Wat is de Beste Draagdoek?


foto moeder met kind in de beste draagdoek

Op het moment dat je een baby krijgt, realiseer je al snel dat het zonder baby is praktisch een heel stuk makkelijker dan met. Natuurlijk zou je voor geen meer willen ruilen! Toch is één van de punten waar iedere nieuwe ouder gegarandeerd tegen aan gaat lopen is de vraag hoe je jouw pasgeboren kindje mee gaat nemen.

Zowel binnen- als buitenhuis. In principe heb je daarvoor drie opties. Natuurlijk de kinderwagen, verder is er draagzak en tenslotte kun je ook kiezen voor de draagdoek. Het beste koop je ze alle drie. Het gaat hier namelijk zozeer om kiezen tussen het een en het ander.

Alle drie de `vervoersmiddelen` zijn namelijk geschikt voor een ander doel en ook nog eens voor verschillende leeftijdsfases van je kind. Om het nog lastiger te maken is er een enorm aanbod van zowel kinderwagens en babydragers. Dus hoe kies je nu de beste?

In dit artikel helpen we je bij het maken van een keuze voor de voor jouw beste draagdoek. 

Dit zijn de 5 modellen die we gaan bespreken:

Waar moet ik op letten bij het kopen van een draagdoek?


Onderscheid maken tussen draagdoek en draagzak
Om te beginnen is het goed om een onderscheid te maken tussen een draagzak en draagdoek. Misschien is het wat onduidelijk waar deze nu precies in verschillen. Als je ze ziet is dat echter al snel duidelijk.

Draagzak

Een draagzak is voorgevormd en biedt een goede ondersteuning aan je baby. Je kunt hem gebruiken vanaf een maand of drie. Een goede draagzak wordt ondersteund door een band over je heupen en twee banden over je schouders, net als een rugzak.

Draagdoek

Een draagdoek is ook gewoon een doek. Wel een hele grote. Door deze op een bepaalde manier te knopen kun je jouw kind hier als het ware in inwikkelen. Dit is ideaal voor pasgeboren baby`s. Ze hebben tenslotte negen maanden in moeders buik gezeten en zijn nog erg gewend aan de lichaamswarmte, de geur en de hartslag. Door ze tegen je borst aan te binden, voelen ze zich meestal veilig en vertrouwd, waardoor ze rustig blijven en makkelijk in slaap vallen. Ideaal als je rustig de straat wilt gaan verkennen na de geboorte van je baby. 

Kort gezegd:

 • Een draagdoek gebruik je het beste tussen de nul en drie maanden
 • De kinderwagen en de draagzak afwisselend vanaf drie maanden

Dit artikel gaat over de draagdoek. Toch interesse in een draagzak? Lees dan zeker ons artikel hoe kies je de beste draagzak

Verschillende draagdoeken

Tussen draagdoeken onderling zijn er aardig wat verschillen. Zo kun je kiezen uit:

 • geweven draagdoek (bijvoorbeeld van katoen)
 • rekbare doek
 • ringsling
 • Mei Tai

De eerste twee zijn de standaard draagdoeken. Een ringsling en een Mei Tai zijn voor als je baby ietsje ouder is.

Een ringsling draag je namelijk alleen op je heupen. Het voordeel is, is dat deze makkelijker te bevestigen is. Hij heeft namelijk twee ringen. Door de stof daar doorheen te trekken, kun je hem makkelijk vastbinden.

Een Mei Tai is een geweven versie van een draagzak. Hij heeft een heupband en schouderbanden. Het verschil is dat een Mei Tai niet voorgevormd, waardoor je jouw baby volledig kunt inwikkelen.


Waarvoor wil je de doek gebruiken?

Bij het kopen van een draagdoek moet je goed nadenken waarvoor je doek wilt gaan gebruiken.

Wil je jouw kind alleen de eerste maanden in een draagdoek dragen, dan ben je het beste uit met een rekbare of geweven draagdoek. De rekbare is ideaal voor kleine pasgeboren baby`s, maar kun je niet meer gebruiken als het kind wat ouder en zwaarder wordt. Door de rekbare stof gaat de baby dan erg hangen.

De geweven kun je langer gebruiken, maar voelt iets minder comfortabel aan voor je baby. De ringsling en Mei Tai kun je na een maand of drie gebruiken. De beentjes van je baby moeten zich namelijk nog zo ontwikkelen dat ze goed gespreid kunnen worden.

Je kunt er echter ook voor kiezen om na drie maanden over te gaan op de draagzak. Deze kun je gebruiken tot je kind ongeveer twee jaar oud is.


Draagdoek voor de zomer of voor de winter?

Tenslotte is ook de temperatuur belangrijk. Het is een groot verschil of je baby in de zomer of in de winter wordt geboren.

Een rekbare draagdoek is warmer dan een geweven. Voor de rest is een draagdoek erg fijn als het ietsje kouder is. Niet alleen fungeert de draagdoek als een extra jas, maar natuurlijk heb je ook jouw eigen lichaamswarmte. Je baby ligt namelijk klem tegen je aan.

Ook in de Nederlandse zomer kun je een draagdoek vaak prima gebruiken. Houdt wel in de gaten of je kind niet oververhit raakt. Zeker als je een langere wandeling gaat maken.


Draagdoek & Veiligheid

Veel moeders zijn in het begin wat huiverig als ze hun kind gaan inpakken in een draagdoek. Is het wel veilig? Kan mijn kind nog wel goed ademhalen?

Het belangrijkste is natuurlijk dat het hoofdje vrij ligt en je in ieder geval de neus en de mond kunt zien. Controleer ook af en toe of je baby nog in een veilige houding ligt. Verder hebben ook baby`s het prima door wanneer ze niet genoeg adem krijgen. Ze zullen dan automatisch hun hoofd proberen te wegen.

Zorg er dus altijd voor dat je het lijfje goed inpakt, maar het hoofdje voldoende bewegingsruimte heeft.Het knopen - [met Video]


Tot slot is er nog een belangrijk praktisch aandachtspunt. Dat is de `knoopmethode`. 
Zeker in het begin is het flink wennen om een draagdoek zo te knopen dat je kind zowel goed ingebonden is, veilig zit en ook nog eens zo zit dat je er geen last van hebt bij het lopen.

Verschillende doeken, vereisen verschillende methodes. Ga je een draagdoek kopen, bekijk dus zeker een YouTube video op waarin het wordt voorgedaan. Zoals de bijvoorbeeld de video van Kraamzorg de Waarden. Misschien heb je ook nog wel een vriend of vriendin met ervaring. 

Twijfel je nog tussen verschillende varianten? Degene die je het beste ziet zitten, is waarschijnlijk de voor jou beste draagdoek.

Beste Draagdoek: onze reviews

Babylonia Tricot-Slen Review

babylonia-tricot-slen-review-foto-preparents

De Babylonia Tricot-Slen is een typische draagdoek. Hij is gemaakt van rekbare, gebreide stof en kan direct vanaf de geboorte gebruikt worden.

Het voordeel van de rekbare stof is dat deze comfortabel en warm aanvoelt voor je baby. Het nadeel van het gebreide katoen is dat deze wat warmer is dan standaard geweven modellen draagdoek. Voor in de winter is dit een voordeel, in de zomer een nadeel.

In principe kun je de Babylonia gebruiken tot je baby ongeveer achttien kilo is, maar dat is waarschijnlijk vooral theorie, omdat je rug dan erg zwaar belast wordt. probeer maar eens een rugzak van tien tot achttien kilo een tijdje op je buik te dragen. Dat is niet erg comfortabel als je een wandeling gaat maken.

Voor pasgeboren baby`s is de Babylonia echter een prima draagdoek. Je krijgt er zelfs een dvd bij waarop precies wordt uitgelegd hoe je de draagdoek moet knopen. Hij is na een beetje oefenen makkelijk te bevestigen.

Ben je wat meer modebewust dan is er overigens wel wat af te dingen op het design van de draagdoek. Een ander nadeel is dat je de draagdoek alleen op je buik kunt dragen en niet op je rug. Met een prijs van 60 euro is de Babylonia normaal geprijsd. 

