Wat is de Beste Meegroeistoel?


klein meisje zit in de een meegroeistoel

En dan heb je de kinderstoel aangeschoven aan tafel en moet je je kind er echt in wurmen. Wat groeien ze toch snel! Weer een nieuwe kinderstoel kopen. Neem een meegroeistoel!

Omdat er veel kaf tussen het koren zit, helpen wij je kiezen. We zetten er vijf op een rij.

Wat is een kinderstoel?

Dat lijkt een domme vraag, maar er zijn voor meerdere gelegenheden voor kinderen stoelen te kopen. Denk aan stoeltjes voor in de auto, kinderfauteuils, stoeltjes bij tafeltjes op kindermaat, wipstoeltjes, stoeltjes met potjes en ga zo maar door.

Wanneer men spreekt over een kinderstoel, dan wordt daarmee de hoge stoel bedoeld waar kinderen doorgaans in gevoed worden. De stoel heeft een makkelijke hoogte voor de ouder om het kind te voeren en de stoel kan aan de eettafel aangeschoven worden zodat het kind op dezelfde hoogte zit als de rest van de tafelgenoten en kan mee socialiseren met het gezin. (Hier op wikipedia kun je de definitie van een kinderstoel lezen.)


Voor welke leeftijd is een meegroeistoel?

Heel simpel, vanaf het moment dat je kindje zelf kan gaan zitten zonder hulp. Het moet zijn rug kunnen strekken als het zit en ook een tijdje zelf kunnen blijven zitten. Dit zal voor de meeste kinderen zo rond een half jaar zijn.

Natuurlijk moet je het aantal minuten dat het zelfstandig kan zitten langzaam opbouwen. De onafhankelijke site "Kijk op ontwikkeling" schreef er een blog over. (Link naar de blog van Kijk op ontwikkeling.)

De meeste meegroeistoelen gaan in ieder geval mee tot je kinderen drie jaar zijn. Maar er zijn ook varianten die je kunt blijven gebruiken tot ze nog veel ouder zijn en er zijn zelfs varianten die als gewone stoel door volwassenen gebruikt kunnen worden, als alle meegroeiopties verwijderd zijn. Voor een kind is het fijn om vastigheid te hebben.

Met een meegroeistoel heeft je kind echt zijn eigen stoel voor het leven.

Welke voordelen heeft een meegroeistoel?

Dat is uiteraard een open deur intrappen. Zo'n kinderstoel blijft verstelbaar waardoor je kind altijd op dezelfde hoogte aan tafel kan blijven zitten en je kunt zo'n stoel tot in lengte van jaren gebruiken. Je hoeft geen stoelverhogers of stoelverkleiners meer los bij je kinderstoel te kopen.

Trouwens, aan stoelverhogers heb je niets meer als je kind er te groot voor wordt. Een meegroeistoel is wel duurder in aanschaf dan een gewone kinderstoel, maar aangezien zulke meegroeistoelen soms ook door grote kinderen te gebruiken zijn, spaar je misschien per saldo zelfs wel geld uit.

626 kinderen gewond door kinderstoelen!

In een rapport uit Amerika van 2009 van de "Consumer Product Safety Commission (CPSC)", blijkt dat er dat jaar 11.700 kinderen een ongeluk hebben gehad met een hoge kinderstoel. (Het Engelstalige rapport van de CPSC lees je hier.)

Het zal jouw kind maar wezen! Een deel van die kinderen had zelfs hoofdletsel en ook zijn er een aantal overleden. Als je dat omslaat naar het inwoneraantal van Nederland, zouden dat 626 kinderen zijn. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten, waren het in 2015 in heel Europa 7700 kinderen! (Hier kun je hun rapport van 2015 lezen.).


Veiligheid boven alles

Je moet dus absoluut op de veiligheid letten. Staat de Europese Veiligheidsnorm NEN 14988 op de stoel? Dan ben je al een stuk op weg. De Belgische "FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie" stelde in 2010 een rapport op waaraan meegroeistoelen moeten voldoen. (Dit rapport lees je hier.)

De veiligheid van een hoge meegroeistoel zit hem vooral in de stabiliteit van de stoel zelf. Als je kindje naar één kant hangt, is er dan een mogelijkheid dat het de stoel uit balans brengt en het hele zaakje omkiepert? Daarnaast is het tuigje dat je kindje in de stoel houdt heel belangrijk. Het moet in ieder geval een riem bij het kruis hebben. Een vijfpuntsgordel is het beste. Tuigjes zijn overigens niet verplicht, maar wij vinden dat wel veiliger. Let ook op beknellingsmogelijkheden voor kleine vingertjes en je kindje mag er niet zomaar uit kunnen glijden.

Waar let ik verder op bij de aanschaf?

Natuurlijk kun je ook letten op hygiëne als je niet uren wilt soppen. Een meegroeistoel is gedoemd om helemaal onder gesmeerd te worden met eten. Leuk voor de foto, maar niet als je het eten uit de naden moet gaan krabben. Hoe gladder en hoe minder naden, des te beter.

Als het tafelblad in de vaatwasser kan, nog prettiger. Stoffen kussen zijn zodoende ook een afrader. Je kunt ook letten op handigheidjes als bekerhouders en ingebouwde snoepdoosjes als je dat prettig vindt. Verder kan het makkelijk voor je zijn dat de meegroeistoel inklapbaar is. (Hier kun je een fijn artikel lezen van de consumentenbond.)


Onze reviews voor de Beste Meegroeistoel

Tiamo Meegroeistoel Review

tiamo-meegroeistoel-review-foto-preparents

Tiamo begon midden vorige eeuw als een producent van veilig en zacht kinderspeelgoed. Zij hebben de rechten om Nijntjes te maken, gekocht. Naast Nijntje hebben ze ook de Woezel en Pip-collectie. Little Dutch is hun roze meisjeslijn. Later kwam daar houten kinderspeelgoed bij. De stap naar houten kindermeubels was snel gemaakt.

Deze Tiamo-kinderstoel is in grijs en wit MDF verkrijgbaar of in blank rubberhout. De leeftijdsrange waarvoor deze meegroeistoel geschikt is, is van 6 maanden tot 10 jaar oud. De rugleuning is niet verstelbaar, maar de voetensteun wel. Deze stoel is 88cm hoog.

Dit is een verbeterd type, want de eerdere houtcollectie meegroeistoelen (72000-lijn) van Tiamo kreeg van de consumentenbond een negatieve aanmerking qua veiligheid.

Voordelen

 • Een vijfpunstgordel wordt bijgeleverd

NAdelen

 • De stoel is slechts geschikt tot 10 jaar
 • exclamation-circle
  Deze meegroeistoel weegt 12 kilogram
 • exclamation-circle
  Het verstellen van de diverse onderdelen moet via schroeven

Stokke Tripp Trapp Review

stokke-tripp-trapp-review-foto-preparents

Al in 1972 ontwikkelde de Noorse designer Peter Opsvik voor de firma Stokke een kinderstoel die mee kon groeien met de grootte van het kind. Dit was revolutionair. Hij kwam op het idee toen hij zijn zoontje aan tafel zag zitten. Te klein om met zijn benen bij de grond te kunnen, wat een vermoeiende houding is. Vanuit zijn vaderschap heeft hij een stoel ontwikkeld, niet vanuit zijn designerachtergrond.

De Tripp Trapp is in veel kleuren verkrijgbaar. Deze meegroeistoel heeft geen verstelbare rugleuning en is totaal 79cm hoog. De voetensteun is wel verstelbaar en ook de zitting kan in hoogte worden aangepast.

Voordelen

 • De stoel is voor kinderen vanaf een half jaar tot volwassenen
 • Het verstellen gebeurt door de onderdelen in gleuven te schuiven
 • Volgens de NWA is dit een veilige stoel

NAdelen

 • Het eetblad moet je er zelf bij bestellen
 • exclamation-circle
  Een tuigje of gordel wordt niet bijgeleverd
 • exclamation-circle
  Qua prijs vinden wij dit wel de limousine onder de meegroeistoelen

Safety 1st Timba Review

safety-1st -timba-review-foto-preparents

Bij Safety 1st, is sinds 30 jaar de eerste prioriteit zoals de naam al zegt: veiligheid. We kennen hen allemaal. Zelfs degene onder ons die geen kinderen hebben. Het bedrijf is de vader van de autosticker: "Baby on Board". Ze ontwikkelen veilige en slimme manieren om jouw jonge onderzoeker het leven veilig te leren ontdekken. Je kunt bij hen van veiligheidshekjes tot autozitjes alles vinden voor wat betreft veilige kinderproducten. Het bedrijf heeft meerdere awards en nominaties voor awards gekregen voor hun producten. Hun doel is: Nieuwe ouders door alle eerste fases heen te helpen.

De Timba van Safety 1st is geschikt voor kids tussen de 6 maanden en 4 jaar oud, of tot 30 kilo. Hij is in wit, grijs en naturel hout te bestellen. De voetensteun is wel verstelbaar maar de rugleuning niet. De stoel is 87cm hoog.

Voordelen

 • Het verstellen gaat makkelijk door een gleuf hoger of lager te kiezen
 • De stoel wordt met een eetblad geleverd
 • check
  Een driepuntstuigje wordt bijgeleverd
 • check
  De stoel weegt maar 8,5 kilo

NAdelen

 • De stoel gaat slechts mee tot je kind 4 jaar is

Geuther Kid Hit Review

geuther-kid-hit-review-foto-preparents

Geuther is een bekend Duits bedrijf dat sinds een eeuw kindermeubilair maakt. Behalve goede kwaliteit, behoort het tot hun bedrijfsfilosofie duurzaam en milieuvriendelijk te werken. Hun kindermeubels worden enkel en alleen gemaakt van Europees beukenhout, er zit geen spaandertje regenwoud in. Hun stelling: wij nemen onze verantwoordelijkheid voor zowel het heden als de toekomst.

Deze Geuther Kid Hit, mag volgens de specificaties gebruikt worden door volwassenen tot 85 jaar en voor kinderen vanaf een half jaar. In een naturel houtkleur, in wit of in grijs kun je deze meegroeistoel bestellen. De rugleuning is niet verstelbaar maar de voetensteun wel. Deze stoel is 91cm hoog. Totaal weegt de stoel 10 kilo. Deze stoel is in 2015 getest door de NWA en leverde geen risico's.

Voordelen

 • De stoel kan levenslang mee
 • Je verstelt de hoogte door de plankjes hoger of lager in te schuiven
 • check
  Het eetblad zit er standaard bij
 • check
  Goedgekeurd door de NWA

NAdelen

 • Het tuigje moet je er los bijkopen.

Hauck Alpha+ Review

hauck-alpha-+-review-foto-preparents

Hauck is in 1927 opgericht door de Duitse Felix Hauck, een mandenmaker. In 1950 komt zijn dochter in het bedrijf en start een kinderkledinglijn, die uitgroeide naar ook kinderaccessoires. In 1970 produceren ze ernaast nog kinderreisbedjes en kinderwagens. Net na de eeuwwisseling openen ze de eerste buitenlandse vestiging in Groot-Brittannië en nu is het de wereldmarktleider in kinderwagens en baby-accessoires. Hun doel is het maken van producten die kinderen inspireren. Ze zijn ook leverancier van producten van de merken Disney, ESPRIT en de Princess Lillifee-lijn.

Leverbaar in zes kleuren waaronder het chique walnoothout is dit een meegroeistoel voor het leven volgens Hauck, want deze Alpha+ gaat van 6 maanden tot 99 jaar oud mee. Bij deze meegroeistoel is de voetensteun verstelbaar door middel van gleuven. De stoel is 80cm hoog. Het geheel weegt 9 kilo.

Voordelen

 • Stoel groeit mee voor het leven
 • Makkelijk verstelbaar door middel van gleuven
 • check
  Een vijfpuntstuigje krijg je erbij

NAdelen

 • Een eetblad moet je er los bijkopen

Conclusie - De Beste Meegroeistoel

Gelukkig kun je niet echt een verschrikkelijke miskoop maken als je je van te voren maar goed inleest. De vijf meegroeistoelen die wij hier bespreken zijn in feite allemaal prima. Toch zijn er verschillen.

Voor ons valt de Tiamo - Meegroeistoel af. Als enige uit ons rijtje heeft het verstelsysteem niet zulke gemakkelijke gleuven als de andere vier.

Vervolgens valt voor ons de Stokke Trip Trap af, simpelweg omdat we de prijs niet in verhouding vinden staan tot de andere meegroeistoelen die we reviewden en je moet er ook nog van alles bijkopen. Op de derde plaats eindigt wat ons betreft de Safety 1st Timba omdat het wel een meegroeistoel is, echter slechts tot 4 jaar oud. Dat beantwoordt dan niet echt aan meegroeien voor het leven.

De Geuther Kid Hit eindigt bij ons op de tweede plaats. Dit omdat de Hauck wel een tuigje, en zelfs een vijfpuntsgordel bijlevert en Geuther niet. Natuurlijk kun je er een tuigje bijkopen, maar het is wel prettig als dat al is bijgeleverd en bij de stoel hoort.

Daarmee is de Hauck Alpha+ wat ons betreft als beste meegroeistoel uit de bus gekomen. Wat je ook kiest, je kleintje zal ervan genieten om bij de grote mensen aan tafel te mogen zitten!