Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is het Beste Zwangerschapskussen?

beste zwangerschapskussen header rood

Dit is onze review van de beste zwangerschapskussen in 2022.

Lekker slapen tijdens je zwangerschap is lang niet altijd zo makkelijk. De steeds groter wordende buik en de nodige zwangerschapskwaaltjes kunnen je nachtrust behoorlijk verstoren. Een zwangerschapskussen kan je dan veel helpen. Maar welk zwangerschapskussen is nou het beste?

Om je op weg te helpen heb ik een aantal zwangerschapskussen voor je bekeken. Ik vind het Litollo Zwangerschapskussen in J-vorm het beste zwangerschapskussen. Het kussen is ergonomisch, prettig in gebruik én is ook als voedingskussen te gebruiken.

De beste zwangerschapskussens voor jou

Dat ik het Litollo Zwangerschapskussen het beste zwangerschapskussen vind, betekent niet dat ik dit ook direct voor jou het geval is. 

Om het je makkelijk te maken, heb ik een aantal beste zwangerschapskussens voor verschillende situaties voor je op een rijtje gezet.

Ben je benieuwd waarom deze zwangerschapskussens het beste zijn in bepaalde situaties? In de mini-reviews lees je er alles over.

Beste zwangerschapskussens: de reviews

Litollo Zwangerschapskussen (J-vorm) 

Categorie: Beste zwangerschapskussen algemeen

Litollo Zwangerschapskussen in J-vorm geel

Het Litollo Zwangerschapskussen in J-vorm ondersteunt je lichaam aan één kant tegelijkertijd. Hierdoor neemt het kussen weinig plek in beslag in bed. Je partner kan nog tegen je aan kruipen, terwijl jouw buik de juiste ondersteuning krijgt. Ook voor je ongeboren kindje is het kussen prettig. Door de goede ondersteuning van de buik, neem het kindje automatisch een fijne houding aan in je baarmoeder.

Door de lengte van 145 centimeter ondersteunt het zwangerschapskussen het lichaam vanaf de hals tot aan de heupen. Hierdoor is het kussen niet alleen prettig tijdens de zwangerschap, maar ook rug- en heupklachten en slaapapneu. Bovendien kun je het kussen ook prima als voedingskussen gebruikt worden.

De vulling van het Litollo Zwangerschapskussen is gemaakt van polyester. Hierdoor maakt het geen vervelende geluiden als je beweegt. De afneembare hoes is wasbaar in de wasmachine, waardoor je kussen altijd schoon en fris is. Ook zijn er extra hoezen verkrijgbaar, zodat je altijd een schone hoes bij de hand hebt.

Het Litollo Zwangerschapskussen is het beste zwangerschapskussen voor iedereen die een ergonomisch kussen zoekt. Het kussen is multifunctioneel en ook na de zwangerschap nog prima te gebruiken.
La Millou Grandma Hen 

Categorie: Beste zwangerschapskussen voor onderweg

La Millou Grandma Hen voedingskussen roze

Zoek je een leuk, klein en multifunctioneel zwangerschapskussen? Dan is La Millou Grandma Hen een uitstekend kussen voor jou. Dit grappige kussen in de vorm van een kip is op allerlei manieren te gebruiken. Gebruik het in een stoel om je rug te ondersteunen of geef je nek wat extra support. Ook als voedingskussen en als laptopkussen is deze kip ideaal.

Door het formaat van 50 x 40 centimeter is het zwangerschapskussen eenvoudig mee te nemen. Zo heb je altijd en overal de ondersteuning die je nodig hebt. De buitenkant van het kussen is gemaakt van zacht katoen en de binnenkant is gemaakt van anti-allergisch polyester. Het kussen is wasbaar en blijft ook na een wasbeurt nog heerlijk zacht en soepel.

La Millou Grandma Hen is wat minder geschikt om mee te slapen, maar voor iedereen die in een stoel of onderweg wat extra steun zoekt, is de kip erg praktisch. Ook als voedingskussen is het een fijn en compact hulpje. Bovendien is het design een echte aanwinst voor op de babykamer.
Litollo Zwangerschapskussen XXL 

Categorie: Beste U vormig zwangerschapskussen

Litollo Zwangerschapskussen XXL grijs

Wil je tegelijkertijd je rug en je buik ondersteunen in bed? Dan is een zwangerschapskussen in U-vorm ideaal. Dit XXL exemplaar van Litollo ligt heerlijk comfortabel en zorgt ervoor dat je in de meest ideale houding blijft liggen. Het gehele lichaam wordt ondersteund door de U-vorm. Door de duurzame polyestervulling behoudt het kussen altijd z’n vorm. Het groot kussen van maar liefst 140 centimeter lang en 70 centimeter breed.

