Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is het Beste Traphekje?

beste traphekje header zwart

Dit is onze review van het beste traphekje in 2022.

In de meeste huizen ontkom je er niet aan. Er komt een moment waarop je kleintje leert kruipen en de trap ontdekt. En hoewel je kind natuurlijk moet leren om de trap veilig op- en af te klimmen, moet je er niet aan denken dat dit fout gaat. Daarom is een traphekje absoluut een goed idee.

Maar er zijn zo ontzettend veel traphekjes op de markt. Hoe weet je als ouder nou welk traphekje het beste is? 

Om je op weg te helpen, heb ik een aantal traphekjes voor je bekeken. Daaruit komt naar voren dat het A3 Baby&Kids Safetydoor traphekje over het algemeen het beste is. 

Het traphekje is veilig, praktisch in gebruik en heeft een handige indicator.

Beste traphekje voor jouw situatie

Dat het A3 Baby&Kids Safetydoor traphekje voor mij het beste hekje is, betekent niet automatisch dat dit voor jou ook het geval is. 

Daarom heb ik nog een aantal hekjes voor je uitgelicht. Zo kies je eenvoudig welk hekje het beste aansluit op jouw situatie.


Ben je benieuwd waarom deze traphekjes de beste zijn in hun eigen categorie? 

In de mini-reviews lees je er alles over.

Koopgids traphekje

beste traphekje header in wit

Wanneer koop je een traphekje?

Mijn kindje loopt nog niet, dus ik wacht nog even met een traphekje kopen. Maar misschien kruipt je kind al wel. Zo rond de 7 maanden kunnen de kleine avonturiers zich gaan voortbewegen en het maakt niet uit op wat voor manier dat is, maar als ze bij de trap kunnen komen, ben je de pineut. Wacht daarom niet, maar installeer het hekje zo vroeg mogelijk.

Beter nog, installeer er twee. Eentje uiteraard boven aan de trap en eentje beneden aan de trap. Dit laatste wordt vaak over het hoofd gezien. Maar stel je dit eens voor: in een onbewaakt ogenblik gaat je kindje de gang op en klautert de trap op! Dan komt het boven aan de trap en komt een dicht traphekje tegen. Dus net zo gevaarlijk, als het zich omdraait, kan het kindje alsnog vallen.

Van alle dingen die je als aanstaand ouder kunt kopen, is een traphekje wel een must. Ze zijn goed te betalen, en wij helpen je met belangrijke informatie voor je aankoop.

Waar let ik op bij aankoop van mijn traphekje? 

Er zijn vier soorten traphekjes. Je hebt ze met spijlen of ze kunnen opvouwen of je kunt ze oprollen of ze zijn geheel gesloten. Vouwhekjes zijn volgens de consumentenbond qua veiligheid het beste. 

Vanzelfsprekend moet een hekje hoog genoeg zijn. Het moet minimaal 65 cm maar liever 75 cm hoog zijn en dat moet je meten vanaf het punt waar het kind zijn voet op zou kunnen zetten. Kinderen vanaf circa 2,5 jaar zijn echt jonge onderzoekers, zij kunnen in principe al over een hekje heen klimmen. Bij Veiligheid.nl kun je meer lezen.

Qua beklemmingen kun je een eenvoudige test zelf doen. Als je een gebalde vuist tussen de spijlen door kunt drukken kun je hekje beter niet kopen. Net als bij zoveel veilige kindersluitingen kun je erop letten dat de sluiting niet met één handeling geopend kan worden. Je behoort twee handelingen te moeten doen om een slot te kunnen openen. Een kindje moet uiteraard niet zelf het hekje kunnen openen. Let ook op je eigen openingsgemak. Als je met je kindje op je arm staat, kun je het hekje dan open krijgen? Bijvoorbeeld oprolbare traphekjes zijn lastig met één hand te openen.

Verder mogen de openingen aan de onderkant, zijkant en tussen de spijlen niet zo groot zijn dat jouw kleine zich er doorheen kan wurmen. Voor wat betreft de bevestigingspunten van traphekjes kun je degene die je met plakstrips moet vastzetten beter vermijden. En natuurlijk moet het voldoen aan de EN-norm. Maar helaas staat dat certificaat wel eens onterecht op de verpakking.

Foute Traphekjes

Wij willen je niet alleen informatie over het beste traphekje aanreiken, maar omdat veiligheid hoog in ons vaandel staat willen we je ook graag waarschuwen voor gevaarlijke traphekjes. Overigens, als je een goed hekje slecht monteert, kan het net zo gevaarlijk zijn.

Zoals we al zeiden staat de Europese veiligheidsnorm EN 1930:2011 soms onterecht op de verpakking. Autoriteit op het gebied van testen is in Nederland de consumentenbond. Lees er een goed artikel over bij de consumentenbond. Zij testen de traphekjes en bij de punten genoemd in de vorige alinea kijken ze ook of een kind zich kan beklemmen en of er riskante uitsteeksels of onderdelen zijn.

Maar ook testen ze of het traphekje bestand is tegen trekken en duwen, hoe het zich houdt als er iets tussen de 10 en 25 kg tegenaan botst en of er onderdelen los te maken zijn waarin een kind kan stikken. 

Meer Kooptips Traphekje

Nog meer goede kooptips in onderstaande video van de Consumentenbond.

Traphekjes die je NIET moet kopen

Er blijken dus best veel traphekjes te bestaan die gevaarlijk zijn! De volgende hekjes worden door de consumentenbond afgeraden. Voor de volledigheid van dit artikel zetten wij ze ook voor jou op een rijtje.

Lijst van AFRADERS

 • Prénatal Lexus autoclose
 • Prénatal Minerva houten traphekje wit
 • Kidsriver Monza
 • Kidsriver Flexy
 • Kidsriver Luca
 • Safety Things Kidko
 • Mila van Karwei en Gamma
 • Jippie’s A-Plast
 • JéWé Laura van Praxis
 • JéWé Emma van Praxis
 • Noma Extending Metal
 • Noma Extending Wood
 • Kiddyguard
 • Lascal Kiddyguard
 • Hauck Stop ‘N Safe 2
 • BabyGo Safety Gate
 • BabyDan Avantgarde
 • BabyDan Perfect Close
 • Europe Baby Elba
 • Hauck Autoclose ‘N Stop
 • Lindam Sure Shut Orto
 • Dreambaby Chelsea Autoclose
 • Safety 1st Easy Close Metal Extra Tall
 • Safety 1st Auto Close
 • Childhome Maestro

LET OP! De Emma, Laura, Monza en Mila zijn hetzelfde traphekje dat telkens weer onder een andere naam verkocht wordt.

Waarom niet veilig?

Belangrijke redenen die consumentenbond geeft om deze hekjes op een zwarte lijst te plaatsen zijn bijvoorbeeld dat er teveel ruimte tussen de spijlen of aan de onderkant waar een peuter doorheen kan, voetsloten die peuters kunnen los wiebelen of te zacht textiel waardoor het omlaag kan worden getrokken. Hier kun je het volledige artikel, inclusief motivatie, lezen. 

Welke traphekjes zijn dan wél veilig?

Zo een lange lijst van afraders geeft wel aan dat er een groot verschil tussen het ene en het andere traphekje zit. 

Gelukkig zijn er ook veel goede traphekjes op de markt. Wij bespreken er 5 hieronder zetten er 5 op een rij. 

Reviews van de Beste Traphekjes

A3 Baby&Kids Safetydoor

Categorie: beste traphekje algemeen

A3 BabyKids Safetydoor zwart traphek

Het A3 Baby&Kids Safetydoor traphekje is een veilig en erg praktisch hekje. Door de speciale indicator zie je in één oogopslag of het hekje goed gesloten is. Zo kunnen ongelukken worden voorkomen.

Voor kleine kinderen is het openen van het hekje onmogelijk, terwijl ouders het hekje met één hand kunnen openen. Zo loop jij er zelf eenvoudig doorheen, maar zal je kindje er niet zomaar langs kunnen. En dat is natuurlijk precies de bedoeling.

Dit traphekje bevestig je stevig met schroeven in de muur. Dit is erg veilig. Bovendien heeft het hekje geen vervelende drempel waar je overheen hoeft te stappen. Het traphekje heeft een veilige hoogte en kwam in 2018 als best uit de test van de Consumentenbond.

Doordat het hekje in breedte verstelbaar is, past het bovendien in de meeste huizen. Het A3 Baby&Kids Safetydoor traphekje is verkrijgbaar in mat zwart, wit of zilvergrijs. 

Voor ouders die een goed, stevig en vooral veilig traphekje zoeken is de A3 Baby&Kids Safetydoor de beste keuze. Het hekje heeft een handige indicator, waardoor je gemakkelijk ziet of het hekje goed dicht zit. Bovendien is het hekje voor ouders met één hand te openen, maar krijgen kinderen het absoluut niet open. Dit hekje doet dus precies wat je ervan verwacht.
Safety 1st Flat Step

Categorie: beste traphekje zonder boren

Safety-1st-Flat-Step wit

Soms kun of wil je niet in de muur boren om een traphekje vast te zetten. In dat geval biedt het Safety 1st Flat Step traphekje uitkomst. Dit hekje bevestig je namelijk zonder te boren.

Het U-vormige frame klem je eenvoudig vast. De meeste traphekjes die zo worden vastgezet hebben een hoge drempel aan de onderkant, met struikelgevaar tot gevolg. Daar is bij de Safety 1st Flat Step goed over nagedacht. Dit traphekje heeft wel nog steeds een drempel, maar deze is veel lager dan bij veel andere hekjes. Dat maakt dit hekje prettiger en veiliger in gebruik.

Naast de lage drempel heeft dit traphekje nog meer voordelen. Zo zie je door de speciale indicator altijd direct of het traphekje goed dicht zit. En je kunt het hekje twee kanten op openen.

Loop jij een aantal keer de trap op of af met je handen vol en is je kind niet in de buurt? Dan kan je het hekje tijdelijk open laten staan met het speciale systeem. Dan loop je niet per ongeluk tegen het hekje op.

Voor ouders die niet in de muur kunnen of willen boren voor een traphekje, is het Safety 1st Flat Step traphekje de oplossing. Het hekje is veilig en handig in gebruik. Het installeren is heel eenvoudig en het hekje blijft stevig zitten.
Safety 1st Wall Fix 

Categorie: beste traphekje voor een lager budget

Safety-1st-Wall-Fix

Veiligheid in huis is erg belangrijk, maar soms kun of wil je niet zoveel geld uitgeven voor dingen. Herken jij je in deze situatie? Dan is het Safety 1st Wall Fix traphekje zeker het overwegen waard.

Dit traphekje is voordeliger dan veel andere traphekjes, maar wel nog steeds erg veilig. Je bevestigt dit hekje aan de muur en door het uitschuifmechanisme past het bijna altijd.

Het Safety 1st Wall Fix traphekje heeft geen speciale eigenschappen of luxe extra’s, maar is een stevig en veilig traphekje zonder verdere poespas.

Het hekje doet precies waarvoor het bedoelt is en kost minder dan veel andere hekjes. Doordat het traphekje uit te schuiven is van 62 tot maximaal 102 centimeter, past het in bijna alle huizen.

Zoek jij een voordelig, maar toch veilig traphekje? Dan is het Safety 1st Wall Fix hekje dus precies wat je zoekt. Zo houd je je kind op een voordelige manier toch goed beschermd tegen ongelukken op de trap.
Simanti oprolbaar traphekje

Categorie: beste oprolbare traphekje

Simanti-oprolbaar-traphekje

Heb je een kleine woning of bespaar je gewoon graag ruimte? Dan is een oprolbaar traphekje een fijne aankoop. Dit type hekje rolt op als je het openmaakt. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met een draaicirkel en bespaar je ruimte als het hekje open is.

Zoek jij zo’n ruimtebesparend hekje? Dan is het Simanti oprolbaar traphekje de goede keuze.

Je bevestigt het Simanti traphekje eenvoudig met schroeven aan de muur. Door het oprolsysteem is er geen minimale afmeting voor de doorgang. Het hekje kan worden gebruikt voor doorgangen van maximaal 150 centimeter. Als je het hekje opent, rolt het zichzelf automatisch op. Het hekje sluit met een veilig mechanisme, wat kinderen niet kunnen openen.

Als jij graag een ruimtebesparend, oprolbaar traphekje wil is het Simanti oprolbaar traphekje precies wat je zoekt. Het hekje is veilig in gebruik, eenvoudig te installeren en rolt zichzelf gemakkelijk op. Hierdoor is het ruimtebesparend en erg praktisch.
BabyDan Hoektraphek

Categorie: beste traphekje voor een hoektrap

BabyDan-Hoektraphek

Als jij een hoektrap in huis hebt, werken de meeste traphekjes niet voor jou.Deze hekjes zijn namelijk recht, waardoor ze niet goed bevestigd kunnen worden. Wat jij dan nodig hebt, is het BabyDan Hoektraphek. Dit hekje gaat de hoek om, waardoor de trap volledig afgeschermd is. Het hoektraphekje kan zowel boven- als onderaan de trap gebruikt worden.

Afhankelijk van de vorm van jouw trap gebruik je het BabyDan Hoektraphek in een hoekopstelling, L-vorm of U-vorm. Door de handige verlengstukken stel jij het hekje precies zo op als in jouw huis nodig is.

De verlengstukken zijn op diverse lengtes te bevestigen, waardoor jij precies kan bepalen welk formaat voor jou nodig is. Het openen van het deurtje gaat altijd eenvoudig en is door de twee handelingen die nodig zijn niet mogelijk voor kinderen.

Voor ouders met een hoektrap of ander soort trap waarbij een normaal traphekje niet past, is het BabyDan Hoektraphek de oplossing. Het is een erg flexibel hekje, aangezien je door de verlengstukken zelf bepaalt in welke vorm je het neerzet. Hierdoor past het hekje op veel verschillende trappen, waar normale traphekjes niet bij werken.
BabyDan Flex XL

Categorie: beste traphekje voor een open trap

BabyDan-Flex-XL

Heb jij geen hoektrap, maar een open trap waar aan beide kant geen muur zit om een hekje aan te bevestigen? Dan is het BabyDan Flex XL traphekje wat je nodig hebt.

Dit hekje is neer te zetten in een soort U-vorm, waardoor het volledig om de trap heen gemaakt kan worden. Doorgangen tussen de 90 en 278 centimeter kunnen zo afgeschermd worden.

Het BabyDan Flex XL traphekje heeft een deurtje dat twee kanten op open kan. De verschillende delen zijn zonder gereedschap aan elkaar te bevestigen. En door de Quick Release Wall Fitting is het hekje ook gemakkelijk weer weg te halen of te verplaatsen.

Dit traphekje is bovendien niet alleen praktisch bij de trap, maar kan ook bij bijvoorbeeld een open haard gebruikt worden. Of zet het hekje als roomdivider in de kamer, zodat je jouw kleintje met een gerust hart in een bepaald deel van de kamer kan laten spelen.

Het BabyDan Flex XL traphekje is een multifunctioneel hekje. Als normale traphekjes niet goed passen, kan dit hekje zomaar de oplossing zijn. Het traphekje kan op allerlei manieren gebruikt worden en op diverse afmetingen worden neergezet. Zo past het hekje eigenlijk altijd.
Conclusie – het Beste Traphekje

Een traphekje moet vooral heel erg veilig zijn. Daarnaast is het prettig als het hekje praktisch is in gebruik. Wat er onder praktisch verstaan wordt, ligt maar net aan jouw situatie.

In een klein huis is een ruimtebesparend traphekje, zoals het Simanti oprolbaar traphekje, erg praktisch. Als je een hoektrap of een open trap hebt, heb je meer aan het BabyDan Hoektraphek of BabyDan Flex XL traphekje. En voor ouders die niet willen boren is het Safety 1st Flat Step hekje juist erg praktisch.

Maar als er in jouw situatie geen bijzonderheden zijn, is het A3 Baby&Kids Safetydoor traphekje zeker de meest praktische keuze. Onder andere de indicator, waarmee je gemakkelijk ziet of het hekje veilig dicht zit, en de eenvoudige manier van openen, maken dit in veel situaties het meest praktische traphekje. 

Naast veiligheid en gebruiksgemak speelt budget voor veel ouders ook een rol. Wil je minder uitgeven en toch een veilig hekje? Dan kies je voor Safety 1st Wall Fix. Dit hekje doet precies wat je ervan verwacht, zonder verdere poespas. Voor een scherpe prijs bescherm je zo toch je kleintje.

Weet je welk traphekje het beste bij jouw situatie past? Dan bestel je het hekje gemakkelijk online. Je ontvangt het hekje dan binnen no time thuis, zodat jij je kindje met een gerust hart de wereld kan laten ontdekken!

Een traphekje is wel zo veilig! Wil je ook je kleine in de gaten houden als ze op haar kamertje is? Lees dan onze gids wat is de beste babyfoon!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby