Wat is het Beste Campingbedje?


baby slaap heerlijk in beste campingbedje

MET HET VERKEERDE BEENTJE UIT EEN REISBEDJE STAPPEN

Je wilt natuurlijk niet dat jouw kindje chagrijnig uit zijn campingbedje komt. Reisbedjes gebruik je in ongewone situaties zoals, logeren, vakantie of op visite gaan en dan wil je dat je kind goed slaapt. Maar er is zoveel keuze! Welke campingbedjes zijn veilig, comfortabel en makkelijk?

Wij reviewen er vijf:

Wat is een campingbedje eigenlijk?


Het schijnt een stomme vraag, omdat het antwoord al besloten lijkt te liggen in de naam campingbedje, maar er zijn toch nogal wat mensen die voor een kinderledikant, een campingbedje gebruiken.

Dus we beginnen met te waarschuwen dat reisbedjes absoluut geen vervanging zijn van kinderbedjes. De matrassen zijn niet voldoende voor permanent gebruik. Je kunt besluiten er een goed kinderledikantmatras in te leggen, maar dan nog zijn de meeste campingbedjes niet stevig en stabiel genoeg om altijd als bed dienst te kunnen doen.

Reisbedjes zijn echt alleen bedoeld om gedurende een korte tijd te gebruiken.


Voordelen van een campingbedje

Als je op visite gaat, kun je jouw baby tot een paar maanden oud laten slapen in zijn kinderwagen. Al snel zal hij of zij daar uitgegroeid zijn en dan kun je het te slapen leggen in het bed van oma.

Maar is dat veilig? En wat als je een weekendje voor jezelf wilt hebben en je kindje uit logeren brengt? Of hoe doe je dat op vakantie? Of stel dat je je kindje gezellig te slapen wilt leggen bij jou terwijl jij bezig bent?

Je gaat uiteraard niet lopen slepen met het kinderledikantje. Dan is een draagbaar, inklapbaar, opvouwbaar reisbedje wel erg handig! Het is veel fijner voor je kind en voor jou als het in een vertrouwd bedje kan slapen.

Daarnaast kun je een campingbedje gebruiken als een box. Een informatief artikel in het Engels vind je op wikipedia.


Zijn campingbedjes wel veilig?

Behalve losse matrasjes, zijn ze eigenlijk over het algemeen allemaal wel veilig. De consumentenbond legt hier uit hoe vakantiebedjes getest worden op veiligheid.

Volgens hen lijken sommige matrasjes hard, maar dat is voor tijdelijk niet erg voor een kindje. Je kunt er een zachter matrasje bij kopen, maar dat kan gevaarlijk zijn omdat een kind daarin te ver weg kan zakken of zelfs onder het matras terecht kan komen.

Let er verder op of er geen losse strips aan de binnenkant van het bedje zitten, waarin je kind verstrikt kan raken. Ritssluitingen binnenin (bijvoorbeeld bij verhogers) zijn af te raden. Volgens veiligheidseisen mogen die er niet zitten, in verband met lipjes die los kunnen raken en ingeslikt kunnen worden.


Kan in dat wel zelf, zo'n campingbedje opzetten?

Het opzetgemak en ook zeker het inpakgemak telt inderdaad zwaar bij campingbedjes. De makkelijkste zijn pop-up-tentjes. Je haalt de verpakking eraf en ze ploppen zelf open en zijn meteen klaar voor gebruik, meestal hebben ze dan ook een matras dat zichzelf opblaast.

Daarna zijn paraplubedjes erg eenvoudig op te zetten. Net als een paraplu klap je het bed open en klik je het frame in zijn vergrendeling. De stof zit al op zijn plek. Het meeste werk geven de bedjes waarvan je eerst het frame in elkaar moet zetten en dan het doek eromheen spant. 


Waar kan ik op letten bij aankoop?

Verder kun je erop letten, als je dat belangrijk vindt, of het bedje pootjes heeft. Je kind staat zodoende hoger en eventuele tocht kan onder het bed door waaien. Soms kan het handig zijn als die pootjes wieltjes hebben. 

Misschien vind je het fijn om al van te voren te weten of je extra accessoires bij het campingbedje kunt kopen.

Je hebt bijvoorbeeld een bodemverhoger. Erg makkelijk, dan hoef je niet zo diep te bukken naar je baby, maar gebruik die alleen als nog geen klauterkabouter hebt.

Je kunt ook een klamboe tegen insecten erbij kopen, vooral als het bedje echt mee gaat naar de camping.

Er bestaan ook aankleedplateaus die je op de randen van het bedje legt. Makkelijk om even een luier te verschonen.


Er zijn verschillende groottes, welke kies ik?

De meeste bedjes zijn circa 65 centimeter breed maar variëren in lengte tussen de 90 en 130 centimeter. Over het algemeen kunnen ze je kindje dragen tot 15 kilo. Theoretisch is een kindje van circa 15 kilo ongeveer een meter lang en zo rond de 3 jaar. Tegen die tijd kan het al met gemak uit zo'n campingbedje klimmen, dus het wordt aangeraden niet voor oudere peuters of jonge kleuters te gebruiken.

Waar je ook op kunt letten is of de grootte van het reisbedje overeenkomt met het linnen van het vaste ledikantje. Het is goedkoper voor je, als je geen extra linnengoed speciaal voor het campingbed moet kopen.

Beste Campingbedjes: onze reviews

Deryan Peuter Luxe Review

deryan-peuter-luxe-review-foto-preparents

Het Nederlandse bedrijf Deryan is gespecialiseerd in kampeeroplossingen voor kinderen. De Deryan Peuter Luxe is een pop-up tentbedje. Je hoeft het niet op te zetten, het zet zichzelf inclusief matrasje op.

Het tentje is 84cm bij 136cm en 62cm hoog. Volgens de fabrikant is dit tentbedje voor kinderen tot 4,5 jaar. Wij denken dat dit campingbedje vooral geschikt is om bij kamperen te gebruiken.

We zien toch wel wat onpraktische kanten om het bij oma in de logeerkamer op te zetten. Vooral als oma op haar knieën moet om je kind eruit te halen.

Voordelen

 • Tentje en matras zetten zichzelf geheel automatisch op
 • Geleverd met slaapmat

NAdelen

 • Het is echt een tentje, dus je moet op je knieën je kindje erin leggen
 • exclamation-circle
  Door het gesloten polyester gaas kan het binnen erg heet worden
 • exclamation-circle
  De slaapmat is van een krakende stof gemaakt

Nuna Sena Review

Het Nederlandse bedrijf Nuna maakt vooral gezinsgerichte producten die het leven makkelijker maken. Het leven van een kersverse ouder is immers al druk genoeg. Het bedrijf richt zich op betrouwbare baby-artikelen. Ze maken naast campingbedjes, autostoeltjes en wipstoeltjes met automatische schommelgenerator.

Het Nuna Sena campingbedje is 75cm bij 105cm en 78cm hoog. Dit reisbed is geschikt voor kinderen tot 3 jaar. Het grootste pluspunt van dit campingbedje is het opzetgemak door het paraplusysteem. Je hoeft echt maar één hand te gebruiken.

De in hoogte verstelbare bodem is een groot gemak voor als je kindje nog wat jonger is, het scheelt diep bukken.

Voordelen

 • Super makkelijk op te zetten door het paraplumechanisme
 • Extra pootje in het midden
 • In hoogte verstelbare bodem
 • check
  Zeer robuust campingbedje

NAdelen

 • Het campingbedje weegt bijna 12 kilo
 • exclamation-circle
  Het matras wordt niet altijd bijgeleverd
 • exclamation-circle
  Geen opening in de zijkant

Hauck Sleep'n Play Review

hauck-sleep-n-play-review-foto-preparents

In buggy's, autostoeltjes, kinderwagens en campingbedjes is het Duitse bedrijf Hauck een van de marktleiders. Ze maken veilige producten met vooral comfort voor het kind, met gebruiksgemak voor de ouders. Zoals we van Duitse producenten vaak ervaren, gaan ze voor grondig en degelijk.

Dit Hauck sleep'n play center is bedoeld voor kinderen tot 2 jaar. Het reisbedje is 65cm bij 125cm met een hoogte van 82cm. Met play center wordt bedoeld dat het ook geschikt is als box.

Het bedje heeft een handige zijopening. Slim als Hauck is, hebben ze de draagtas van wieltjes voorzien.

