Wat is de Beste Kinderstoel?


vader geeft baby eten in de beste kinderstoel

Het kopen van de beste kinderstoel voor je kind is net zo onvermijdelijk als het kopen van een badje, een commode en kleertjes. Het hoort er gewoon bij, want vroeg of laat gaat je baby zitten en gaat hij gezellig bij je aanschuiven aan de eettafel.

Tijd voor de fruithapjes, de groentehapjes en natuurlijk de pap en boterhammen. Een kinderstoel krijgt behoorlijk wat te verwerken. Een kind moet namelijk nog helemaal leren hoe je nu eigenlijk in zo`n stoel moet zitten. Zwieren, zwaaien, schoppen en onverwachte bewegingen. Het hoort er allemaal bij en het liefst blijft die stoel wel gewoon op zijn poten staan.

Je kunt daarom zeker niet zomaar ieder willekeurige kinderstoel kopen. Daar zitten heus wel een aantal belangrijke eisen aan.  

In deze koopgids bekijken we de volgende 5 modellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van de beste kinderstoel?


Veiligheid

Het allerbelangrijkste aan een kinderstoel is simpelweg dat hij overeind blijft staan. Hiervoor bestaan ruwweg twee verschillende technieken.

De eerste is de stoel met vier poten die vanaf het zitvlak naar buiten toe staan. Dit zorgt ervoor dat de stoel minder makkelijk kan kantelen als het kind naar achteren gaat hangen of wiebelen. 

De tweede techniek is de gesloten stoel . Deze heeft twee of meer zijden die bestaan uit een balk. Hierdoor wordt het gewicht beter verdeeld. Vaak zijn dit combinaties van een tafel en stoel die in elkaar worden gezet. Als het kind dan ouder wordt, maak je er een eigen tafel en stoel van voor hem of haar. In principe zijn beide structuren in orde. Het beste test je de stoel zelf voordat je hem koopt. Vooral als je hem tweedehands koopt.


Comfort kind

Een kinderstoel is een geheel nieuwe ervaring voor je kind. Net zoals bij de box en het badje, zal het kind moeten leren waar dat ding nou precies voor is. In ieder geval vinden de meeste kinderen het wel leuk om hierin te zitten, vooral omdat ze hoog boven de grond zitten en alles goed kunnen zien.

Natuurlijk is wat comfort daarbij ook belangrijk. Dat gaat dan niet zozeer om het zitvlak, maar vooral om de bewegingsruimte. Zeker in het begin gaat het zitten nog onwennig en dan is het fijn voor zowel jou als de baby dat hij niet alle kanten uit schiet.

Het beste koop je dus een kinderstoel waarbij je de zitruimte kunt verstellen, of koop je er een inzetkussen bij. Hierdoor maak je de stoel geschikt naar de grootte van je baby.

Gebruiksgemak

Uiteraard moet de stoel niet alleen voor de baby fijn zijn om in te zitten. Ook als ouder is het natuurlijk handig dat de stoel gebruiksvriendelijk is. Bijvoorbeeld bij het in- en uit de stoel halen van je kind. En vooral ook met het schoonmaken van de stoel. Een goede kinderstoel is standaard van kunststof of van hout en bevat geen of nauwelijks oppervlakten van stof.

Er is namelijk geen enkele plaats in je huis waar zoveel geknoeid, geëxperimenteerd en gesmeten zal worden met voedsel, dan juist in en rondom die kinderstoel. Schoonmaken doe je meestal na afloop, maar in sommige gevallen zul je de rondvliegende etensresten ook tijdens het voeren even weg willen werken. In dat geval is het natuurlijk wel handig dat je er ook bij kunt. Houdt hier rekening mee bij het kopen van de kinderstoel.

Meegroeien

Kleine kinderen hebben de neiging, om heel snel, een heel stuk groter te worden. Uiteraard wil je het liefste niet ieder half jaar een nieuwe kinderstoel kopen en dus koop je standaard een kinderstoel op de groei. De meeste stoelen zijn daar ook op ingericht.

Een goede meegroeistoel bevat meerdere standen. Bijvoorbeeld door het tafeltje dichterbij of verder weg van het kind te schuiven. Zo verklein je het oppervlak en kan hij of zij stabieler zitten. Wordt het kind groter, dan verander je de stand van de tafel gewoon. Uiteraard is bij houten constructies vaak een stuk moeilijker. Die zijn meestal massief en daardoor aan de grote kant. Een inzetkussen is dan vaak noodzakelijk.

Verplaatsen, gewicht en opbergen

Is je keuken groot genoeg, dan laat je de kinderstoel waarschijnlijk rustig staan. De meeste stoelen zijn namelijk niet gebouwd om makkelijk ingeklapt en meegenomen te worden. Dat kan best lastig zijn. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Zeker de meer massieve en daardoor zware houten stoelen, zijn in dat opzicht niet heel praktisch.

Datzelfde geldt eigenlijk ook de standaard modellen kunststof stoelen. Vanwege de lange poten kun je deze ook vaak niet goed opbergen. Sommige constructies zijn hier juist wel weer geschikt voor. Deze hebben vaak een lichter gewicht en zijn in te klappen. Het enige nadeel hiervan is dat zware stoelen juist weer beter zijn voor de veiligheid. Het blijft dus wellicht een beetje puzzelen en misschien moet je ze gewoon allebei kopen als je de stoel regelmatig wilt kunnen verhuizen.

Prijs

Tenslotte is ook de prijs natuurlijk een belangrijk aspect bij het kopen van een kinderstoel. Hiermee kun je letterlijk alle kanten op. Goede kinderstoelen zijn sterk en degelijk en gaan daardoor een heel leven mee. Je kind kan er echter maar een paar jaar in zitten en misschien wordt hij of zij daarna nog opgevolgd door een broertje of zusje.

Veel goede kinderstoelen zijn na een tijd echter overbodig en worden vervolgens tweedehands verkocht of belanden bij de kringloop voor een paar euro. Heb je een beperkt budget, dan is het zeker aan te raden om hier eens goed rond te kijken. Nieuwe kinderstoelen kosten vaak een veelvoud en hebben vrijwel standaard een prijskaartje van meer dan honderd euro.

Vind je het prettiger om een nieuwe stoel aan te schaffen? Hieronder lees je onze top 5.


Reviews Beste Kinderstoel

Hauck Sit’n Relax Review

hauck-sit-n-relax-review-foto-preparents

De Hauck Sit`n Relax is een ideale kinderstoel voor kleine baby`s. Uniek aan deze stoel is het feit dat je de zitting ook naar beneden kunt klappen, zodat het kind in liggende positie in de stoel kan liggen. Op die manier kun je hem dus ook gebruiken voordat je kind zelfstandig kan zitten.

De Hauck is daarnaast vooral een erg luxe en comfortabel ogende stoel met veel extra`s. Zo is er een mobiel met speeltjes die je boven het kind kunt bevestigen. Zo houdt je hem of haar bezig, terwijl je probeert het eten naar binnen te werken. Daarnaast is er een grote opvangmand onderaan de stoel waar je bijvoorbeeld speelgoed in kunt stoppen.

De stoel is bedoeld voor kinderen vanaf 0 maanden tot ongeveer vijftien kilo. Hij beschikt over een vijfpuntsgordel voor extra veiligheid, is in grootte verstelbaar en is ook opklapbaar. Een haast perfecte kinderstoel. Je moet er wel wat voor betalen. Met zo`n 120 euro is hij vrij duur.

Voordelen

 • Comfortabele Stoel
 • Inklapbaar
 • check
  Verstelbaar
 • check
  Te gebruiken vanaf geboorte af aan

NAdelen

 • Relatief dure stoel

Topmark Jaden Review

topmark-jaden-kinderstoel-review-foto-preparents

De Topmark Jaden is in veel opzichten de ideale kinderstoel. Hij is degelijk, simpel te verstellen, makkelijk op te ruimen, simpel te verplaatsen en zonder problemen mee te nemen. De stoel is in vijf hoogtes verstelbaar en komt standaard met een verkleinkussen, zodat je hem ook goed kunt gebruiken als de baby pas een maand of 8 a 9 oud is.

Vrijwel alles aan de stoel is te verstellen. De rugleuning kan in drie posities worden ingesteld. Waaronder ook een slaapstand. Ook het tafelblad is te verstellen en kan ook worden weggenomen. Verder kan ook de hele stoel zelf worden ingeklapt en makkelijk worden meegenomen. Heb je daar geen zin in, dan kun je hem ook makkelijk verplaatsen, aangezien aan de achterkant twee wieltjes zitten. Onder het zitvlak bevindt zich een opbergvakje voor onder meer speelgoed of flesjes en bestek.

Het enige mogelijke nadeel is het design van de stoel. Hij is namelijk vooral gemaakt om praktisch te zijn en niet zo zeer om perfect in je interieur te passen. De Topmark kost ongeveer 90 euro, wat een vrij redelijke prijs is voor een zeer complete stoel.

Voordelen

 • Veel standen en opties
 • Makkelijk op te klappen en mee te nemen
 • Inclusief verkleinkussen
 • check
  Goede prijs/kwaliteitsverhouding

NAdelen

 • Design

Koelstra Dino Review

koelstra-dino-review-foto-preparents

De Koelstra Dino is een prima kinderstoel, maar blinkt niet uit. De Koelstra heeft een simpel design met als poten een stang aan de voor- en aan de achterkant. De zitting heeft een bekleding die weliswaar comfortabel is, maar ook snel vies wordt. Gelukkig kun je bekleding wel in de wasmachine stoppen.

Een nadeel is het gewicht. Deze is met 7,8 kilo behoorlijk aan de lage kant. Dat heeft als voordeel dat je hem makkelijk mee kunt nemen, maar is qua veiligheid wat minder handig. De stoel is zo makkelijk te bewegen door je kind. Sommige delen zijn in te stellen, maar andere niet. Zo kun je de leuning en het tafelblad wel instellen, maar de hoogte daarentegen weer niet.

Wel is de stoel makkelijk op te vouwen en op te bergen. In combinatie met het lage gewicht is het een ideale reisstoel. Als vaste stoel voor in de eetkamer is hij wellicht wat minder handig. De prijs mag er ook zijn. Met honderd euro is de Koelstra een relatief dure stoel als je kijkt naar wat je er voor krijgt.

Voordelen

 • Lichtgewicht, makkelijk mee te nemen
 • Opklapbaar
 • check
  Rugleuning en tafelblad zijn in te stellen

NAdelen

 • Minder geschikt als vaste eetkamerstoel
 • Bekleding is niet zo praktisch qua schoonmaken
 • exclamation-circle
  Relatief dure stoel

Safety 1st Kiwi Review

safety-1st-kiwi-kinderstoel-review-foto-preparents

Van een stoel die `Safety 1st` heet verwacht je haast dat hij als uit beton gegoten is. Niets is echter minder waard bij de Satety 1st. De onderkant van de stoel is op zich vrij stevig met twee balken. Eentje voor en eentje achter.

Als je echter goed kijkt, zie je dat er aan de achterkant twee kleine wieltjes zitten en aan de voorkant twee noppen. Dat is funest voor de stabiliteit van de stoel. De wieltjes maken het mogelijk om de stoel makkelijk te verplaatsen. Wil je hem vastzetten, dan kun je daarvoor de rem gebruiken. Door het kleine oppervlak is de stoel met een flinke trapbeweging echter makkelijk te verplaatsen, waardoor hij in het beste geval gaat schuiven en in het slechtste geval gaat kantelen.

Voor de rest is de Kiwi een prima stoel. Hij is in veel standen te verstellen en vooral het dienblad valt op. Deze heeft onder meer een bekerhouder en kan aan het einde van de dag simpelweg in de vaatwasser worden gestopt. Ook de prijs is met ongeveer 80 euro vrij behoorlijk.

Voordelen

 • Praktisch tafelblad
 • Inklapbaar en verstelbaar
 • check
  Goede prijs

NAdelen

 • Het onderstel komt niet stabiel over

Titaniumbaby Kinderstoel de Luxe Review

Titaniumbaby-Kinderstoel-de-Luxe-review-foto-preparents

De Titaniumbaby Kinderstoel de luxe is met 80 euro één van de goedkopere stoelen. De stoel is vooral gericht op comfort en gebruiksgemak. Net als de Safeti 1st Kiwi beschikt de stoel echter over twee wieltjes achter en twee stoppers aan de voorkant. Dit voldoet prima als de stoel los staat, maar is minder praktisch als deze tegen de tafel aan staat. Hij kan dan makkelijk worden verschoven.

Ten opzichte van de Safeti 1st is de Titaniumbaby wel iets zwaarder en daardoor degelijker. Voor de rest is ook dit een prima stoel, die makkelijk is op te klappen en te verstellen. Zowel qua hoogte, als qua rugleuning en tafelblad. Een ideale stoel dus die je makkelijk mee kunt nemen en op kunt bergen. De bekleding is in verhouding erg comfortabel voor de baby, waardoor je hem of haar in de stoel kunt laten slapen.

Het nadeel is dat de bekleding ook snel vies wordt. Gelukkig kan die wel worden gereinigd in de wasmachine.

Voordelen

 • Comfortabel
 • Veel standen en inklapbaar

NAdelen

 • Makkelijk te verschuiven door kind
 • exclamation-circle
  Bekleding wordt snel vies
 • exclamation-circle
  Goede prijs

Conclusie - Beste Kinderstoel

De keuze uit deze vijf stoelen is snel gemaakt. De Topmark Jaden zal waarschijnlijk niet de prijs winnen voor de mooiste stoel. Maar hij is zonder meer wel een van de meest praktische. Geen overbodige bekleding of hoempapa. Dit is gewoon een stoel waar je jouw kind inzet en hem te eten kunt geven.

Bovendien is de stoel makkelijk te verstellen naar mate je kind ouder wordt en is het de enige stoel uit deze test die inclusief verkleinkussen is. Qua prijs is hij met negentig euro zeker niet veel duurder ten opzichte van de rest van de stoelen. Alles bij elkaar is de Topmark zeker een goede stoel om in je huiskamer te hebben staan.