Voordelen

 • Warme, rekbare stof is ideaal voor in de winter
 • Uitleg dvd helpt om de draagdoek te leren gebruiken

NAdelen

 • Alleen voor op de buik
 • exclamation-circle
  Minder geschikt voor in de zomer

ByKay Stretchy Wrap Review

bykay-stretchy-wrap-review-foto-preparents

Zoals de naam als zegt is de Stretchy Wrap is een draagdoek van rekbare stof. De Wrap onderscheidt zich van andere draagdoeken doordat ze een andere manier van dragen en knopen gebruiken.

Het idee is om de doek zo te gebruiken dat je kind als het ware in een holletje zit en daarbij de buik van de moeder zoveel mogelijk na te bootsen. Zeker voor pasgeboren baby`s is dit een fijne optie, waardoor ze zich comfortabel en veilig zullen voelen. Voor oudere kinderen is dit minder noodzakelijk en zelfs vervelend omdat ze hierdoor hun armen en benen niet goed kunnen bewegen.

De Stretchy Wrap is zowel op de buik als op de heup te dragen. Omdat het rekbare stof is, is hij niet geschikt voor op de rug. Het fijne van de Wrap is verder dat hij niet uitgaat van een standaard maat. Ben je klein of juist groot, dan kun je kiezen voor een andere maat. In de maattabel kun je een draagdoek op maat uitzoeken. Dit is zeker een groot voordeel ten opzichte van andere draagdoeken.

Ook kwalitatief is de doek prima in orde. Behalve voor je eerste kind, kun je hem waarschijnlijk ook nog voor kind nummer twee gebruiken. Wel is een rekbare draagdoek wat warmer, waardoor hij beter voor de winter dan voor de zomer geschikt is. De prijs van 59 euro is vrij normaal. 

Voordelen

 • Bootst de buik van de moeder na
 • Goede maat kiezen via maattabel

NAdelen

 • Minder geschikt voor oudere kinderen
 • exclamation-circle
  Vooral goed voor in de winter, minder voor de zomer

Minimonkey Buik-/rugdrager Review

minimonkey-buik-rugdrager-review-foto-preparents

De Minimonkey is een soort van alles-in-1 draagdoek. Er is duidelijk over nagedacht hoe je een draagdoek kunt ontwikkelen die voor meerdere leeftijden goed te gebruiken is.

Een echte draagdoek kun je de Minimonkey trouwens niet noemen. Hij bestaat namelijk uit een enkele schouderband, met daaraan een draagdoek. Dit zorgt ervoor dat je hem makkelijk kunt bevestigen, maar heeft als nadeel dat het gewicht minder goed over je rug is verdeeld dan met twee banden, zoals bij een normale draagdoek.

Als het kindje tussen de nul en drie maanden is gebruik je de doek als een soort van mini-hangmat waar het kindje in een foetushouding in ligt. Met zijn hoofdje licht hij of zij dan ter hoogte van je borst. Het voordeel van deze houding is dat je baby bij je hart licht en makkelijk in slaap valt. Een extra voordeel is dat de bovenkant open is en je jouw baby dus direct vanuit de draagdoek borstvoeding kunt geven.

Vanaf drie maanden kun je de kangoeroepositie gaan gebruiken. De draagdoek verandert dan in een soort van kangoeroebuidel waar je kind met zijn hoofd omhoog in verstopt zit. Wordt het kind nog iets ouder dan kun je de doek ook nog zo verstellen dat je hem als heupzit kunt gebruiken. Vanwege de enkele schouderband wordt dit waarschijnlijk wel snel behoorlijk zwaar om te dragen.

Een leuke extra is de optie om de Minimonkey als een hangmatje te gebruiken voor je baby. Hier komt de enkele schouderband dan wel weer goed van te pas. Je kunt hem makkelijk over een bedje, wieg, of zelfs een grote doos heen spannen en je kindje rustig in slaap wiegen. Vooral handig voor kinderen die lastig in slaap vallen of darmkrampjes hebben.