Niet alleen voor jou is het XXL zwangerschapskussen erg prettig, maar ook voor de baby in je buik. Door de fijne ondersteuning draait je kindje automatisch naar een goede positie in je baarmoeder. En na de zwangerschap is het kussen een prettige hulp bij het voeden van je kleintje. 

Het Litello u vormig kussen is ontwikkeld in samenwerking met fysiotherapeuten en orthopedisch specialisten. Hierdoor weet je zeker dat je een product krijgt, dat echt goed is voor je lichaam. Bovendien zorgen toevoegingen zoals een afneembare en wasbare hoes, voor een prettig gebruik. Voor iedereen die de beste ondersteuning zoekt, is het Litello Zwangerschapskussen XXL dan ook de juiste keuze. 
Nagui Review

Categorie: Beste kussen in C vorm)

Een Nagui zwangerschapskussen het een soort G-vorm en biedt zowel voor als na de zwangerschap prima ondersteuning. Dit kussen wordt ook niet zelden gebruikt door mensen die te kampen hebben met rug- of andere lichamelijke klachten.

Het kussen van Nagui ondersteunt heel het lichaam en beschikt over een hoes van katoen. De polyester vulling maakt van een Nagui kussen een duurzaam kussen. Naar eigen zeggen onderscheidt deze vullen zich doordat de vulling niet zal indeuken zoals de balletjes. Echter geven sommige gebruikers aan dat de vulling op den duur ook platter wordt. 
Meisterhome Review

Categorie: Zwangerschapskussen voor een goede prijs

meisterhome voedingskussen wit met hoezen

Het zwangerschapskussen van Meisterhome is goed geprijsd en ideaal om comfortabel te kunnen slapen. Je kunt de kussen óók gebruiken om jouw baby te voeden, echter zal het gezien de rechthoekige vorm wel even zoeken naar de juiste houding worden.

Een set van Meisterhome bestaat behalve het kussen uit twee witte hoezen. Het kussen van Meisterhome is 40 x 145 centimeter en weegt 1500 gram. 

De witte afneembare hoes bestaat volledig uit polyester en microvezels, polyester en holle vezels vormen in de inhoud van het voedingskussen, dat over een ritssluiting beschikt en op 60 graden te wassen is. Meisterhome voedingskussens worden geprezen om de mate van comfort die geboden wordt.
Snoozzz Voedingskussen Review

Categorie: mooiste design

snoozzz voedingskussen review rood

Kenmerken van een Snoozzz voedingskussen zijn de veelzijdigheid, buigzaamheid en zachtheid. Dit is een zacht kussen maar steunt daar waar dat écht nodig is. Bijzonder is dat het kussen de nek- en buikspieren van je zoon of dochter stimuleert, terwijl knoeien geen probleem is.

Het kussen is wasbaar op 40 graden. De vulling bestaat uit eps microkorrels die overigens geen geluid fabriceren. Snoozzz is een navulbaar kussen en de fabrikant biedt dan ook de optie om extra vulling te bestellen, als de korreltjes na verloop van tijd minder steun bieden.

Ook de hoezen van Snoozzz zijn in diverse stoffen en designs verkrijgbaar. De veelzijdigheid zit in het feit dat dit kussen ook als bijvoorbeeld poef of na een operatie of een sportblessure te gebruiken is. Of gewoon als relaxkussen.
Koopgids: op zoek naar de beste zwangerschapskussen

beste zwangerschapskussen koopgids grijs

Waarom een Zwangerschapskussen? 

Er wordt een kussen bedoeld dat helpt om de ideale slaaphouding te vinden als je zwanger bent.

Door de steeds zwaarder wordende buik, de rug die opspeelt en erg vermoeide benen valt slapen en ontspannen bepaald niet altijd mee.

Een zwangerschapskussen biedt prima ondersteuning aan buik, rug en benen en helpt zwangeren toch een goede slaappositie te vinden om zo de zo broodnodige rust te pakken.

Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?

In deze gids bekijken we een aantal bekende kussens. Bovendien proberen we je aan te geven wat nou eigenlijk het beste voedingskussen is. Het dient gezegd te worden, het aanwijzen van de juist zwangerschapskussen is bepaald geen makkie. Het is echt maatwerk. Het is maar net aan welke eigenschappen je de meeste waarde hechten. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten zwangerschapskussens en 

Total Body voedingskussen doen hun naam eer aan en ondersteunen heel het lichaam. Ook dit kussen heeft een hoog knuffelgehalte en is er in twee uitvoeringen: in de U-vorm en de C-vorm.

 • De U-vorm gebruik je ‘andersom’; het hoofd van de aanstaande moeder ligt op de onderkant van de letter met zowel armen en benen omklemt aan één kant. De andere kant biedt ondersteuning aan de rug.
 • De C-vorm werkt weer anders: nu rust het hoofd op het bovenste deel, de onderzijde dient tussen de benen geklemd te worden Het middenstuk leg je onder de buik, dit zorgt voor een betere verdeling van het gewicht.
 • De J-vorm is perfect voor moeders die vooral hun buik willen ondersteunen. Dit kussen is bijna recht, maar heeft aan één kant een kromming. Dit kromme gedeelte leg je tussen je benen in. Hierdoor ontlast je je heupen én je buik, terwijl het kussen maar weinig plek in beslag neemt. 
 • De rechte vorm is de meest simpele vorm zwangerschapskussen. Het kussen heeft geen speciale vorm om bepaalde plekken beter te ondersteunen. Hierdoor kun je er juist wel heerlijk tegenaan liggen en het zo neerleggen als jij prettig vindt.

Waar op letten bij aanschaf

Het kiezen van het ideale voedingskussen is en blijft maatwerk. Het is maar net wat je wenst, en van je kussen verwacht en waar je behoefte aan hebt; extra veel ondersteuning, niet in te deuken of juist zachter? En hoe zit het eigenlijk met het ‘transpireren’ van de kussens, ook een belangrijk element om rekening mee te houden bij aankoop.

Vorm

De vorm van het kussen zegt veel over de manier waarop je het kussen gebruikt. Als je ondersteuning voor je buik én rug tegelijkertijd zoekt, is een U-vorm perfect. Zoek je vooral een kussen dat weinig plek in beslag neemt? Dan is een J-vorm of rechte vorm prima. 

Grootte

Het formaat van een zwangerschapskussen speelt natuurlijk ook een rol. Een klein kussen is prettig als je deze bijvoorbeeld mee op reis wil nemen of als je een smal bed hebt. Een groter kussen geeft vaak wel meer steun. Bedenk dus goed waar je het kussen het meest wil gebruiken en hoeveel plek je daar hebt. Ook hangt het fijnste formaat af van je eigenlijk lichaamslengte. 

Vulling

Voedingskussen Total Body zijn de grootste en kosten ook het meeste geld. De ondersteuning is echter ook nagenoeg perfect en dat komt de nachtrust nadrukkelijk ten goede. De wijze waarop de kussens gevuld zijn, verschillen.

 • Piepschuim balletjes. In de wat goedkopere varianten worden vaak piepschuimballetjes gebruikt als opvulling. Hoewel ze pijlsnel de vorm van het lichaam aannemen, worden de balletjes na veelvuldig gebruik plakkerig en statisch met vorm- en steunverlies als logisch gevolg. Gebruikers klagen bovendien over het geluid dat de balletjes- bij een beweging als omdraaien- maken.
 • Polyester. Er zijn ook kussen die met polyester gevuld zijn. Deze kussen bieden uitstekende steum en voelen daarnaast zacht aan. Nadeel is dat deze kussens wel meer ‘zweten’. Een eigenschap van polyester is namelijk dat het minder goed ‘ademt’. 
 • Microparels. Met microparels gevulde kussens zijn licht, bieden prima ondersteuning en deuken bovendien beduidend sneller in dan kussens gevuld met piepschuim. Met andere woorden: het kussen blijft veel langer in vorm. En om nog een voordeel te noemen: het kussen is zo goed als geluidsloos.
 • Traagschuim, ook wel memory foam genoemd, heeft de eigenschap dat als je het indeukt, het ook zo weer de oude vorm heeft. Dit materiaal is bovendien erg stevig en geeft slechts beperkte druk op het lichaam. Aan de andere kant kunnen kussens met memory foam wel veel moeilijker de warme kwijt. Door de vulling als het ware te scheuren, is de afvoer van transpiratie wel duidelijk verbeterd gedurende de afgelopen jaren.