Voordelen

 • In 5 kliks opzetten door het paraplumechanisme
 • Het bed heeft een erg handige zijopening
 • check
  Hij heeft een extra pootje in het midden
 • check
  De draagtas heeft wieltjes

NAdelen

 • Het matrasje wordt als erg hard ervaren en een extra matrasje wordt aanbevolen

Topmark Charlie Review

topmark-charlie-review-foto-preparents

Topmark is een Nederlands bedrijf dat zich al vanaf 1996 gespecialiseerd heeft in buggy's, wipstoeltjes, loopstoeltjes, kinderstoelen, tweelingwagens, kinderwagens, boxen en wiegen. Het bedrijf heeft zijn afzetmarkt vooral in Nederland en België en wil graag makkelijke en betaalbare producten leveren. Aangezien gebruiksgemak voorop staat, zijn ze wat minder bezorgd om hun design. 

Het Topmark Charlie campingbedje meet 65 centimeter breed en meet 74 centimeter hoog en meet 125 centimeter lang. Behalve het matrasje (dat als hard wordt ervaren) wordt er niets bijgeleverd en heeft het geen extra's.

Dit campingbedje is verkrijgbaar in babyblauw, roze en zwart.

Voordelen

 • Het bed is makkelijk op te zetten
 • Extra pootjes in het midden
 • check
  Het pakket weegt maar 8,5 kilo
 • check
  Het heeft een zeer concurrerende prijs

NAdelen

 • Het matrasje is erg dun
 • exclamation-circle
  De matras kan niet in hoogte versteld worden
 • exclamation-circle
  Er zit geen opening in de zijkant

Safety 1st Soft Dream Review

safety-1st-soft-dream-review-foto-preparents

Wie kent niet de autosticker 'Baby on board'. Had Michael Lerner copyrights op deze sticker gehad, dan was hij nu multimiljonair geweest. Maar als oprichter van de multinational Safety 1st, doet hij het ook niet slecht. Zijn bedrijf is in 1994 in de Verenigde Staten opgericht en begon met het maken van veiligheidsartikelen voor kinderen zoals veiligheidswandcontactdozen.

Inmiddels maken ze alles wat je kunt bedenken aan baby-artikelen waarbij ze zich nog steeds voornamelijk richten op veiligheid.

Zo ook het campingbedje Safety 1st Soft Dream. Het reisbedje van 62 centimeter breed, 75 centimeter hoog en 123 centimeter lang, is super veilig met vier versterkte hoeken. Het wordt aanbevolen voor kinderen tot 2 jaar.

De constructie weegt circa 8 kilo. Jammer dat er geen extra's bijzitten, maar die kun je erbij bestellen uiteraard.

Voordelen

 • Stevig bedje
 • Extra pootjes in het midden

NAdelen

 • Het kan even wennen zijn om het bedje op te zetten
 • exclamation-circle
  Matras lijkt niet zo comfortabel
 • exclamation-circle
  Geen extra's bijgeleverd

Onze Conclusie: het beste campingbedje

Als aanstaand ouder ben je altijd op zoek naar veiligheid voor je baby. Vervolgens is kwaliteit uiteraard belangrijk, en uiterlijk en prijs zijn hierna interessant.

Bij het beste campingbedje hoef je je niet zoveel zorgen te maken om de veiligheid, bij de meeste bedjes zit dat wel goed. Bij normaal gebruik is de kwaliteit van de bedden ook goed te noemen. Het is wel van belang dat je eerst de gebruiksaanwijzing leest hoe je het campingbedje moet opzetten want verkeerd opzetten kan slijtage leveren aan de klikmechanismes.

Wat wij een verbeterpunt bij álle bedjes vinden is de kwaliteit van de matras. Uiteraard gaat het om een tijdelijk bed, maar dan nog mag er wel iets meer comfort zijn.

Alles in ogenschouw nemende is de Deryan Peuter Luxe, het pop-up tentje het makkelijkst op te zetten. Maar eigenlijk is hij niet vergelijkbaar met de andere campingbedjes, en dus een vreemde eend in de bijt.

Van de andere vier campingbedjes is wat ons betreft het Hauck Sleep'n Play Center het beste campingbedje. Hij is snel op te zetten, wordt als enige geleverd met een handige zijopening, bodemverhoger én aankleedvlak en de draagtas heeft handige wieltjes. Welterusten sleep'n beauty!