Wat is het Beste Traphekje?


kindje speelt en wordt tegengehouden door het beste traphekje

DE TRAP, MEEST ONVEILIGE DING IN HUIS. NEEM EEN LIFT... OF EEN TRAPHEKJE

Je moet er niet aan denken: je hoort een hevige roffel..., krijsen en dan is het stil. Té stil. Je vliegt in paniek naar de gang en daar ligt je kindje onder aan de trap! Hoofdletsel is een van de meest voorkomende letsels bij kinderen. Een traphekje is uiteraard hét antwoord om dit te voorkomen.

Wij zetten er vijf voor jou op een rijtje.

Wanneer koop je een traphekje?

Mijn kindje loopt nog niet, dus ik wacht nog even met een traphekje kopen. Maar misschien kruipt je kind al wel. Zo rond de 7 maanden kunnen de kleine avonturiers zich gaan voortbewegen en het maakt niet uit op wat voor manier dat is, maar als ze bij de trap kunnen komen, ben je de pineut. Wacht daarom niet, maar installeer het hekje zo vroeg mogelijk.

Beter nog, installeer er twee. Eentje uiteraard boven aan de trap en eentje beneden aan de trap. Dit laatste wordt vaak over het hoofd gezien. Maar stel je dit eens voor: in een onbewaakt ogenblik gaat je kindje de gang op en klautert de trap op! Dan komt het boven aan de trap en komt een dicht traphekje tegen. Dus net zo gevaarlijk, als het zich omdraait, kan het kindje alsnog vallen.

Van alle dingen die je als aanstaand ouder kunt kopen, is een traphekje wel een must. Ze zijn goed te betalen, en wij helpen je met belangrijke informatie voor je aankoop.

Waar let ik op bij aankoop van mijn traphekje? 

Er zijn vier soorten traphekjes. Je hebt ze met spijlen of ze kunnen opvouwen of je kunt ze oprollen of ze zijn geheel gesloten. Vouwhekjes zijn volgens de consumentenbond qua veiligheid het beste. 

Vanzelfsprekend moet een hekje hoog genoeg zijn. Het moet minimaal 65 cm maar liever 75 cm hoog zijn en dat moet je meten vanaf het punt waar het kind zijn voet op zou kunnen zetten. Kinderen vanaf circa 2,5 jaar zijn echt jonge onderzoekers, zij kunnen in principe al over een hekje heen klimmen. Bij Veiligheid.nl kun je meer lezen.

Qua beklemmingen kun je een eenvoudige test zelf doen. Als je een gebalde vuist tussen de spijlen door kunt drukken kun je hekje beter niet kopen. Net als bij zoveel veilige kindersluitingen kun je erop letten dat de sluiting niet met één handeling geopend kan worden. Je behoort twee handelingen te moeten doen om een slot te kunnen openen. Een kindje moet uiteraard niet zelf het hekje kunnen openen. Let ook op je eigen openingsgemak. Als je met je kindje op je arm staat, kun je het hekje dan open krijgen? Bijvoorbeeld oprolbare traphekjes zijn lastig met één hand te openen.

Verder mogen de openingen aan de onderkant, zijkant en tussen de spijlen niet zo groot zijn dat jouw kleine zich er doorheen kan wurmen. Voor wat betreft de bevestigingspunten van traphekjes kun je degene die je met plakstrips moet vastzetten beter vermijden. En natuurlijk moet het voldoen aan de EN-norm. Maar helaas staat dat certificaat wel eens onterecht op de verpakking.


Foute Traphekjes

Wij willen je niet alleen informatie over het beste traphekje aanreiken, maar omdat veiligheid hoog in ons vaandel staat willen we je ook graag waarschuwen voor gevaarlijke traphekjes. Overigens, als je een goed hekje slecht monteert, kan het net zo gevaarlijk zijn.

Zoals we al zeiden staat de Europese veiligheidsnorm EN 1930:2011 soms onterecht op de verpakking. Autoriteit op het gebied van testen is in Nederland de consumentenbond. Lees er een goed artikel over bij de consumentenbond. Zij testen de traphekjes en bij de punten genoemd in de vorige alinea kijken ze ook of een kind zich kan beklemmen en of er riskante uitsteeksels of onderdelen zijn.

Maar ook testen ze of het traphekje bestand is tegen trekken en duwen, hoe het zich houdt als er iets tussen de 10 en 25 kg tegenaan botst en of er onderdelen los te maken zijn waarin een kind kan stikken. 

Meer Kooptips Traphekje

Nog meer goede kooptips in onderstaande video van de Consumentenbond.

Traphekjes die je NIET moet kopen

Er blijken dus best veel traphekjes te bestaan die gevaarlijk zijn! De volgende hekjes worden door de consumentenbond afgeraden. Voor de volledigheid van dit artikel zetten wij ze ook voor jou op een rijtje.

Lijst van AFRADERS

 • Prénatal Lexus autoclose
 • Prénatal Minerva houten traphekje wit
 • Kidsriver Monza
 • Kidsriver Flexy
 • Safety Things Kidko
 • Mila van Karwei en Gamma
 • Jippie's A-Plast
 • JéWé Laura van Praxis
 • JéWé Emma van Praxis
 • Noma Extending Metal
 • Noma Extending Wood
 • Kiddyguard
 • Lascal Kiddyguard

LET OP! De Emma, Laura, Monza en Mila zijn hetzelfde traphekje dat telkens weer onder een andere naam verkocht wordt.

Waarom niet veilig?

Belangrijke redenen die consumentenbond geeft om deze hekjes op een zwarte lijst te plaatsen zijn bijvoorbeeld dat er teveel ruimte tussen de spijlen of aan de onderkant waar een peuter doorheen kan, voetsloten die peuters kunnen los wiebelen of te zacht textiel waardoor het omlaag kan worden getrokken. Hier kun je het volledige artikel, inclusief motivatie, lezen. 

Welke traphekjes zijn dan wél veilig?

Zo een lange lijst van afraders geeft wel aan dat er een groot verschil tussen het ene en het andere traphekje zit.  

Gelukkig zijn er ook veel goede traphekjes op de markt. Wij bespreken er 5 hieronder zetten er 5 op een rij. 

Reviews van de Beste Traphekjes

Hauck Open'N Stop Review

hauck-open-n-stop-review-foto-preparents

De Duitse fabrikant Hauck heeft veiligheid hoog in zijn vaandel staan. Ze specialiseren zich dan ook in veiligheidsproducten voor kinderen. In 2017 wonnen ze de bronzen plak voor "Best Baby and Toddler Gear 2017". Naast autostoeltjes, buggy's en schommelaars maakt het bedrijf veiligheidshekjes. Dit hekje won recent nog de Consumer Award Vegas. Uiteraard kan een traphekje ook in een deuropening gemonteerd worden.

Wat lekker makkelijk van dit hekje is, is dat je niet hoeft te boren, pluggen en schroeven. Daarbij hoef je geen lelijke gaatjes te vullen als je het hekje ooit weer weghaalt. Met handige uitdraaibare "pootjes" klem je dit hek met spijlen tussen de punten waar je het nodig hebt. Hoewel dit wel eenvoudig te monteren is, is er een mogelijkheid dat het loskomt. Iets waar je met schroeven minder risico op hebt.

Voordelen

 • Een makkelijke klembevestiging
 • Een goede hoogte van 77 cm

NAdelen

 • Geen schroefbevestiging
 • exclamation-circle
  Het scharnierende gedeelte is smal

BabyDan Guard Me Review

babydan-guard-me-review-foto-preparents

Sinds 1967 maakt het Deense bedrijf BabyDan al veiligheidshekjes naast alle andere producten die ze maken. Bij hen vind je alles wat je voor je kindje wenst, behalve kleertjes en luiers. Hun producten worden uitvoerig getest op veiligheid. Ze waren in 2013 het eerste bedrijf dat een zelf openend vouwhekje introduceerde en waarvoor ze patent hebben aangevraagd.

Recentelijk won dit hekje de prestigieuze "Innovation Award" op de werelds grootste babyspullen handelsbeurs "Kind + Jugend" in Keulen. Dit innovatieve traphekje heeft revolutionaire flexibele plastic panelen die automatisch inklappen als je het hekje opent. Ze vouwen als een harmonica tegen elkaar aan. Het vouwt dan zo klein samen dat het nauwelijks zichtbaar is wanneer je het niet gebruikt. Bij de consumentenbond kwam dit traphekje de "BabyDan Guard me" als beste uit de bus.

Voordelen

 • Het hekje neemt geen "draairuimte" in
 • Geen drempel
 • check
  Het hekje wordt geschroefd

NAdelen

 • Sommige gebruikers vinden de panelen slap
 • exclamation-circle
  Je kunt er niet doorheen kijken

Safety 1st Easy Close Review

safety-1st-easy-close-foto=review-preparents

Safety first maakt producten voor baby's en kinderen waarbij veiligheid voorop staat. Ze produceren kinderwagens, buggy's, buikdragers, campingbedjes en allerlei soorten stoeltjes, waarvan de meegroei en design kinderstoel een mooi voorbeeld is van veiligheid, schoonheid en praktisch nut. Voor zowel binnenshuis als buitenshuis helpen ze ouders een veilige en praktische omgeving te creëren voor hun kinderen.

Het traphekje Safety first Easy close is een houten hekje met spijlen dat geklemd wordt. Hout staat mooi in ieder interieur en oogt wat minder koud dan wit metaal. En hoewel het hout er niet onder zal lijden, behalve misschien een vlek, is het voor kinderen wel aantrekkelijker om in te bijten dan metaal.

Voordelen

 • Fraai uiterlijk door hout
 • Een gemakkelijke klembevestiging
 • check
  Een nette hoogte van 77 cm

NAdelen

 • Geen schroefbevestiging
 • Het hekje heeft een drempel

Muchkin Traphekje Metaal Review

munchkin-traphekje-metaal-review-foto-preparents

Munchkin is een bedrijf uit de Verenigde Staten dat zich gericht heeft op baby- en kinderspeelgoed. Niet gewoon speelgoed, maar stimulerend speelgoed. Daarnaast maken ze innovatieve, functionele producten met slimme oplossingen om het leven van ouders makkelijker en het leven van baby's en kinderen prettiger te maken. Ze hebben meer dan 100 patenten op hun naam staan. In 2017 wonnen ze bij "Made for mums" de zilveren award voor hun drinkbekers en ook voor hun travelbooster seat. Hun simpele designs nodigen uit tot ontdekken!

Hun metalen traphekje met spijlen is een van deze oplossingen. Het heeft een stevige schroefbevestiging. Dit product heeft geen drempel, wat goed is want met een kind op je arm kun je niet altijd je voeten zien. Als je dan over een drempeltje moet stappen, kan dat onhandig zijn.

Voordelen

 • Stevige verankerd in de muur
 • Geen drempel

NAdelen

 • Het hekje is slechts 68 cm hoog

BabyDan Premier Review

babydan-premier-review-review-foto-preparents

Het BabyDan Premier traphekje is een metalen hekje met spijlen. Het wordt geklemd tussen de muren, niet geschroefd. Bij de consumentenbond scoort dit hekje een mooie 8. Dit bevestigt het motto van BabyDan nog eens: "Eyes voor Safety". In tegenstelling tot veel andere hekjes is dit een zwart hekje, weer eens wat anders in je interieur.

Dit hekje heeft een witte indicator in het handvat zitten, die aangeeft of je het hekje goed strak tegen de muur bevestigd hebt. Als deze indicator rood is, moet je het uitdraaipootje strakker aandraaien. Voor het openen van het hek voer je met één hand twee handelingen tegelijk uit, die een peuter je niet kan nadoen.

Voordelen

 • Een makkelijke klembevestiging
 • Handige indicatoren voor goede bevestiging

NAdelen

 • Geen schroefbevestiging
 • exclamation-circle
  Het hekje heeft een drempel

Conclusie - het Beste Traphekje

Bij de consumentenbond heeft geen enkel traphekje met klembevestiging de botsproef van 25 kilo doorstaan. Nu worden hekjes gebruikt om baby's, dreumesen en peuters tot circa 2,5 jaar tegen te houden en die wegen bij lange na geen 25 kilo uiteraard. Dus dat wil niet zeggen dat de geklemde traphekjes onveilig zullen zijn voor jouw kindje, maar toch gaan we ondanks dat het meer werk is, voor de geschroefde versies van traphekjes.

Geklemde hekjes hebben ook meestal een drempel dat ook niet door iedereen als ideaal wordt ervaren. Daarmee kunnen we drie hekjes schrappen en blijven de "Munchkin traphekje metaal" en de "BabyDan Guard me" over ter beoordeling voor het beste traphekje. Na de klembevestiging vinden we de hoogte belangrijk. Immers hoe hoger het traphekje is, hoe langer je het kunt gebruiken voor je kind. De Munchkin is van al onze gereviewde hekjes de laagste met een krappe 68 cm.

De BabyDan Guard me heeft 73 centimeter hoogte en met zijn innovatieve automatische vouwmechanisme is hij voor ons de logische winnaar.