Met 40 euro is de Minimonkey ook nog eens de goedkoopste draagdoek uit deze test

Voordelen

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Meerdere draagposities voor verschillende leeftijden
 • check
  Ook te gebruiken als hangmatje

NAdelen

 • Enkele schouderband zorgt voor minder goede verdeling gewicht op de rug

ByKay Mei Tai Deluxe Review

bykay-mei-tai-deluxe-review-foto-preparents

De ByKay is een Mei Tai draagdoek. Dit is een soort van tussenvariant tussen een draagdoek en een draagzak. Je knoopt hem als een draagdoek, maar qua vormgeving ziet hij er uit als een draagzak.

Dit heeft voor- en nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat hij wat minder geschikt is voor pasgeboren kinderen. Het kan wel, maar dan heb je waarschijnlijk een extra opvulzitje nodig en die zit er niet bij. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat hij wel weer heel handig is als je baby eenmaal wat ouder is.

Het is dus eigenlijk vooral een goede vervanging voor de draagzak. Het belangrijkste voordeel is dat hij wat goedkoper is dan een draagzak. Daarnaast zorgt de losse stof ervoor dat je jouw kind goed stevig bijeen kunt binden, waardoor het gewicht goed over je schouders en heupen wordt verdeeld. Wel is een Mei Tai wat minder praktisch dan een draagzak. Je bent wat langer bezig om alles bij elkaar te knopen, terwijl je bij een draagzak alleen de boel hoeft dicht te klikken.

Je kunt de ByKay op verschillende manieren dragen. Op de buik, op de heup en op de rug. Daarnaast is de ByKay een luxe uitvoering van een Mei Tai. De schouderbanden zijn extra breed, de buikwand is gewatteerd en er zijn extra schouderpads om deze wat te ontlasten.

Vanwege deze extra`s blijft de ByKay ook comfortabel om te dragen als je kind wat ouder en dus zwaarder wordt.

Met een prijs van 120 euro is hij een stuk duurder dan een draagdoek, maar wel weer wat goedkoper dan een draagzak. 

Voordelen

 • Goed te gebruiken voor iets oudere baby`s
 • Luxe versie van een Mei Tai

NAdelen

 • Minder geschikt voor pasgeboren baby
 • exclamation-circle
  Erg duur afgezet tegen een draagdoek

Amazonas Buik-/rugdrager - Carry Sling Review

amazonas-buik-rugdrager-carry-sling-review-foto-preparents

De Amazonas is in alle opzichten een `normale` draagdoek. Hij is gemaakt van geweven katoen. Dit rekt niet mee, waardoor je jouw baby zowel op de buik als op de rug kunt dragen.

Wel is een rekbare draagdoek vaak iets comfortabeler voor een pasgeboren baby dan een geweven. De Amazonas is gemaakt van zacht geweven katoen, dat luchtdoorlatend is.

Het is dus een prima keus als jouw kindje in de zomertijd geboren wordt. In de winter zul je hem of haar misschien iets dikker moeten inpakken voordat je er op uit gaat.

Ook voor de rest is er weinig op deze draagdoek aan te merken. Hij is praktisch, makkelijk te knopen en vanwege de geweven stof wat langer te gebruiken, dan een rekbare draagdoek. Hij doet wat hij moet doen.

Daarnaast is hij met een prijs van 50 euro net iets goedkoper dan de rekbare draagdoeken. 

Voordelen

 • Ideaal voor in de zomer
 • Zowel op de buik als op de rug te dragen
 • check
  Relatief goedkoop

NAdelen

 • Iets minder comfortabel ten opzichte van een rekbare draagdoek

Onze Conclusie

Van de hier genoemde draagdoeken is de Minimonkey de beste keus.

Dit komt omdat hij het meest veelzijdig is in het gebruik en bovendien ook qua prijs de beste papieren heeft. Daarnaast heeft hij een aantal unieke extra`s. Zo kun je jouw baby direct voeden vanuit de draagdoek en is hij ook als hangmatje te gebruiken.

Het nadeel van alle draagdoeken is dat ze vooral geschikt zijn voor de eerste levensfase van je kind. Voor daarna is de Mei Tai van ByKay zeker een goed alternatief.