Wat is het Beste Fietsstoeltje Achter?


beste fietszitje achterop foto moeder met kind achterop

JE KIND ONTDEKT DE WERELD IN EEN FIETSSTOELTJE ACHTER OP JE FIETS

'Wat een monnikenwerk' zul je denken. Bij een zoekopdracht 'fietsstoeltje' komen honderden fietsstoeltjes op je scherm voorbij. Uiteraard wil je het veiligste voor je kind en het meest praktische voor jou, voor een goede prijs. Lastig om een keuze te maken.

Wij helpen je bij die keuze en bespreken de navolgende stoeltjes:

Algemene kooptips voor kinderzitjes

Voor we de genoemde fietsstoeltjes bespreken, zijn er een aantal dingen in het algemeen die handig zijn om te weten. Er zijn meerdere soorten fietsstoeltjes: aan je stuur, achter op je bagagedrager of een framebeugel achter op je fiets waar je een autostoeltje op kunt monteren.

Baby op de fiets?

Om te beginnen moet je kind voor een fietsstoeltje al zelfstandig kunnen zitten. Als je kind dat nog niet kan, dan is de oplossing om het autozitje of de babyschelp achterop te monteren het beste.

Je kunt ook kiezen voor een bakfiets, dan kun je je baby in zijn stoeltje in de bakfiets vervoeren. Let op dat een lichaam van een baby nog niet zo veel kan hebben qua trillingen, dus maak dan geen lange tochten.

Vervoer je baby nóóit in een draagzak op de fiets. Als je valt, heeft je kindje geen enkele bescherming.

 

Welk kind mag waar op de fiets?

Je bent verplicht om kinderen tot negen jaar in een kinderzitje te vervoeren op de fiets. (Handige info op Wikipedia)

Vervolgens moet je het gewicht van je kind weten. Tot 15 kilo mag je kind voorop de fiets mee. Vanaf 9 kilo mag je kind achterop mee. Daarin heb je diverse klassen fietsstoeltjes, A15, A22 en A35.

De nummers zijn het maximum gewicht.

Let op: veel bagagedragers zijn berekend op maximaal 25 kilo, is je kind zwaarder dan moet je óf een sterkere bagagedrager nemen of een framezitje hebben waarbij het gewicht tot 35 kilo is toegestaan.

De meeste kinderen worden achter op de fiets vervoerd.

Waarom worden zoveel kinderen achterop vervoerd?

Voorop is vaak je eerste fietszitje en worden alleen de allerkleinsten vervoerd tot ongeveer 3 jaar. Grotere kinderen zijn voorop niet praktisch én niet veilig. Het is daarom een logische stap om na ongeveer die 3 jaar over te stappen op het achterzitje

Sowieso heeft een voorzitje toch wel wat meer nadelen. Grootste voordeel, het is hartstikke gezellig voorop! Maar als het waait of regent zit je kindje zonder scherm wel onbeschermd, terwijl het achterop beschermd achter jou zit.

Een kinderzitje voorop kan beperken in knieruimte om te fietsen en ook kan het kindje, afhankelijk van je fiets, erg dicht op je borst zitten. Om een kind in het voorstoeltje te zetten moet je het stuur even kunnen vastzetten, want het is onhandig als je stuur wegdraait als je het kindje in zijn stoeltje zet. Let hier dus op!

Is jouw kindje jonger dan 3 en wil je een fietszitje voor? Lees dan ons uitgebreide koopgids over het beste fietsstoeltje voorop!

Achterop je kind vervoeren geeft je veel meer bewegingsvrijheid en maakt je fiets stabieler. Allemaal redenen om je kind vanaf ongeveer 1 jaar achterop te vervoeren.

Kunnen alle soorten zitjes op mijn fiets?

Nee, het hangt er ten eerste vanaf of je een bagagedrager hebt. Als je die niet hebt, moet je een fietszitje voor aan de zadelbuis van je fiets hebben. Zo'n framestoeltje zit met een adapter om de stang onder je zadel bevestigd.

Heb je wel een bagagedrager dan kun je nog steeds voor een bovengenoemd stoeltje kiezen. Je kunt dan uiteraard ook een fietsstoeltje kiezen dat op de bagagedrager bevestigd wordt, echter het mag nooit alleen op de bagagedrager vastgemaakt worden, het moet dan ook nog met bijvoorbeeld een bijgeleverde band aan de zadelbuis vastgemaakt worden.

 

Praktisch

Het is best wel een verschil of je alleen op de fiets zit, of met een druk bewegend kind van tien kilo. Het is dus zeker aan te raden om eerst even goed te oefenen met een kind op de fiets. Zeker met een kinderstoeltje voor op de fiets, kan het in het begin wat lastiger zijn om goed te sturen. Dit gaat namelijk een stuk zwaarder met een kinderstoel er aan vast.

Het beste kun je eerst een stuk gaan fietsen op een rustige weg, waar je makkelijk kunt remmen zonder dat je een verkeersinfarct veroorzaakt. Gaat dit goed, dan kun je langzaam maar zeker de fietspaden in de stad gaan verkennen.

Meer informatie nodig?

Zie dit interessante filmpje van de Consumentenbond.

Waar let ik op bij de aanschaf van een fietsstoeltje? 

Na de keuze van voorop of achterop, en framestoeltje of bagagedragerstoeltje doe je er goed aan eerst te controleren of het zitje voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Als het een goedgekeurd zitje is dan staat het nummer EN14344 in stoeltje. (Artikel bij de Consumentenbond)

Vervolgens zijn fietsstoeltjes met dichte beenkappen het beste. Dus stoeltjes met alleen een dunne stang en daaraan het voetsteuntje zijn onveiliger. Je moet bij zo'n stoeltje een extra spaakbeschermer kopen, want een gewone jasbeschermer is niet voldoende.

Zijn de benen van je kind lang genoeg om in de voetsteunen te rusten? Zo niet, heb je een adapter nodig. De voetjes van je kind moet je met riempjes vast kunnen zetten.

De veiligheidsgordels moeten een sluiting hebben die je met twee handen moet bedienen om open te doen, om te voorkomen dat je kind hem zelf openmaakt. De beste gordels zijn vierpuntsgordels, die gaan over de schouders en om het middel. Goede stoeltjes hebben aan alle kanten reflectoren.

Beste Fietsstoeltje Achter: onze reviews

Bobike Classic Junior Review

bobike-classic-junior-review-foto-preparents

De Bobike Classic Junior is een zwart fietszitje dat aan de zadelbuis kan worden bevestigd. Het is niet het meest luxe zitje dat je je kunt voorstellen. Maar dat heeft een reden want wat heel handig is, is dat je het kunt dichtklappen!

Bij regen krijgt je kind dus geen natte billen en je kunt dan zonder wind te vangen, fietsen. Daarbij kun je over het dichtgeklapte zitje, je fietstassen hangen, of je kunt erop een tas of een kratje met je boodschappen sjorren. 

Als je kind minder weegt dan 20 kilo, is dit zitje niet voor jouw situatie, het is echt bedoeld voor de wat oudere kinderen. Kinderen tot 35 kilo mogen in dit zitje plaatsnemen. Wat wel meteen opvalt aan het stoeltje is dat het geen dichte beenkappen heeft. Dat wil zeggen dat als je geen hard plastieken spaakbeschermers monteert, je het risico loopt dat je kind met zijn voetjes tussen de spaken kan komen.

Voordelen

 • Compact
 • Rugleuning dicht te klappen

NAdelen

 • Niet kinderen onder de 20 kg
 • exclamation-circle
  Montage is wat lastig

GMG Yepp Maxi Review

gmg-yepp-maxi-review-foto-preparents

GMG, Gebroeders Melkert Gouda, maakte dit fietskinderstoeltje voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Er is een versie voor aan de zadelstang en een versie voor de bagagedrager.

Je hebt wel een 'Easyfit-Window'-bagagedrager nodig. De meeste fietsen vanaf 2010 hebben zo'n 'window'. Eventueel kun je bij de leveranciers van dit stoeltje een 'Easyfit-Window' bijbestellen.

Dit fietsstoeltje heeft luchtgaten in de zitting en in de rugleuning. Hierdoor wordt het in tegenstelling tot geheel gesloten zitjes minder heet in de zon en als de fiets in de regen staat, kan het zitje niet vol regenen. Behalve de degelijke veiligheid die dit mooie stoeltje uitstraalt, heeft het ook nog eens een vijfpuntsgordel, daarin zit je kind echt erg veilig. De gordel is maar één keer in hoogte verstelbaar. Ook dit stoeltje heeft een slotje tegen diefstal.

In 2014 was dit het beste fietsstoeltje achter op de fiets, met een 8 getest door de consumentenbond.

Voordelen

 • Luchtgaten tegen warme rug
 • 5-puntsgordel
 • Slot tegen diefstal

NAdelen

 • Geen kussen
 • exclamation-circle
  Soms losse adapter nodig

Bobike One Maxi Review

gmg-yepp-maxi-review-foto-preparents

Deze Bobike One Maxi is er in twee versies. Een versie voor op de bagagedrager en een versie met een zadelbuisbevestiging. Het is een stoeltje tot 22 kilo.

Al bij de eerste blik komt het fietsstoeltje super veilig over. Het heeft een stevig kuipstoeltje en veilige, geheel gesloten beenbeschermers. Het stoeltje heeft een driepuntsgordel, zonder gordel om het middel, maar de stevige steun tussen de beentjes heft dit tekort weer op. De gordel moet met twee handen worden opengemaakt wat een kind niet kan doen.

Het in Nederland ontworpen stoeltje is behalve in zwart, verkrijgbaar in mooie chique kleuren zoals olijfgroen, Bahama blauw en kastanjebruin. Het stoeltje heeft een handige 'click and go'-bevestiging en wordt geleverd mét een cijferslot. Achterop zit een grote opvallende reflector.

In 2016 rolde dit stoeltje voor achter op de fiets bij de consumentenbond als tweede uit de bus met een zeer nette 7,8.

Voordelen

 • Montage is eenvoudig
 • Reflector aan de achterkant dus valt extra op
 • check
  Voetsteunen eenvoudig te verstellen

NAdelen

 • Zitje is wat hard
 • Vrij groot stoeltje

Polisport Bubbly Maxi Review

polisport-bubbly-maxi-review-foto-preparents

De Polisport bubbly maxi is een Portugees product maar door Nederlanders ontworpen. Het is een fietsstoeltje met een versie voor op de bagagedrager of met een versie voor aan de zadelstang van de fiets. Ook dit stoeltje is geschikt voor kinderen van 9 tot 22 kilo. 

Dit kinderstoeltje heeft een extra kussenset, een zachte inlay in de stoelzitting. Dat zit lekker comfortabele voor je kind, maar heeft ook een nadeel, het wordt sneller vies en houdt vocht vast. Dit fietsstoeltje is te verkrijgen in zwart, grijs en grijs met blauwe kussens.

Het zitje heeft veilige beenkappen en voetbakjes. De bakjes voor het kind zijn voeten zijn makkelijk in hoogte verstelbaar. De driepuntsgordel is niet in hoogte verstelbaar. Dat kan inhouden dat hij bij de al grotere kinderen kan knellen bij de hals.

Met bijna een 7 kreeg dit fietsstoeltje een vijfde plaats in 2014 van de consumentenbond.

Voordelen

 • Comfortabel zitje
 • Goede prijs/kwaliteit

NAdelen

 • Kussens kunnen nat worden
 • Gordel niet in hoogte verstelbaar

Bobike Exclusive Maxi Review

bobike-exclusive-maxi-review-foto-preparents

Dit kinderzitje is ook weer in twee versies te verkrijgen voor op de bagagedrager en voor aan de zadelbuis. Het stoeltje kan kinderen tussen de 12 en 22 kilo dragen.

Wat meteen opvalt is dat het stoeltje diverse gleuven heeft voor de in hoogte te verstellen onderdelen zoals de gordel en de voetsteuntjes. Wat fijn is aan dit systeem, is dat je kind na een lange fietstocht achterop in slaap kan vallen, zonder dat er een risico bestaat dat het eruit glijdt.

Ondanks dat dit fietsstoeltje de IF Design Award ontving en hij luxer is dan de Bobike One Maxi, kreeg hij bij een test van de consumentenbond in 2014 een lager cijfer dan zijn broertje. Hij scoorde een 7,6, en haalde daarmee een keurige derde plaats.

De kleuren van dit fietsstoeltje zijn nog chiquer dan die van zijn broertje met Safari Chic, Cinnamon Brown, Urban Black en Denim Deluxe.

Voordelen

 • Zeer comfortabel
 • Gordel verstelbaar
 • check
  Gordel snijdt niet in schoudertjes

NAdelen

 • Installatie kan wat lastig worden ervaren
 • Maakt fiets topzwaar, kan daardoor vallen als het op de standaard staat

Onze Conclusie

Als we beginnen met het fietsstoeltje dat het minst onze voorkeur heeft, komen we, ondanks het handige dichtklapsysteem, uit bij de Bobike Classic Junior. Het stoeltje heeft geen spaakbescherming en het zitcomfort voor het kind lijkt niet zo groot.

Op een vierde plaats komt wat ons betreft de Polisport Bubbly Maxi. De kussens kunnen vervuilen, de slechts driepuntsgordel en dat de gordel niet in hoogte verstelbaar is, vinden we de minpuntjes.

De Bobike One Maxi is een mooi gemiddeld fietsstoeltje. Het heeft alles wat je zoekt. Veiligheid, luxe uitstraling en een super veilige reflector.

De GMG Yepp Maxi, scoort een mooie tweede plaats. Vooral om de afwaterende en koelende gaten in de zitting en met name om de veilige vijfpuntsgordel.

Wat ons betreft is het beste fietsstoeltje achter op de fiets de ... Bobike Maxi Exclusive. Dit is geen kuipstoeltje, maar een luxe fauteuil! Het zitgemak straalt er vanaf. De veiligheidsgordel die zo makkelijk in hoogte verstelbaar is, is absoluut een pre. De gordels hebben een vaste schouderboog waardoor de gordel niet in de schouders van je kind kan snijden. Door de veiligheid, zitcomfort, luxe uitstraling en de hippe kleuren weten we het zeker, Bobike Maxi Exclusive is onze nummer één.

Toch eerst op zoek naar een fietszitje voor?

Denk je dat je na het lezen van deze koopgids toch een fietsstoeltje voorop nodig hebt? Of twijfel je nog hierover? Lees dan zeker onze koopgids: wat is het beste fietsstoeltje voorop!