Dit is onze review van de beste draagzak in 2022.
Een baby draagzak of -draagdoek is voor ouders de ideale manier om hun kleintje bij zich te houden. Je hebt je handen vrij, terwijl je baby heerlijk tegen je aan ligt.
Maar er zijn zoveel babydragers om uit te kiezen. Hoe weet je nou wat de beste draagzak is?
Ik vond zelf een draagzak ideaal toen mijn kinderen klein waren. Het maakte mijn leven een stuk eenvoudiger met baby’s die alleen bij mij wilden slapen. Wat mij betreft is een draagzak dan ook een echte baby musthave.
Om jou te helpen kiezen tussen de verschillende opties, heb ik een aantal babydraagzakken voor je bekeken. Ik vind de Tula baby draagzak Free to Grow de beste draagzak voor newborns én grotere kindjes.
Wat is de beste draagzak voor jou?
Maar dat ik de Tula Free to Grow de beste draagzak vind, betekent niet dat dit automatisch ook voor jou de beste keuze is.
Daarom heb ik ook nog een aantal andere draagzakken geselecteerd. Deze zijn elk in hun eigen categorie de beste keuze.
- Tula Free to Grow(Beste draagzak en beste draagzak voor een newborn)
- Babybjörn One Air (Beste ergonomische draagzak)
- Multi Power Draagzak (Beste draagzak voor een lager budget)
- ByKay Click Carrier Toddler Size (Beste draagzak voor een peuter)
- MiniMonkey Mini Sling (Beste draagzak voor op reis)
Ben je benieuwd waarom deze draagzakken de beste zijn in hun eigen categorie? In de mini-reviews lees je er alles over.
Beste Draagzak: onze reviews
Tula Free to Grow Review
Categorieën:beste draagzak baby en beste draagzak voor een newborn
De multifunctionele draagzak Tula Free to Grow groeit met jouw kindje mee. De babydrager is te gebruiken voor kindjes vanaf 3,2 kg totdat je kind maar liefst 20 kg weegt.
Om het dragen voor jou prettig te maken, kun je de draagzak op zowel je buik als je rug gebruiken. Je kind zit altijd in een ergonomisch verantwoorde houding en krijgt de ondersteuning die het nodig heeft.
Voor het gebruiken van de Tula Free to Grow babydrager heb je nooit een insert nodig. In plaats daarvan is het zitvlak eenvoudig te verstellen. Hierdoor zit een pasgeboren baby net zo prettig in de draagzak als een peuter.
Ook het rugpand groeit mee, waardoor je kind altijd voldoende ondersteuning ervaart. En voor jouw comfort heeft de Tula draagzak zacht gevulde schouderbanden. Ook handige extraatjes, zoals een vakje voor sleutels en een slaapkapje, maken de draagzak helemaal af.
De Tula Free to Grow is verkrijgbaar in diverse leuke printjes. Hierdoor is de draagzak niet alleen prettig in gebruik, maar ook nog eens leuk om te zien. Daarom is dit volgens mij zowel de beste draagzak algemeen als de beste draagzak voor een newborn!
BabyBjörn One Air Review
Categorie: beste ergonomische draagzak
De ergonomische draagzak BabyBjörn One Air is te gebruiken als zowel een rug- als buikdrager. Hierdoor gebruik je de draagzak voor kindjes tussen de 3,5 en 15 kg. Het dragen op de rug wordt aangeraden voor kindjes vanaf 1 jaar oud. Daarnaast is deze draagzak ook te gebruiken met het gezicht van je kindje van je af.
Met het gezicht naar jou toe zit je kleintje echter wel in een ergonomische houding en beter ondersteunt. De draagzak is traploos te verstellen, waardoor je het eenvoudig aanpast aan jouw groeiende kind.
De BabyBjörn One Air is gemaakt met ademend mesh materiaal. Hierdoor krijgen zowel jij als je kind het minder warm tijdens het dragen. Je kind dragen op warme zomerdagen is hierdoor een stuk aangenamer. De stevige heupriem en gevoerde schouderbanden zorgen ervoor dat het dragen niet snel te zwaar wordt.
Bovendien is de draagzak eenvoudig van je buik naar je rug te draaien, met je kind er in! Dat maakt rugdragen een stuk gemakkelijker.
Door experts is de BabyBjörn One Air aangeduid als ‘heupvriendelijk’. Dit betekent dat je kindje op de juiste plekken ondersteuning krijgt als hij in de draagzak zit. Dat maakt deze draagzak ergonomisch. Het fijne ademende materiaal en het hoge draagcomfort maken dit ook voor ouders een erg prettige draagzak.
Multi Power Draagzak Review
Categorie: beste draagzak voor een lager budget
Een goede, ergonomische draagzak is erg fijn, maar niet alle ouders kunnen of willen meer dan honderd euro uitgeven aan een drager. Voor die ouders is er gelukkig de Multi Power Draagzak.
Deze ergonomische draagzak kost een stuk minder dan veel andere draagzakken. Een nadeel is wel dat je de Multi Power Draagzak niet vanaf de geboorte kunt gebruiken. Maar is jouw kindjes tussen de 5,4 en 20 kg? Dan is deze budgetproof draagzak ideaal!
De Multi Power draagzak heeft een breed zitoppervlakte, waardoor je kindje goed ondersteund wordt. De drager is zowel als buik- als rugdrager te gebruiken.
Door de stevige heupband en gevoerde schouderbanden is de draagzak voor ouders erg prettig in gebruik. Je klikt de drager eenvoudig vast en hebt je kindje hierdoor binnen no time in de draagzak zitten.
De Multi Power draagzak is ideaal voor ouders met een kindje van boven de 5,4 kg die wat minder willen uitgeven aan een babydrager. De draagzak is van goede kwaliteit en kost een stuk minder dan veel andere ergonomische dragers. Voor dit bedrag krijg je bovendien een stevige drager, waar je lang mee kunt dragen.
De perfecte prijs-/kwaliteitsverhouding dus!
ByKay Click Carrier Toddler Size Review
Categorie: beste draagzak voor een peuter
Peuters ontdekken graag zelf de wereld, maar vinden het af en toe ook nog heerlijk om dichtbij papa of mama te zijn. Dan is de ByKay Click Carrier Toddler Size ideaal. In slechts enkele handelingen klik je jouw peuter of zelfs kleuter vast in deze drager.
De draagzak is geschikt voor kinderen tussen de 12 en 25 kg. Bovendien kies je zelf of je jouw kind op je buik, rug of heup wil dragen.
De ByKay Click Carrier Toddler Size is voorzien van allerlei handige extra’s om het dragen van zowel dreumesen als kleuters prettiger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een verstelbaar rugpand en voetsteuntjes voor kleuters. Zo zit je kind vanaf ongeveer 1,5 tot 5 jaar prettig in deze drager.
Door de brede banden wordt het dragen ook voor de ouders niet snel zwaar. Valt je kleintje in slaap? Dan gebruik je het fijne slaapkapje om hem wat extra rust te geven.
Ben jij een ouder die graag lang door wil gaan met dragen? Dan is de ByKay draagzak wat je nodig hebt. De ergonomische draagzak is te gebruiken totdat je kleuter maar liefst 5 jaar is! Zo houd je ook je wat grotere kleintje heerlijk dichtbij.
MiniMonkey Mini Sling Review
Categorie: beste draagzak voor op reis
Zoek jij een draagzak die je gemakkelijk mee op reis kunt nemen? Dan is de MiniMonkey Mini Sling wat jij nodig hebt. Het is de kleinste en lichtste ergonomische babydrager ter wereld. Opgevouwen is de drager niet veel groter dan een blikje fris en het weegt slechts 175 gram.
Deze draagzak neem je dus altijd probleemloos met je mee. Bovendien is de Mini Sling al direct vanaf de geboorte te gebruiken, totdat je kleintje 15 kg weegt.
De MiniMonkey Mini Sling is waterproof, dus zelfs in het zwembad, op het strand of onder de douche neem je de Mini Sling met je mee. Doordat je de draagzak maar over één schouder draagt, is het wat minder geschikt om lange wandelingen mee te maken. Maar voor korte stukjes, bijvoorbeeld tijdens een dagje uit of op vakantie, is de Mini Sling ideaal.
Met de Mini Sling in de luiertas heb je altijd een manier om vermoeide baby’s of dreumesen wat extra geborgenheid te geven.
Ga jij graag op reis met je kleintje? Dan mag de MiniMonkey Mini Sling niet ontbreken in je tas. Door het kleine formaat en beperkte gewicht neem je de drager altijd makkelijk mee. Zo kun je je kleintje altijd en overal even dragen.
Na een paar maanden zal je kindje te zwaar voor je worden en kun je het op je rug gaan dragen. Meer informatie bij de consumentenbond.
Koopgids beste draagzak
Waarom is een babydrager goed voor een kindje?
De natuur heeft het niet bedoeld dat wij onze baby’s op een meter afstand vervoeren. Denk aan een apenkind dat zich aan de moeder vastklemt. Een baby doet dat ook, alleen mensenbaby’s zijn niet zo sterk. Het meest natuurlijke voor de ontwikkeling van je kindje is dat het dicht bij de ouder kan zijn, om te leren en te ervaren.
In het begin van zijn leven kan een baby tot slechts 30 cm ver zien, dat is de logische afstand die hij tot jou heeft als je hem vasthoudt. Je kunt je voorstellen dat een kinderwagen een doodsaaie omgeving moet zijn als je maar 30 cm ver kunt kijken.
Tot een half jaar leert de baby van jouw gezichtsuitdrukkingen en krijgt daarmee zijn empathisch vermogen. Dus hoe dichter een kind bij de ouder kan zijn, hoe beter het is. Een boeiend Engelstalig artikel hierover vind je op ergobaby.
Maar een kinderwagen is zo mooi!
Dat is ook zo en babydragers worden door sommige mensen beschouwd als armoedig. Andere mensen vinden het te alternatief. Dat mag allemaal.
Toch heeft een kinderwagen of een buggy ook nadelen. Denk alleen al aan het praktische aspect. Een kinderwagen of een buggy moet je opvouwen en in je auto zien te krijgen. Een babydrager vouw je op en stop je in je tas. Kinderwagens en buggy’s zijn niet zo handig in het openbaar vervoer, een draagzak vormt uiteraard geen enkel probleem.
Vaak laat je de kinderwagen in de hal van je huis maar uitgevouwen staan omdat opklappen zo’n gedoe is, maar het is dan wel een ruimtevreter. Daar hebben babydragers geen last van. Kinderwagens zijn trouwens een stuk kostbaarder dan babydragers.
Maar eigenlijk is de babydrager ontworpen om al die goedbedoelende maar overenthousiaste mensen die in je kinderwagen duiken, het gras voor de voeten weg te maaien. Niemand duikt in je babydrager! Veel te intiem dichtbij. Over intiem gesproken, een babydrager is de meest natuurlijke manier om een kindje te vervoeren.
Welke type babydragers zijn er?
Er zijn draagdoeken en draagzakken. Een draagdoek is zoals het woord zegt een doek die je om je lichaam knoopt waarin je je baby draagt. Het kost wat meer tijd een doek te knopen dan een draagzak om te gespen.
De draagzak is een voorgevormde genaaide constructie met riemen en gespen. Er zijn twee categorieën draagzakken:
- Front-facing babydraagzak
- Rugdrager
- Draagdoek
- Ringsling
De eerste draagzak wordt uiteraard op de rug gedragen en de tweede draagzak tegen je borst of buik. Beide types hebben modellen waarin je baby naar je toe kijkt of van je af kijkt.
Er zijn verschillende typen babydragers. Zo zijn er front-facing babydraagzakken, waarbij je kleintje tegen je buik aan zit, maar ook rugdragers, waarbij je jouw kind op je rug draagt.
Daarnaast zijn er nog diverse typen draagdoeken. Sommige babydragers zijn geschikt om zowel op je buik als op je rug te gebruiken. Let er wel op dat je kind pas op je rug gedragen mag worden vanaf het moment dat je kleintje zelfstandig kan zitten.
Front-facing babydraagzak
De babydragers die we in dit artikel bespreken, zijn allemaal front-facing babydraagzakken. Deze draagzakken draag je dus op je buik, hoewel sommige exemplaren ook als rugdrager te gebruiken zijn.
De manier waarop je een front-facing babydraagzak bevestigt, wisselt per merk en type draagzak. Vaak maak je gebruik van klittenband, gespen of riempjes. Er bestaan ook draagzakken die een soort combinatie zijn tussen een draagzak en een draagdoek. Hierbij moet je bijvoorbeeld de schouderbanden knopen, maar is het rugpand wel voorgevormd.
Rugdrager
Sommige draagzakken zijn bedoeld als rugdrager. Dit type draagzak is enkel geschikt voor wat grotere kindjes. Op de rug is het fijn als je kindje al wat sterker is en zelfstandig kan zitten. Vaak wordt hier een leeftijd van 6 maanden bij aangehouden, maar wat langer wachten kan verstandig zijn. Dit hangt ook af van de ontwikkeling van je kindje en de gekozen rugdrager.
Draagdoek
Een draagdoek is geen voorgevormde draagzak, maar een doek die je zelf moet knopen. Waar een draagzak vaak gespen of riemen heeft om de draagzak te bevestigen, moet je bij een draagdoek zelf knooptechnieken leren. Dit kan in het begin wat lastig zijn, maar vaak heb je het snel onder de knie.
Een voordeel van een draagdoek is dat je de doek altijd perfect op jouw eigen lichaam en dat van je kindje af kunt stellen. Hierdoor groeit de doek als het ware mee met je kleintje, waardoor hij of zij altijd heerlijk blijft zitten. Voor de eerste paar maanden is een rekbare draagdoek prettig, daarna is een geweven doek erg geschikt.
Wil je meer weten over draagdoeken? Lees dan ook ons artikel wat is de beste draagdoek?
Ringsling
Een ringsling is eigenlijk een type draagdoek, maar in plaats van dat je deze knoopt heeft de doek al ringen waarmee deze vast zit. Hierdoor hoeft de doek niet te knopen en doe je de ringsling snel en makkelijk om. Je draagt de ringsling over één schouder en draagt je kleintje op je buik of heup.
Doordat het gewicht niet evenredig verdeeld is, is een ringsling niet geschikt om langere periodes achter elkaar te gebruiken. Voor even tussendoor is een ringsling wél erg handig.
Waar let ik op bij de aanschaf van een draagzak?
Gewicht en leeftijd
Een front-facing babydraagzak koop je voor de eerste maanden van het leven van je baby waarbij de baby naar jou kijkt. De grootte van je baby is daarbij belangrijk. Voor heel kleine baby’s kan een draagzak ongeschikt zijn omdat hun lijfje teveel inzakt en er kans op verstikking kan zijn.
Let er op dat bij de jongste kindjes de nek goed ondersteund wordt. Heel simpel gezegd, een drager is goed als je baby de natuurlijke houding erin kan aannemen, die hij ook aanneemt als jij hem op je lichaam legt, de zogenaamde kikkerhouding.
De meeste front-facing babydraagzakken zijn geschikt voor baby’s vanaf maat 56 of meer dan 3 kg. Dit betekent in sommige gevallen dat de draagzak geschikt is vanaf de geboorte, terwijl de echt kleine baby’s eerst nog wat zullen moeten groeien. Buikdragers zijn vooral in het eerste levensjaar prettig. Daarna wordt je kindje te zwaar voor op je buik en is rugdragen prettiger.
Comfort en gebruiksgemak
Bij het kiezen van een draagzak moet je letten op het comfort van je kleintje, maar je moet ook jezelf niet vergeten. Jij moet immers comfortabel met de draagzak rond kunnen lopen. Ergonomie is daarom voor zowel je kind als voor jou belangrijk. Je wil geen rug- of nekpijn krijgen door het dragen.
Daarnaast is het fijn als je de draagdoek eenvoudig aan en uit kunt doen. Let bijvoorbeeld op de type sluiting en de maat van de schouderbanden. Ook de aanpasbaarheid van de draagzak telt hierbij mee. Een draagdoek die goed aan te passen is op jouw lichaam en dat van je kindje werkt het fijnste.
Veiligheid
Veiligheid is natuurlijk altijd erg belangrijk bij babyproducten. Bij een draagzak is het vooral belangrijk dat je kindje in de juiste houding in de draagzak zit. Let er bij baby’s op dat hun nek voldoende ondersteund wordt. Ook moet je kleintje altijd voldoende lucht krijgen om kans op verstikking te voorkomen.
Als een babydrager nog te groot lijkt, kun je er soms een insert, een soort opvulstuk, in doen.Voor jezelf moet je goed opletten of de draagzak prettig is om te dragen. Als je kindje verder kan zien dan die 30 cm, is het voor de ontwikkeling beter als het van je af kan kijken. Dus een draagzak waarbij dat beide kan, is handig.
Veelgestelde vragen Draagzak
- Kies je een draagzak of een draagdoek?
De keuze voor een draagzak of een draagdoek is erg persoonlijk. In zowel een ergonomische draagzakken als in een draagdoek zit je kleintje veilig en geborgen. Aan allebei de soorten dragers zitten voor- en nadelen. Zo is een draagzak vaak gemakkelijker in gebruik, maar kun je met een draagdoek je kind eerder op je rug dragen.
- Vanaf wanneer kun je een draagzak gebruiken?
Dit verschilt per draagzak. Veel draagzakken zijn voor kinderen vanaf ongeveer 3 kg te gebruiken. Er zijn ook draagzakken die pas vanaf 5 kg te gebruiken zijn, terwijl er ook dragers zijn die voor kinderen onder de 3 kg geschikt zijn.
- Hoe moet je een draagzak omdoen?
Dit verschilt per draagzak. Over het algemeen doe je eerst de heupband om en zet je deze stevig vast. Dan pak je je kindje en houd je hem of haar tegen je buik. Met één hand trek je het rugpand nu naar boven en doe je voorzichtig de schouderbanden om je schouders. Daarna klik je de schouderbanden vast en stel je deze op de juiste maat af.
Raadpleeg voor de precieze instructies de handleiding van jouw draagzak.
Nóg meer vragen over draagzakken? Lees dan verder op de Consumentenbond.
Conclusie Beste Draagzak
Welke draagzak echt de beste is, hangt af van jouw eigen voorkeuren.
Zoek je een lichte draagzak die gemakkelijk mee kan op vakantie? Dan is de MiniMonkey Mini Sling een absolute aanrader.
Wil je jouw peuter dragen? Dan is de ByKay Click Carrier Toddler Size een goede draagzak. Terwijl de Multi Power draagzak weer perfect is voor ouders met een lager budget.
Voor mij blijft de Tula Free to Grow draagzak de beste baby draagzak voor zowel newborns als oudere kindjes, maar de BabyBjörn One Air is ook absoluut een goede ergonomische draagzak.
Welke draagzak je kiest, is dus helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren.
Weet je welke draagzak voor jou het beste is?
Liever een draagdoek? In het artikel Wat is de beste draagdoek bespreken waar je op moet letten!