Wat is het Beste Fietsstoeltje Voorop?


beste fietszitje voorop foto met gezin op de fiets

Veel ouders kunnen er eigenlijk niet op wachten. Het moment dat hun baby eindelijk zelfstandig kan zitten. Niet alleen kunnen ze dan in het kinderstoeltje aan tafel, maar het is ook het moment waarop je ze mee kunt nemen achter-of voorop de fiets.

Het kiezen van het beste fietsstoeltje voorop de fiets kan nog een aardige kluif zijn. Het belangrijkste is natuurlijk dat het stoeltje veilig is. Bovendien moet het natuurlijk goed op de fiets passen en als het kan niet al te duur zijn.

Om het kiezen wat makkelijker te maken vindt je hieronder vijf reviews van hoog gewaardeerde fietsstoeltjes die je voor op de fiets kunt plaatsen.

Waar je op moet letten bij het kopen van een fietsstoeltje?

Wettelijke eisen

Het vervoeren van kinderen is gebonden aan wettelijke eisen van de overheid. Net zoals dat geldt voor een kinderzitje in de auto, geldt dat ook voor een stoeltje op de fiets. Voor een ondeugdelijk stoeltje kunt u in theorie zelfs een boete krijgen van een overijverige politieagent!

Deze wettelijke eisen zijn overigens vrij breed uit te leggen. Het gaat er in de basis om dat het stoeltje voldoende steun moet bieden aan zowel de rug als aan de voeten van je kind. In principe voldoen vrijwel alle kinderstoeltjes aan deze eisen.

Toch zijn er een aantal producten die je officieel dus niet mag gebruiken. Zo mag je jouw kind officieel niet vervoeren in een draagzak, want geen steun voor de voeten. Ook rieten manden en autostoeltjes zijn natuurlijk niet geschikt voor op de fiets.

Voor- of achterop de fiets

Wat is er beter? Een stoeltje voor- of achterop de fiets. Beiden hebben een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel van een kind achterop de fiets is dat het veilig is. Als je ineens hard moet remmen botst het kind simpelweg tegen je rug aan. Bij een kinderstoeltje voor op de fiets bestaat het risico dat het wordt gelanceerd.

Daarnaast zit het kind achterop de fiets ook uit de wind en eventueel uit de regen. Voor op de fiets kun je dit eventueel oplossen met een windscherm. Dit biedt gelijk ook een beetje extra bescherming. Het grootste voordeel van voorop is vooral dat je het kind in de gaten kunt houden en met hem of haar kunt praten.

Wel is het zo dat kinderen voorop niet meer dan 15 kilo mogen wegen. Achterop maakt dit niet uit. De ene optie is dus niet duidelijk beter dan de ander. Het is vooral een persoonlijke keuze, afhankelijk van wat jij het belangrijkst vindt.

Toch op zoek naar een fietsstoeltje achter? Lees dan onze speciale koopgids!

Technische eisen

Als u een fietsstoeltje gaat kopen kunt u dat online doen of in de winkel. Het direct bij de winkel kopen heeft zeker een aantal voordelen. Door daar met je fiets heen te gaan, kun je gelijk kijken of het stoeltje goed bevestigd kan worden en of je nog steeds goed kunt fietsen. Er zijn een aantal belangrijke technische punten waar je op kunt letten.

Beveiliging

Het allerbelangrijkste is dat de bevestiging van het stoeltje aan de stuurpen of aan de zadelpen goed is. Het ergste wat er kan gebeuren is dat deze om de een of andere reden losschiet. Zeker achterop zijn de gevolgen dan niet te overzien. Let hier dus heel goed op. Daarnaast zijn er de twee eerder genoemde wettelijke eisen. 

Ondersteuning

Let er goed op dat je kind goede steun heeft met zijn voeten en dat de rugleuning stevig is. Koop je een fietsstoeltje voorop de fiets, check dan ook even of je nog steeds een goed zicht hebt. Het stoeltje mag daarvoor niet te hoog zijn. Kinderstoeltjes moeten daarnaast standaard een driepuntsgordel hebben, die bovendien versteld kan worden als het kind groter wordt.

Daarnaast zijn er nog een aantal iets minder belangrijke punten. Zo moet je er uiteraard voor zorgen dat de benen en voeten van je kind niet tussen de spaken van je fiets kunnen komen. Daarvoor kun je heen makkelijk een spatscherm gebruiken, mocht die nog niet op je fiets zitten. Daarnaast hebben kinderen natuurlijk de neiging om de boel vies te maken. Een stoeltje waarbij je het kussen makkelijk kunt verwijderen en schoon kunt maken is dus zeker aan te bevelen. Tot slot geeft het TNO een keurmerk af voor fietsstoeltjes. Koop je een stoeltje met zo`n keurmerk, dan weet je zeker dat deze goed getest is en veilig is.

Praktisch

 Het is best wel een verschil of je alleen op de fiets zit, of met een druk bewegend kind van tien kilo. Het is dus zeker aan te raden om eerst even goed te oefenen met een kind op de fiets. Zeker met een kinderstoeltje voor op de fiets, kan het in het begin wat lastiger zijn om goed te sturen. Dit gaat namelijk een stuk zwaarder met een kinderstoel er aan vast.

Het beste kun je eerst een stuk gaan fietsen op een rustige weg, waar je makkelijk kunt remmen zonder dat je een verkeersinfarct veroorzaakt. Gaat dit goed, dan kun je langzaam maar zeker de fietspaden in de stad gaan verkennen.

Meer informatie nodig?

Voor meer informatie over fietsstoeltjes kun je trouwens ook het volgende filmpje van de Consumentenbond bekijken. 

Beste Fietsstoeltje Voorop: de reviews

Bobike Exclusive Mini Review

bobike mni exclusive fietsstoeltje foto

De Bobike Exclusive Mini  is één van de beste stoeltjes die je voor voorop de fiets kunt kopen. Vooral als het gaat om veiligheid en gebruiksgemak scoort de Bobike Exclusive Mini erg goed. Dit komt vooral door de gordel. Die is zo vormgegeven dat hij als een soort van harnas om het kind heen zit. De bovenkant van de gordel is van hard plastic en de onderkant is een band. Hierdoor kun je hem wel verstellen, maar kan het kind tegelijkertijd niet al te veel bewegen. Dat verhoogt de veiligheid en heeft als bijkomend voordeel dat het kind niet weg kan zakken als het op de fiets in slaap valt.

Design
Ook qua design valt de Exclusive Mini in het oog. Het kuipstoeltje is licht, praktisch en makkelijk te bevestigen. Daarnaast is het een leuke extra dat Bobike een speciaal stuurtje voor het kind voorop de fiets heeft gemaakt. Je kind kan op die manier ook zelf meesturen. Het kussentje is waterafstotend en is bovendien makkelijk af te halen en schoon te maken. Ook het verstellen van het stoeltje gaat makkelijk en kan zonder gereedschap. Zo kun je het ook onderweg makkelijk even veranderen.

Heeft de Bobike mini dan ook dan nog nadelen? Misschien een paar kleine punten. Zo kan het materiaal in het begin wat stijf zijn, waardoor het lastig is om het stoeltje goed in te stellen. Ook de sluiting van de gordel kan wat strak zijn. Door het stoeltje regelmatig te gebruiken gaat dit echter vanzelf over. Met een prijs van rond de zestig euro zit de Bobike Exclusive Mini netjes in het midden, als je hem vergelijkt met andere kinderstoeltjes. Ook bij de consumentenbond vonden ze dit blijkbaar een goede deal. Ze gaven deze kinderstoel het predikaat `Beste koop` in hun test. 

Voordelen

 • Veilig
 • Gebruikersvriendelijk
 • Kind zit goed vast in de gordel en kan weinig bewegen
 • Goede prijs

NAdelen

 • Materiaal kan in het begin wat stijf zijn

Bobike One Mini Review

bobike-one-mini-fietsstoel-foto

De Bobike One is een prototype van een simpele, degelijke fietsstoel. Zo ziet hij er tenminste op het oog uit. Als je iets beter kijkt, dan heeft Bobike wel degelijk goed nagedacht over het ontwerp van deze fietsstoel. Één van de grootste ergernissen over fietsstoeltjes is namelijk dat de kussentjes standaard erg smerig worden na verloop van tijd. Dat vonden ze bij Bobike blijkbaar ook en dus hebben ze het kussentje maar volledig geschrapt. In plaats daarvan heeft de One een waterafstotende zitting. Makkelijk af te doen met een doekje, maar toch comfortabel. Een ander punt waar Bobike aandacht aan heeft geschonken is de gordel. De onderkant is stijf en staat standaard omhoog. De twee schoudergordels zijn wel flexibel en kunnen worden versteld. Om het geheel comfortabel te maken zijn twee vullingen aangebracht bij de beide schouders. Dat is vooral fijn voor als het kind in slaap valt.

Ook het bevestigen en verstellen gaat makkelijk. Het verstellen van de gordel kan zelfs met één hand. Wel zo handig als je er op de fiets achterkomt dat hij toch niet helemaal recht zit. Ook de voetensteuntjes kunnen makkelijk worden verplaatst, zonder dat daarvoor gereedschap nodig is.

De One valt verder op door het simplistische design. Geen onnodige extra`s betekend namelijk een lagere prijs. En dat is natuurlijk iets waar de gemiddelde Nederlander wel warm voor loopt. Met een vanaf prijs van zo`n 53 euro is de One zonder meer een van de goedkopere stoeltjes in deze test. Ben je op zoek naar een simpele stoel, die veilig is en gebruiksvriendelijk? Dan is de One waarschijnlijk een goede optie. 

Voordelen

 • Goede, comfortabele gordel
 • Waterafstotend zitje
 • Goedkoop

NAdelen

 • Simpel design, geen extra`s

GMG Yepp Mini Review

gmc-yepp-mini-review-preparents

De GMG Yepp Mini is met 75 euro één van de duurdere stoeltjes uit deze test. De reden voor deze hoge prijs is vooral te verklaren door het gebruikte materiaal voor het stoeltje. Die is namelijk voor een groot deel gemaakt van siliconen rubber. Een opvallende keuze van GMG, die er vooral op is gericht om een smetvrij stoeltje te creëren. Het materiaal is namelijk antibacterieel en makkelijk af te doen met een doekje. Waar ze echter niet aan hebben gedacht is dat siliconen rubber ook water opneemt. Na een flinke regenbui raakt het stoeltje dan ook snel doorweekt, wat niet bepaald bevorderlijk is voor het vervoeren van een kind.

Als het niet regent kun je de Yepp echter prima gebruiken. Het stoeltje is makkelijk te bevestigen en te verstellen. Als bijkomend voordeel, kun je het zelfs makkelijk overzetten van de ene fiets naar de andere. Daarvoor moet je dan wel een extra montagepen kopen. Ook heeft het stoeltje een speciale handsteun, waar je kind zichzelf aan vast kan houden. Een nadeel is dan weer de keuze voor de gordel. Bij veel andere stoeltjes zijn deze zo gemaakt dat je kind ook slapend nog goed blijft zitten. Bij de Yepp is dat niet het geval. Sterker nog, je zult een speciale slaaprol moeten kopen, zodat het kind met zijn hoofd naar voren op de handsteun kan slapen. Dat is ten eerste niet comfortabel, ten tweede niet goed voor de nek van het kind en ten derde niet stabiel. 

Voordelen

 • Vuilafstotend siliconen rubber
 • Stoeltje kan op meerdere fietsen

NAdelen

 • Relatief Prijzig
 • Materiaal raakt doorweekt in de regen
 • exclamation-circle
  Kind kan niet goed slapen in het stoeltje

Thule RideAlong Mini Review

thule-ride-along-mini-fietszitje-foto-preparents

De Thule Ride Along mini is een interessante variatie in het assortiment aan kinderstoeltjes. Thule is namelijk een Zweeds bedrijf, gespecialiseerd in buitenproducten. Dat is duidelijk terug te zien in de kinderstoeltje. Het is namelijk volledig gemaakt van hard plastic waardoor je ongestoord met je kind een mountainbikeparcours kunt afleggen. Het kind zal daar overigens geen enkel probleem mee hebben. het gordelmechanisme zorgt ervoor dat je kind perfect op zijn plaats blijft en bovendien ook nog een handvat heeft om zich aan vast te houden. Ook de voetensteunen springen er positief uit. Deze zijn namelijk radicaal anders ontworpen dan bij de meeste kinderstoeltjes. In plaats van twee losse beugels, zijn hier twee kokers gebruikt waar je kind zijn benen in kan leggen. dit zorgt voor extra ondersteuning. Met twee beugels kun je bovendien de voeten vast zetten, waardoor hij of zij ze niet spontaan kan bewegen.

Zoals bij wel meer buitenproducten levert de stoel wat in op het gebied van comfort. Een makkelijk kussentje hoeft je kind niet te verwachten bij de Thule. De stoel lijkt daarom vooral ontworpen als een interessante tweede stoel naast een meer comfortabele fietsstoel voor je boodschappenronde en je standaard stadsritjes. Het nadeel is wel dat je daarvoor behoorlijk moet betalen. Met zo`n 85 euro is de stoel zeker niet goedkoop. Alles bij elkaar is de Thule een stoere, degelijke fietsstoel voor het betere buitenwerk, die zonder meer voldoet aan alle eisen die je daarvoor kunt stellen. 

Voordelen

 • Sterk en degelijk
 • Slimme voetensteunen
 • Ideaal voor ritten in de natuur

NAdelen

 • Duur
 • Minder comfortabel

Polisport Bubbly Mini Review

polissport-bubble-mini-foto-preparents

De Polisport Bubbly Mini is met 45 euro de goedkoopste fietsstoel uit deze test. Dat wil overigens niet zeggen dat hij ook de slechtste is. De Bubbly heeft namelijk zeker wel een aantal goede eigenschappen in huis. Het stoeltje is gemaakt van plastic, maar heeft wel een zachte rugleuning en zitvlak voor het nodige comfort. Net zoals bij de Thule, heeft ook de Bubbly kokervoetsteunen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een kliksysteem waarbij je de voetsteunen hoger of lager kunt bevestigen.

Daar houden de belangrijkste voordelen echter wel op. De Bubbly heeft ook een belangrijk nadeel. Dat is de gordel. Die is namelijk erg simpel en bestaat uit een simpel tuigje. Vanuit veiligheidsoogpunt is daar niet veel mis mee, maar wel als het gaat om het comfort voor je kind en voor je zelf. Het slapper het tuigje namelijk is, hoe meer bewegingsvrijheid je kind heeft. Het kan vrij makkelijk gaan schommelen of gaan bewegen in het stoeltje, waardoor het fietsen minder makkelijk kan gaan. Een ander belangrijk punt is dat het kind niet goed in slaap kan vallen in dit stoeltje. Er is veel te veel ruimte waardoor het hoofd zal gaan hangen of gaat zwiepen. Alles bij elkaar is de Bubbly een goede budgetkeuze, maar wel eentje met wat beperkingen. 

Voordelen

 • Goedkoop
 • Goede voetsteunen

NAdelen

 • Teveel bewegingsruimte
 • Matige kwaliteit gordel

Conclusie

Van de hier geteste kinderstoeltjes is de Bobike Mini Exclusive zonder het beste fietsstoeltje voorop de fiets. Zeker voor mensen die op zoek zijn naar een goede, comfortabele kinderstoel voor simpele ritjes op de fiets. De Mini Exclusive wordt overigens op de voet gevolgd door de One. Het grote voordeel van de Excusive is vooral de ideale combinatie van comfort, gebruiksgemak en een goede prijs. Die zorgen ervoor dat je eigenlijk niet ontevreden kunt zijn over de Mini. Ook het gordelmechanisme springt er op een positieve manier uit. Je kind zit stevig vast en kan bovendien zonder problemen op de fiets in slaap vallen.

Toch eerst op zoek naar een fietszitje achter?

Denk je dat je na het lezen van deze koopgids toch een fietsstoeltje achter nodig hebt? Of twijfel je nog hierover? Lees dan zeker onze koopgids: wat is het beste fietsstoeltje achter!