Wat is de Beste Draagzak?


foto families met kinderen in de beste draagzak

VIER HANDEN OP ÉÉN BUIK, DE BABYDRAAGZAK

Wat is er fijner dan een heerlijk ruikende baby tegen je aan? Dat zou je de hele dag wel willen. Een babydrager, babydraagzak of babydoek is dan dé oplossing. Maar je wilt wel de meest ergonomisch verantwoorde en beste draagzak. Er is zoveel keuze! 

Wij hebben vijf reviews voor jou.

Draagzak, terug van weggeweest

We kennen de afbeeldingen van Afrikaanse vrouwen uit de slaventijd die werkten met hun baby's op hun rug gebonden. In Aziatische landen, Zuid-Amerika en Afrika doen miljoenen vrouwen dat nog dagelijks. Wat is makkelijker dan op je kind te kunnen passen terwijl je tegelijkertijd werkt? In westerse landen is de babydraagzak even voor de millenniumwisseling weer geïntroduceerd.

Vanwege het gemak en het grote babywelzijn neemt hij snel in populariteit toe. Een leuk Engelstalig geschiedenisartikel over de beste draagzak op Slingbabies.

 

Maar een kinderwagen is zo mooi!

Dat is ook zo en babydragers worden door sommige mensen beschouwd als armoedig. Andere mensen vinden het te alternatief. Dat mag allemaal.

Toch heeft een kinderwagen of een buggy ook nadelen. Denk alleen al aan het praktische aspect. Een kinderwagen of een buggy moet je opvouwen en in je auto zien te krijgen. Een babydrager vouw je op en stop je in je tas. Kinderwagens en buggy's zijn niet zo handig in het openbaar vervoer, een draagzak vormt uiteraard geen enkel probleem.

Vaak laat je de kinderwagen in de hal van je huis maar uitgevouwen staan omdat opklappen zo'n gedoe is, maar het is dan wel een ruimtevreter. Daar hebben babydragers geen last van. Kinderwagens zijn trouwens een stuk kostbaarder dan babydragers.

Maar eigenlijk is de babydrager ontworpen om al die goed bedoelende maar overenthousiaste mensen die in je kinderwagen duiken, het gras voor de voeten weg te maaien. Niemand duikt in je babydrager! Veel te intiem dichtbij. Over intiem gesproken, een babydrager is de meest natuurlijke manier om een kindje te vervoeren.

Waarom is een babydrager goed voor een kindje?

De natuur heeft het niet bedoeld dat wij onze baby's op een meter afstand vervoeren. Denk aan een apenkind dat zich aan de moeder vastklemt. Een baby doet dat ook, alleen mensenbaby's zijn niet zo sterk. Het meest natuurlijke voor de ontwikkeling van je kindje is dat het dicht bij de ouder kan zijn, om te leren en te ervaren.

In het begin van zijn leven kan een baby tot slechts 30 cm ver zien, dat is de logische afstand die hij tot jou heeft als je hem vasthoudt. Je kunt je voorstellen dat een kinderwagen een doodsaaie omgeving moet zijn als je maar 30 cm ver kunt kijken.

Tot een half jaar leert de baby van jouw gezichtsuitdrukkingen en krijgt daarmee zijn empathisch vermogen. Dus hoe dichter een kind bij de ouder kan zijn, hoe beter het is. Een boeiend Engelstalig artikel hierover vind je op ergobaby.

 

Welke type babydragers zijn er?

Er zijn draagdoeken en draagzakken. Een draagdoek is zoals het woord zegt een doek die je om je lichaam knoopt waarin je je baby draagt. Het kost wat meer tijd een doek te knopen dan een draagzak om te gespen. Over de draagdoek hebben wij een ander artikel voor je.

De draagzak is een voorgevormde genaaide constructie met riemen en gespen. Er zijn twee types draagzakken:

1. De rugbabydraagzak

2. De front-facing babydraagzak

De eerste draagzak wordt uiteraard op de rug gedragen en de tweede draagzak tegen je borst of buik. Beide types hebben modellen waarin je baby naar je toe kijkt of van je af kijkt.

In ons artikel gaan we het type 2, de front-facing babydraagzak, reviewen.

 

Waar let ik op bij de aanschaf van een front-facing draagzak?

Een front-facing babydraagzak koop je voor de eerste maanden van het leven van je baby waarbij de baby naar jou kijkt. De grootte van je baby is daarbij belangrijk. Voor heel kleine baby's kan een draagzak ongeschikt zijn omdat hun lijfje teveel inzakt en er kans op verstikking kan zijn.

Als een babydrager nog te groot lijkt, kun je er een insert, een soort opvulstuk, in doen. Let er op dat bij de jongste kindjes de nek goed ondersteund wordt. Heel simpel gezegd, een drager is goed als je baby de natuurlijke houding erin kan aannemen, die hij ook aanneemt als jij hem op je lichaam legt, de zogenaamde kikkerhouding.

Voor jezelf moet je goed opletten of de draagzak prettig is om te dragen. Als je kindje verder kan zien dan die 30 cm, is het voor de ontwikkeling beter als het van je af kan kijken. Dus een draagzak waarbij dat beide kan, is handig.

Na een paar maanden zal je kindje te zwaar voor je worden en kun je het op je rug gaan dragen. Meer informatie bij de consumentenbond.

Beste Draagzak: onze reviews

BabyBjörn One Air Review

babybjorn-one-air-review-foto-preparents

Het Zweedse familiebedrijf BabyBjörn staat bekend om zijn innovatieve en modieuze oplossingen om jou het leven met een kleintje makkelijker te maken.

Veiligheid is daarbij hun motto en hun artikelen hebben geen allergenen of schadelijke stoffen. De draagwijze van deze BabyBjörn One Air draagzak is zowel voor front-facing als voor op de rug geschikt. Je kunt je kindje zowel naar je toe laten kijken als van je af laten kijken. Je kindje moet minimaal 4 kilo wegen en mag maximaal 15 kilo wegen.

Hij is geschikt vanaf pasgeborenen tot drie jaar. De draagzak is zo ontworpen dat je voor de allerkleinsten geen inzetstuk nodig hebt. De draagzak groeit mee met je kind door slimme ritsposities. ​

De baby zit er stevig in en bungelt niet als je beweegt. Deze draagzak heeft voor jou een fijne brede heupgordel. Hij kan gewassen worden in de wasmachine. De bevestigingen kunnen wat lastig zijn als je ze nog niet gewend bent.

Verkrijgbaar in mooie kleuren zoals lavendel, ijsblauwe vis, chocoladebruin, schemerblauw, blauwe vinvis, zilver of gewoon zwart.

Voordelen

 • Groeit goed mee met je kind
 • Stevige, goede kwaliteit

NAdelen

 • Stof is wat hard, kan schuren op huid van kleine kindjes
 • exclamation-circle
  Bevestigingen gaan wat lastig: oefenen dus!

Ergobaby 360 Review

ergobaby-360-review-foto-preparents

Ergobaby maakt draagzakken van 100% katoen. Dit is zacht voor de huid van je baby, sterk en uiteraard goed wasbaar.

De naam van de Ergobaby 360 draagzak doet al vermoeden dat je hem 360 graden rondom kunt gebruiken en dat is ook zo. Je kunt deze draagzak front-facing gebruiken, waarbij je baby naar je toe en van je af kan kijken. Je kunt hem op je rug gebruiken, maar deze draagzak kun je ook op je heup gebruiken. Daarbij zit je kindje als het ware wat meer naar één kant van je lichaam en steunt het meer op je heup wat jou op andere manieren weer meer bewegingsvrijheid geeft.

De Ergobaby 360 wordt daarom ook wel de 'four position' draagzak genoemd. Hij is zonder inzetstuk geschikt voor baby's vanaf 5 kilo tot maximaal 15 kilo. Mét inzetstuk kunnen er baby's in vanaf 3,5 kilo. Bij deze draagzak is vooral gelet op veiligheid en iedere bevestigingsband heeft een eigen veiligheidslus.

Prettig is dat de heupgordel van klittenband is, dat maakt het makkelijk omdoen want dan maakt het niet uit of je een dikke of dunne jas aanhebt, waar dit bij vaste sluitingen wel een probleem is.

Verkrijgbaar in onder andere zwart, dauwgrijs, carbongrijs, kaki, blauw, taupe, en taupe met grijs.

Voordelen

 • Baby kan in elke positie
 • Heupgordel eenvoudig vast met klittenband 
 • Veiligheidslussen

NAdelen

 • Losmaken klittenband kan kindje wakker maken
 • exclamation-circle
  Sommige mensen hebben altijd hulp nodig bij het omdoen

Tula Free to Grow Review

tula-free-to-grow-review-foto-preparents

Wat meteen opvalt aan het jonge merk Tula, zijn de vrolijke prints die zowel door dames als heren gewaardeerd worden. Deze draagzak kan zowel voor front-facing worden gebruikt als voor op de rug. Je kunt hem niet voor front-facing waarbij de baby van je af kijkt, gebruiken.

Zoals de naam, Tula free to grow, aangeeft is je kind vrij om in deze draagzak te groeien, je hebt daarom geen insert nodig. De allerkleinste baby's kunnen erin tot kleuters van maar liefst 20 kilo. Dit komt omdat het zitvlak voor je kindje in drie maten versteld kan worden, namelijk in de maat voor pasgeborenen, in een babymaat en in de grootte voor dreumesen.

De draagzak is op veel plekken ingenieus verstelbaar door middel van drukknopen. Voor jou heeft de draagzak gevulde schouderbanden wat aanzienlijk bijdraagt tot het draagcomfort. Er zijn wat extra handigheidjes in verwerkt zoals een afneembaar slaapkapje en op de heupband zit een klein zakje genaaid voor je sleutels of wat kleingeld.

De Tula free to grow is onder andere verkrijgbaar in de leuke prints: hide and seek, stormy, inquire aubergine, imagine, blossom en doodle.

Voordelen

 • Tot 20 kg bruikbaar!
 • Fraai Design
 • check
  Goede verstelbaarheid

NAdelen

 • Stof kan schuren bij kleine kinderen
 • Sommige gebruikers klagen over te weinig ondersteuning voor babyhoofdje

Ergobaby Original Review

ergobaby-original-review-foto-preparents

Ook van het merk Ergobaby is de draagzak Original. Hij kan op drie manieren gedragen worden, front-facing, op de heup en op de rug. Eigenlijk op dezelfde manier als zijn broertje. Grote verschil met deze draagzak is dat hij kinderen tot 20 kilo kan hebben.

Deze draagzak is zonder insert goed voor kinderen vanaf 5,5 kilo. Met insert kunnen pasgeborenen vanaf 3,2 kilo er al in. Volgens de producent kun je de draagzak zonder hulp in 3 klikken aantrekken, maar als je de draagzak front-facing gebruikt zit de derde klik op de rug, wat niet altijd even praktisch wordt gevonden. Daarentegen als je hem als rugdrager gebruikt, zit deze clip aan jouw voorkant en is het geen probleem meer.

Wat opvalt is de echte kikkerhouding van het kindje wat aangeeft dat deze draagzak ergonomische gevormd is. Ook voor de ouder is het comfort erg prettig. Je voelt nergens banden knellen. De draagzak heeft een handig vakje voorin en is makkelijk uitwasbaar.

Verkrijgbaar in 10 kleuren met leuke prints gevoerd.

Voordelen

 • Tot 20 kg bruikbaar!
 • Comfortabel

NAdelen

 • Sommige mensen hebben toch hulp nodig bij het omdoen

ByKay 4 Way Click Carrier Review

bykay-4-way-click-carrier-review-foto-preparents

De Nederlandse Kay Poelen startte een aantal jaren geleden ByKay, een bedrijf dat zich specialiseert in trendy en comfortabele dragers voor baby's.

Bij deze draagzak vallen de enorm brede schouderbanden meteen op die het gewicht goed over de schouders verdelen. Je kunt ervoor kiezen deze schouderbanden gekruist over de rug te dragen of recht over de rug te dragen.

De draagzak heeft een verstelbaar lijfje waardoor hij voor pasgeboren kindjes tot aan dreumesen van 18 kilo voldoet. De ByKay 4 way click kan uiteraard op vier manieren gebruikt worden, front-facing, op de rug en op de heup, waarbij bij de front-facing stand het kindje ook naar voren kan kijken in plaats van naar de ouder.

Deze drager heeft als extra dat er voetsteuntjes bijgeleverd worden waardoor iets grotere kindjes in de M-positie komen te zitten met hun beentjes. Daarnaast heeft hij een slaapflap. Hij heeft een stoere denim-look wat zeker door papa's gewaardeerd wordt.

Verkrijgbaar in dark jeans, steel gray en stonewashed.

Voordelen

 • Goed verstelbaar
 • Hoog draagcomfort
 • check
  Extra voetsteuntjes

NAdelen

 • Banden zijn wat stug in het begin

Onze Conclusie

Best lastig om de beste draagzak te kiezen! Als je een draagzak wilt die lang meegaat dan zoek je er eentje tot zoveel mogelijk kilo.

Daarin springen de Ergobaby Original en de Tula Free to Grow eruit. Ook handig is dat je je baby alle draagposities kunt aanbieden, inclusief de heup en daarin heeft de Tula samen met de BabyBjörn One Air juist weer de minste mogelijkheden.

De Tula free to grow eindigt daarom als vijfde omdat samen met het andere minpuntje, het hoofdje van de pasgeboren baby niet goed ondersteund lijkt te zijn.

We hebben hem al wel in positieve zin genoemd, maar toch eindigt de Ergobaby original op de vierde plek omdat die clip op de rug niet handig is. 

Ook de BabyBjörn wordt niet altijd als even gemakkelijk ervaren en eindigt daarmee als derde.

Blijven over de Ergobaby 360 en de ByKay 4 Way Click Carrier. Qua veiligheid valt op dat de Ergobaby 360 op alle bevestigingen veiligheidslussen heeft wat wij een mooi argument vinden om hem als eerste uit de bus te laten komen, waarbij de ByKay een nette tweede plek krijgt.