Toepassing

Wellicht zoek je vooral een kussen om je aanstaande zoon of dochter te voeden of wil je juist in de periode rond de bevalling genieten van de ondersteuning die een voedingskussen biedt. Elke kussen heeft zo zijn specifieke voordelen. Daarnaast moet je weten dat het vullen van de kussens ook al op diverse manieren gebeurt en elke vulling weer specifieke voor- en nadelen kent.

Een zwangerschapskussen is niet alleen handig tijdens je zwangerschap of het voeden van je kind. Een zwangerschapskussen is ook prettig voor als je rugpijn hebt of bijvoorbeeld aan het herstellen bent van een operatie. Als je een ergonomisch kussen kiest dat het hele lichaam ondersteunt, zul je er veel steun en comfort aan beleven.

Design

Comfort en ergonomie zijn natuurlijk het allerbelangrijkste bij het kiezen van een zwangerschapskussen, maar het oog wil ook wat. Daarom is het design van het kussen ook zeker belangrijk. Gelukkig zijn er voor veel zwangerschapskussens hoezen te koop in leuke kleurtjes en printjes. Zo geef je het kussen gemakkelijk een frisse look.

Oh ja, wie hecht aan nachtrust en juist rond de periode van zwangerschap vatbaar is voor allerlei geurtjes en geluidjes, die moet weten dat er kussens zijn die bij het draaien iets van ‘lawaai’ produceren. 

Veelgestelde vragen 

Wat is het verschil tussen een zwangerschapskussen en voedingskussen?

De termen voedingskussen en zwangerschapskussen worden vooral door elkaar gebruikt. Eigenlijk wordt altijd hetzelfde bedoeld. De meeste kussens kun je namelijk zowel tijdens de zwangerschap als zwangerschapskussen gebruiken en ná de zwangerschap als voedingskussen.

Een zwangerschapskussen ondersteunt de buik en ontlast de rug in bed. Daarnaast ondersteunt het, als voedingskussen, zowel de arm, schouders en nek tijdens de voedingen van je baby.

Andere toepassingen. Behalve voor ondersteuning is het kussen dus ook te gebruiken voor – de naam zegt het al- het voeden van je zoon of dochter. Daarnaast is het kussen ook door andere mensen te gebruiken als ondersteuning. Denk aan ondersteuning na operaties, rugklachten, etc. 

Belangrijk te weten is dat als je borstvoeding geeft, je het kussen altijd zo dicht mogelijk tegen je aan moet leggen. Doe je dat niet, dan bestaat namelijk de kans dat de baby aan de borst komt ‘te hangen’ en is het voor je kleine spruit lastiger om goed ‘aan te happen’.

Hoe gebruik je een voedingskussen?

Klinkt goed toch zo een zwangerschaps -of voedingskussen, nietwaar? Ja, maar hoe gebruik je nou zo een kussen? Beelden zeggen vaak meer dan woorden.

Hoe gebruik je een zwangerschapskussen? In de onderstaande video zie je de verschillende houdingen die je met de kussen kunt aannemen tijdens de zwangerschap. 

Hoe gebruik je een voedingskussen bij borstvoeding? Er zijn 5 verschillende houdingen voor borstvoeding. 

 1. Madonnahouding
 2. Aangepaste Madonnahouding
 3. Rugbyhouding
 4. Liggend op de zij
 5. Liggend op de rug ofwel de “Biological Nurturing” methode

Bij vrijwel alle 5 biedt een voedingskussen uitkomst.

Voor meer informatie bekijk de video hoe gebruik je een voedingskussen tijdens je zwangerschap?

Hoe slaap je met een zwangerschapskussen?

Er zijn verschillende houdingen waarin je met een zwangerschapskussen kunt slapen. De precieze slaaphouding is afhankelijk van de vorm kussen die je kiest en jouw eigen voorkeur. De meest gebruikte slaaphouding met een zwangerschapskussen is op de zij.

Sowieso is dit vaak de meest aangeraden slaaphouding voor zwangere vrouwen. Vooral in het laatste trimester is slapen op de buik vaak niet meer prettig, terwijl slapen op de rug om medische redenen wordt afgeraden. Op je linkerzij, met een zwangerschapskussen om de buik te ondersteunen en je heupen te ontlasten, is dan meestal de meest prettige houding.

Vanaf wanneer gebruiken?

Vanaf wanneer je een zwangerschapskussen gebruikt om te slapen, is heel persoonlijk. Je kunt het zwangerschapskussen gebruiken vanaf het moment dat jij dat prettig vindt. Zo beginnen sommige vrouwen al in het eerste trimester met het slapen met een zwangerschapskussen. Zo wennen ze aan het kussen, waardoor het slapen met het kussen in een later stadium van de zwangerschap al helemaal vertrouwd voelt. Wil je niet direct beginnen met het zwangerschapskussen? Dan begin je ermee zodra jij in bed voelt dat je buik, rug of heupen wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Waar kun je het zwangerschapskussen nog meer voor gebruiken?

Je kunt het zwangerschapskussen dus gebruiken om je zwangere buik wat extra steun te geven tijdens het slapen. Maar het kussen is nog voor veel meer toepassing inzetbaar.

Voeding

Een comfortabele houding tijdens het voeden van je kleintje is erg belangrijk. Je zult heel wat uren voedend doorbrengen, dus dan is het wel zo prettig als je relaxed zit. Of je nou borstvoeding of flesvoeding geeft, het zwangerschapskussen geeft extra steun aan jou en je kleintje, waardoor voedingen soepeler verlopen.

Tijdens het lezen van een boek

Zit je vaak heerlijk een boek te lezen, maar krijg je een beetje een lamme arm? Dan is een zwangerschapskussen de perfecte armsteun. Zo zit je comfortabeler en lees je relaxter. 

Voorkomen dat je op je buik slaapt

Tijdens je zwangerschap wordt het afgeraden om op je buik te slapen, maar ook in andere situaties wordt op je buik slapen afgeraden. Zo zorgt buikslapen soms voor nek- en rugklachten. Een zwangerschapskussen kan dan helpen. Het kussen voorkomt dat je op je buik gaat liggen, waardoor klachten voorkomen worden.

Verlaagt druk op knieën

Heb jij vaak last van je knieën als je op je zij ligt? Dan biedt een zwangerschapskussen uitkomst. Door het kussen tussen je knieën te klemmen, verlaag je de druk op je knieën. Hierdoor lig je fijner en sta je op zonder kniepijn.

Rugproblemen

Een zwangerschapskussen geeft niet alleen steun aan een zwangere buik, maar kan ook voor veel verlichting zorgen bij rugpijn. Helemaal een kussen in U-vorm, waarbij zowel de rug als buik tegelijkertijd ondersteund worden, is in zo’n geval aan te raden.

Conclusie: Wat is het Beste zwangerschapskussen?

Het kiezen van een goed zwangerschapskussen is een erg persoonlijke keuze. Welk kussen voor jou het beste is, hangt compleet af van je eigen wensen. 

Wil je het kussen vooral gebruiken tijdens de lange nachten in het laatste trimester? Of zoek je juist een kussen dat na je zwangerschap dienst kan doen als voedingskussen? Geef je de voorkeur aan een kussen dat aan één kant van je lichaam steun geeft, of zoek je juist een kussen waar je heerlijk tussen kunt kruipen? 

Dit zijn allemaal overwegingen die je mee moet nemen bij het kiezen van de beste zwangerschapskussen. Weet je voor welke toepassing jij het kussen wilt gebruiken? Dan nog heb je de keuze uit tal van kussens (u-vorm, j-vorm, c-vorm, etc). 

Als je één van de kussens uit dit artikel kiest, weet je in ieder geval zeker dat het een kwalitatief goed kussen is. Alle kussens hebben hun eigen sterke kanten en zijn in verschillende situaties het beste, maar goed zijn ze sowieso allemaal. 

Dus kies het zwangerschapskussen waar jij je goed bij voelt!

Wil je onderweg je kindje borstvoeding geven, maar is privacy belangrijk voor je? Lees dan ook onze koopgids de beste borstvoedingsdoek voor onze suggesties!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby