Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat is Beste Meegroeistoel?

klein meisje zit in de beste kinderstoel voor haar lengte

Dit is onze review van de beste meegroeistoel in 2022.

En dan heb je de kinderstoel aangeschoven aan tafel en moet je je kind er echt in wurmen. Wat groeien ze toch snel! Weer een nieuwe kinderstoel kopen. Neem een meegroeistoel!

Omdat er veel kaf tussen het koren zit, helpen wij je kiezen. We zetten er vijf op een rij.

BESTE MEEGROEISTOEL

Wat is een kinderstoel?

Dat lijkt een domme vraag, maar er zijn voor meerdere gelegenheden voor kinderen stoelen te kopen. Denk aan stoeltjes voor in de auto, kinderfauteuils, stoeltjes bij tafeltjes op kindermaat, wipstoeltjes, stoeltjes met potjes en ga zo maar door.

Wanneer men spreekt over een kinderstoel, dan wordt daarmee de hoge stoel bedoeld waar kinderen doorgaans in gevoed worden. De stoel heeft een makkelijke hoogte voor de ouder om het kind te voeren en de stoel kan aan de eettafel aangeschoven worden zodat het kind op dezelfde hoogte zit als de rest van de tafelgenoten en kan mee socialiseren met het gezin. (Hier op wikipedia kun je de definitie van een kinderstoel lezen.)

Voor welke leeftijd is een meegroeistoel?

Heel simpel, vanaf het moment dat je kindje zelf kan gaan zitten zonder hulp. Het moet zijn rug kunnen strekken als het zit en ook een tijdje zelf kunnen blijven zitten. Dit zal voor de meeste kinderen zo rond een half jaar zijn.

Natuurlijk moet je het aantal minuten dat het zelfstandig kan zitten langzaam opbouwen. De onafhankelijke site “Kijk op ontwikkeling” schreef er een blog over. (Link naar de blog van Kijk op ontwikkeling.)

De meeste meegroeistoelen gaan in ieder geval mee tot je kinderen drie jaar zijn. Maar er zijn ook varianten die je kunt blijven gebruiken tot ze nog veel ouder zijn en er zijn zelfs varianten die als gewone stoel door volwassenen gebruikt kunnen worden, als alle meegroeiopties verwijderd zijn. Voor een kind is het fijn om vastigheid te hebben.

Met een meegroeistoel heeft je kind echt zijn eigen stoel voor het leven.

Welke voordelen heeft een meegroeistoel?

Dat is uiteraard een open deur intrappen. Zo’n kinderstoel blijft verstelbaar waardoor je kind altijd op dezelfde hoogte aan tafel kan blijven zitten en je kunt zo’n stoel tot in lengte van jaren gebruiken. Je hoeft geen stoelverhogers of stoelverkleiners meer los bij je kinderstoel te kopen.

Trouwens, aan stoelverhogers heb je niets meer als je kind er te groot voor wordt. Een meegroeistoel is wel duurder in aanschaf dan een gewone kinderstoel, maar aangezien zulke meegroeistoelen soms ook door grote kinderen te gebruiken zijn, spaar je misschien per saldo zelfs wel geld uit.

626 kinderen gewond door kinderstoelen!

In een rapport uit Amerika van 2009 van de “Consumer Product Safety Commission (CPSC)”, blijkt dat er dat jaar 11.700 kinderen een ongeluk hebben gehad met een hoge kinderstoel. (Het Engelstalige rapport van de CPSC lees je hier.)

Het zal jouw kind maar wezen! Een deel van die kinderen had zelfs hoofdletsel en ook zijn er een aantal overleden. Als je dat omslaat naar het inwoneraantal van Nederland, zouden dat 626 kinderen zijn. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten, waren het in 2015 in heel Europa 7700 kinderen! (Hier kun je hun rapport van 2015 lezen.).

Veiligheid boven alles

Je moet dus absoluut op de veiligheid letten. Staat de Europese Veiligheidsnorm NEN 14988 op de stoel? Dan ben je al een stuk op weg. De Belgische “FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie” stelde in 2010 een rapport op waaraan meegroeistoelen moeten voldoen. (Dit rapport lees je hier.)

De veiligheid van een hoge meegroeistoel zit hem vooral in de stabiliteit van de stoel zelf. Als je kindje naar één kant hangt, is er dan een mogelijkheid dat het de stoel uit balans brengt en het hele zaakje omkiepert? Daarnaast is het tuigje dat je kindje in de stoel houdt heel belangrijk. Het moet in ieder geval een riem bij het kruis hebben. Een vijfpuntsgordel is het beste. Tuigjes zijn overigens niet verplicht, maar wij vinden dat wel veiliger. Let ook op beknellingsmogelijkheden voor kleine vingertjes en je kindje mag er niet zomaar uit kunnen glijden.

Waar let ik verder op bij de aanschaf?

Natuurlijk kun je ook letten op hygiëne als je niet uren wilt soppen. Een meegroeistoel is gedoemd om helemaal onder gesmeerd te worden met eten. Leuk voor de foto, maar niet als je het eten uit de naden moet gaan krabben. Hoe gladder en hoe minder naden, des te beter.

Als het tafelblad in de vaatwasser kan, nog prettiger. Stoffen kussen zijn zodoende ook een afrader. Je kunt ook letten op handigheidjes als bekerhouders en ingebouwde snoepdoosjes als je dat prettig vindt. Verder kan het makkelijk voor je zijn dat de meegroeistoel inklapbaar is. (Hier kun je een fijn artikel lezen van de consumentenbond.)

Onze reviews voor de Beste Meegroeistoel


Cybex Lemo Chair Review

Het Duitse Cybex staat bekend om haar vele onderscheidingen voor veiligheid. Daarnaast vallen ze ook op door het mooie ontwerp: zij maken niet alleen veilige producten, ze zien er ook nog goed uit.

Dit is zeker op van toepassing op de Cybex Lemo Chair. De stoel, die als Beste uit de test van de Consumentenbond kwam, kan volgens de fabrikant 99 jaar mee. Dan wil natuurlijk wel tegen een beetje aardige stoel aankijken 

 Er zijn maar liefst 6 kleuren beschikbaar, dus er zit er vast 1 tussen die bij jou past.

De stoel is gemaakt van hoogwaardig materiaal en is met zijn 8 kg redelijk zwaar. Je hebt slechts 5 minuten nodig om de stoel uit de verpakking te halen en met 4 schroeven(!) in elkaar te zetten. 

De zitdiepte, zithoogte en de voetensteun zijn met slechts 1 hand te verstellen. Ideaal. Geen gedoe met inbussleutels als je kind aan een andere stand toe is.

De stoel is voorzien van omvalbeveiliging: de wieltjes aan de achterzijde zorgen ervoor dat de Cybex Lemo Chair meeschuift al je kind zich tegen de tafel afzet.

Vanaf 0 te gebruiken: Deze stoel is dat hij al vanaf de geboorte te gebruiken is! Hiervoor dien je wel het stoeltje van de Cybex Wipstoel (Cybex Lemo Bouncer) te gebruiken. De wipstoel heeft een adviesprijs van 150 euro. De combinatie dus is alleen interessant als je óók de wipstoel nodig hebt. Dit omdat vanaf 6 maanden je al aan de volgende stap toe ben

Vanaf 6 maanden: De stoel wordt zonder accessoires geleverd. Wil je de stoel vanaf 6 maanden gebruiken, dan die je verschillende accessoires aan te schaffen: De babyset: verkleiner + gesp (80 euro), een comfort kussentje voor in de set (30 euro) en eventueel tafelblad (35 euro). 

Al met al een forse investering voor deze fantastische stoel. Aan de andere kant: als je dat bedrag door 99 jaar deelt, valt de investering per jaar wel weer mee 

Voordelen: Beveiligd tegen omvallen, Bruikbaar tot 99 jaar (95kg), Met 1 hand te verstellen

Nadelen: Accessoires niet standaard bijgeleverd, Forse uitgave, vooral in combinatie met de wipstoel
Stokke Tripp Trapp Review

Al in 1972 ontwikkelde de Noorse designer Peter Opsvik voor de firma Stokke een kinderstoel die mee kon groeien met de grootte van het kind. Dit was revolutionair. Hij kwam op het idee toen hij zijn zoontje aan tafel zag zitten. Te klein om met zijn benen bij de grond te kunnen, wat een vermoeiende houding is. Vanuit zijn vaderschap heeft hij een stoel ontwikkeld, niet vanuit zijn designerachtergrond.

De Tripp Trapp is in veel kleuren verkrijgbaar. Deze meegroeistoel heeft geen verstelbare rugleuning en is totaal 79cm hoog. De voetensteun is wel verstelbaar en ook de zitting kan in hoogte worden aangepast.

Voordelen: De stoel is voor kinderen vanaf een half jaar tot volwassenen; verstelbaar door de onderdelen in gleuven te schuiven; volgens de NWA is dit een veilige stoel

Nadelen: Het eetblad moet je er zelf bij bestellen; Een tuigje of gordel wordt niet bijgeleverd; Qua prijs vinden wij dit wel de limousine onder de meegroeistoelen
Safety 1st Timba Review

Bij Safety 1st, is sinds 30 jaar de eerste prioriteit zoals de naam al zegt: veiligheid. We kennen hen allemaal. Zelfs degene onder ons die geen kinderen hebben. Het bedrijf is de vader van de autosticker: “Baby on Board”. Ze ontwikkelen veilige en slimme manieren om jouw jonge onderzoeker het leven veilig te leren ontdekken. Je kunt bij hen van veiligheidshekjes tot autozitjes alles vinden voor wat betreft veilige kinderproducten. Het bedrijf heeft meerdere awards en nominaties voor awards gekregen voor hun producten. Hun doel is: Nieuwe ouders door alle eerste fases heen te helpen.

De Timba van Safety 1st is geschikt voor kids tussen de 6 maanden en tot ongeveer 10 jaar oud, of tot 30 kilo. Hij is in wit, grijs en naturel hout te bestellen. De voetensteun is wel verstelbaar maar de rugleuning niet. De stoel is 87cm hoog.

Voordelen: Het verstellen gaat makkelijk door een gleuf hoger of lager te kiezen; De stoel wordt met een eetblad geleverd; Een driepuntstuigje wordt bijgeleverd; De stoel weegt maar 8,5 kilo

Nadelen: De stoel gaat slechts mee tot je kind ongeveer 10 jaar (max. 30kg)
Kidsmill Up! Kinderstoel Review

foto van de kidsmill up kinderstoel in het groen

Kidsmill Up! is een meegroeistoel van Nederlandse bodem. Het is een degelijke stoel, gemaakt van beukenhout en kan dus tegen een stootje! De stoel is verkrijgbaar in 8 kleuren: wit, donkergrijs, lichtgrijs, zwart, naturel (houtkleur) en groen.

De stoel is principe vanaf 0 maanden te gebruiken. Een eindleeftijd geeft de fabrikant niet. Wel een maximaal toelaatbaar gewicht: maximaal 60 kilogram. Dus als je zorgt dat je daaronder blijft kun je tot je oude dag er gebruik van maken 

0 maanden: Om de Kidsmill Up! vanaf de geboorte te gebruiken, dien je dient daarvoor wel de stoel inclusief de newborn set te kopen. 

Je kan dan voor onder andere de fruithapjes jouw kindje gezellig aanschuiven. Let op: net zoals in een Maxi Cosi mag jouw kind niet te lang achter elkaar in de stoel blijven. Het ombouwen van newborn naar de babyset (vanaf 6 maanden) is wel even wat werk, dus als je de stoel voor meer kinderen in verschillende leeftijden tegelijkertijd wil gaan gebruiken, dan is hij niet geschikt: teveel gedoe. 

6 maanden: Vanaf ongeveer een half jaar, het moment wanneer je kindje zelfstandig kan zitten, is het tijd voor de stoel. De hoge rugleuning zorgt ervoor dat je kindje goed kan zitten. Het zitvlak kun je in twee standen verstellen. Hierdoor groeit het perfect mee met jouw kindje.

Een handigheid van deze stoel is het geïntegreerde eetblad die aan de stoel bevestigd is. Je kan het namelijk naar achteren te klappen als het niet gebruikt wordt. En weer naar voren als je het nodig hebt. Erg handig, je hebt namelijk alles op 1 plaats. Er wordt ook een los beschermblad bijgeleverd. Het dienblad is er gemakkelijk af te halen zodat je het eenvoudig kunt schoonmaken. 

Ook de zitting en voetsteun kun je verzetten zodat de stoel meegroeit met je kind. Jammer dat het met schroeven gaat en niet met zo een handig systeem zoals de Cybex. Aan de andere kant: zoveel werk is het nu ook niet, en je hoeft het niet elke week te doen.

Ook bij deze stoel is voorzien van 2 wieltjes aan de achterzijde waarmee je voorkomt dat de stoel achterover kan vallen.

Voordelen: Beveiligd tegen omvallen; Geïntegreerd eetblad met afneembaar bescherming; Stevige stoel

Nadelen: Ombouwen vergt wat werk; maximaal gewicht: 60kg
Hauck Alpha+ Review

hauck-alpha-+-review-foto-preparents

Hauck is in 1927 opgericht door de Duitse Felix Hauck, een mandenmaker. In 1950 komt zijn dochter in het bedrijf en start een kinderkledinglijn, die uitgroeide naar ook kinderaccessoires. In 1970 produceren ze ernaast nog kinderreisbedjes en kinderwagens. Net na de eeuwwisseling openen ze de eerste buitenlandse vestiging in Groot-Brittannië en nu is het de wereldmarktleider in kinderwagens en baby-accessoires. Hun doel is het maken van producten die kinderen inspireren. Ze zijn ook leverancier van producten van de merken Disney, ESPRIT en de Princess Lillifee-lijn.

Leverbaar in zes kleuren waaronder het chique walnoothout is dit een meegroeistoel voor het leven volgens Hauck, want deze Alpha+ gaat van 6 maanden tot 99 jaar oud mee. Bij deze meegroeistoel is de voetensteun verstelbaar door middel van gleuven. De stoel is 80cm hoog. Het geheel weegt 9 kilo.

Voordelen: Stoel groeit mee voor het leven; Makkelijk verstelbaar door middel van gleuven; Een vijfpuntstuigje krijg je erbij

Nadelen: het eetblad moet je er los bijkopen
Conclusie – De Beste Meegroeistoel

Gelukkig kun je niet echt een miskoop maken als je je van tevoren maar goed inleest. De vijf meegroeistoelen die wij hier bespreken zijn in feite allemaal prima. Toch zijn er verschillen.

Laat ik beginnen met het budget. Als je een flink budget voor de stoel ter beschikking hebt, kijk dan naar de Trip Trap, Cybex en de Kidsmill Up!

De Stokke Trip Trap is en blijft een mooie stoel. Toch valt hij voor mij af, omdat het prijsverschil tussen de andere meegroeistoelen te groot is. Daarnaast moet je er ook nog van alles bijkopen. Wat mij betref is de Cybex Lemo Chair de beste meegroeistoel in deze prijscategorie. Hij wint het net van de Kidsmill Up! omdat het maximaal toelaatbaar gewicht hoger is. De Cybex heeft een maximaal toelaatbaar gewicht van 95kg, de Kidsmill Up! 60kg. Van de LEMO Chair heb je dus nóg langer plezier.

Heb je een kleiner budget beschikbaar kies dan tussen de Timba van Safety 1st en de Hauck Alpha+.

In deze categorie valt mijn keuze op de Hauck Alpha+. wat ons betreft als beste meegroeistoel uit de bus gekomen. Als het gaat om prijs en aangezicht zijn ze best vergelijkbaar. Ook hier is de doorslaggevende reden weer het maximaal toelaatbaar gewicht: 90kg voor de Alpha+ tegen 30kg voor de Timba. Een stoel die tot ongeveer 10 jaar geschikt is, is niet ECHT een meegroeistoel.

Zoals altijd: elke situatie is anders. Dus, wat je ook kiest, je kleintje zal er vast van genieten om bij de volwassenen aan tafel te mogen zitten!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby