes; 300 centimeter lang; Voor én achter steun

Nadelen: Formaat kan als groot ervaren worden; Kussen is wat groot bij sommige voedingshoudingen 
Nagui Review

Een Nagui zwangerschapskussen het een soort G-vorm en biedt zowel voor als na de zwangerschap prima ondersteuning. Dit kussen wordt ook niet zelden gebruikt door mensen die te kampen hebben met rug- of andere lichamelijke klachten.

Het kussen van Nagui ondersteunt heel het lichaam en beschikt over een hoes van katoen. De polyester vulling maakt van een Nagui kussen een duurzaam kussen. Naar eigen zeggen onderscheidt deze vullen zich doordat de vulling niet zal indeuken zoals de balletjes. Echter geven sommige gebruikers aan dat de vulling op den duur ook platter wordt. 

Afmetingen: 115 x 65 centimeter

Richtprijs: €69.-

Voordelen: Door vorm ideaal voor zowel slapen als voeding; Inclusief hoes

Nadelen: Kan als groot ervaren worden; Vorm kan onhandig zijn indien je vaak uit bed moet
Conclusie: Wat is het Beste zwangerschapskussen?

Het kiezen van een voedingskussen is en blijft zoals gezegd maatwerk. Het maakt nogal verschil waarvoor je het kussen gaat gebruiken: is dat puur om de baby te voeden? Is dat vooral als ondersteuning van je lichaam? Of zoek je een kussen waarmee je én voedt én volledig tot rust komt.

Nog iets: hoe groot is het budget en in hoeverre heb je als zwangere te kampen met een gebrek aan slaap. Alle genoemde kussens zijn kwalitatief goed en kussens die vaak veelzijdig te gebruiken zijn. Dus voor elk kussen valt wel iets te zeggen; slechte kussens bestaan in deze vergelijking niet. Dat zie je wel aan de goede beoordelingen!

Verschil zit vooral in het de vorm en het materiaal dat gebruikt wordt als vulling. Maar ook nu geldt: alle soorten vulling bieden goede ondersteuning. Om het perfecte voedingskussen aan te wijzen is dan ook erg lastig. Wat voor de ene zwangere de beste is, hoeft dat voor een ander niet te zijn.

Maar: vooral vanwege de factor duurzaamheid en je rond de bevalling vast geen zin hebt om vulling te vervangen, roepen we de Babylonia Form Fix uit als winnaar ‘Beste Zwangerschapskussen‘.

Polyester vulling ademt dan weliswaar iets minder- al zeggen reviews dat dit reuze meevalt- polyester kent een (veel) langere duurzaamheid en je hebt er na aankoop dus eigenlijk geen omkijken meer naar

Polyester vulling ademt dan weliswaar iets minder- al zeggen reviews dat dit reuze meevalt- polyester kent een (veel) langere duurzaamheid en je hebt er na aankoop dus eigenlijk geen omkijken meer naar.

Bovendien maakt deze vulling geen lawaai en dat is iets wat partners van zwangeren ook aan zal spreken. Daarnaast is een kussen van Babylonia multifunctioneel, want ook mensen met rugklachten varen wel bij de form fix.

Geniet ervan!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby