Wat is de Beste Wipstoel?


kindje speelt in de beste wipstoel

Op zoek naar de beste wipstoel

Iedereen wil zijn of haar kleintje omringen met het allerbeste. Comfort hoort hier ook bij. Een goede wipstoel is een goed begin. In principe is deze stoel de allereerste stoel waar je kleine gebruik van kan gaan maken. De kans is zeer groot dat je wil dat je kleine spruit niet alleen comfortabel ligt maar zeker ook veilig! Logisch natuurlijk. We helpen je graag in je zoektocht naar een geschikte wipstoel en vertellen meer over onderstaande stoelen:

Belangrijke weetjes over een wipstoel

Een wipstoel is erg handig. Je kindje kan er in liggen/zitten en lekker om zich heen kijken. Als ouder heb je op dat moment even je handen vrij. Ook is het mogelijk om je kindje een hapje te laten eten terwijl hij of zij gebruikt maakt van de wipstoel. Laat je kindje echter nooit alleen achter in een wipstoel!

Dit filmpje laat zien dat, terwijl jij je eigen ding doet, je kindje lekker vertoeft in de stoel.
Een wipstoel oogt misschien vrij simpel, toch zijn er belangrijke punten waar je rekening mee dient te houden.

Hoelang mag mijn kindje gebruik maken van een wipstoeltje?

Het algemene advies op dit moment is om het stoeltje niet langer dan twee uur per dag te gebruiken. Je kindje kan gebruik maken van de wipstoel tot een gewicht van negen kilo. Hou ook rekening met de beweeglijkheid van je kleintje. Een kindje van acht kilo dat liever de wereld wil ontdekken door rond te kruipen en dergelijke zit misschien niet meer graag in een wipstoel. Toch is het fijn, al is het maar voor kleine momentjes, om een wipstoeltje te hebben. Terwijl jij stofzuigt zit je kindje veilig. 

Hoort een wipstoel bij een standaard baby uitzet?

Nee. Een wipstoel is niet iets wat je perse zou moeten hebben. Bedenk wel dat het erg gemakkelijk is. Je kindje zit veilig terwijl jij bijvoorbeeld een flesje klaarmaakt of gewoon een kopje koffie drinkt. Je zou ook lekker naast je kindje kunnen gaan zitten om een boekje voor te lezen en samen te spelen.

Een wipstoel zou je kunnen zien als een extra optie om aan te schaffen.

Afneembare bekleding of niet?

Veel ouders vinden afneembare bekleding ideaal. Wellicht ga je je kindje wat te eten geven in het stoeltje. Als er een ongelukje gebeurt is het fijn dat je de bekleding kan afnemen en wassen. Vrijwel alle wipstoelen hebben tegenwoordig afneembare bekleding.

Wel of geen speelboog?

Hier zijn de meningen over verdeelt. De ene persoon zweert bij een speelboog terwijl de ander dit juist absoluut niet wil. Sommige ouders vinden een speelboog in de weg zitten. Een speelboog kan veel plezier geven. Het kindje krijgt extra prikkels die een positieve uitwerking kunnen hebben op de ontwikkeling van de zintuigen. Sommige ouders vinden dat hun kind op deze manier teveel prikkels krijgt. Op dit gebied dien je zelf een keuze te maken. Volg vooral je eigen gevoel of kijk eens hoe je kindje reageert op een speelboog. Misschien ken je iemand die een wipstoel met speelboog heeft en mag je deze een dagje lenen.

Veiligheid staat voorop!

Een wipstoel is een veilige stoel. Wel zijn er een aantal zaken waar je wellicht extra aandacht aan dient te besteden. Verzeker jezelf ervan dat de ondersteuning goed is. Ook is het goed om een extra check te doen dat het niet mogelijk is dat er vingertjes of teentjes beklemd komen te zitten. Bij een goede wipstoel is dit vrijwel onmogelijk maar het kan natuurlijk nooit kwaad om het voor de zekerheid extra te controleren. Zet het stoeltje nooit op een zachte ondergrond zoals een matras of een bankstel. De wipstoel moet altijd stabiel staan op een harde ondergrond. Ook is het verstandig om het stoeltje zo te plaatsen dat er niet gegrepen kan worden naar bijvoorbeeld gordijnen of een hete verwarming.


Let op de gordel

Een gordel om je kleine vast te zetten is ook een must. Zoals onderstaand filmpje duidelijk maakt 🙂

Reviews Beste Kinderstoel

BabyBjörn Balance Soft Review

babybjorn-wipstoel-balance-soft-foto-review

Het woord "Soft" doet zijn naam eer aan. Dit zachte wipstoeltje geeft goede ondersteuning. De zitting vormt zich min of meer naar het lichaam van je kindje. Dit is erg ergonomisch. Het veiligheidstuigje is handig te bevestigen. Vele ouders ervaren dat hun kindje comfortabel zit in deze stoel. Het wipstoeltje is in meerdere standen te zetten. Ook is inklappen geen probleem en neem je het stoeltje gemakkelijk mee.

De bekleding is afneembaar, dit is ook een pluspunt te noemen. De stoel is vrij prijzig, dit is wellicht een minpuntje maar voor het geld dat je uitgeeft krijg je wel iets moois terug. Er worden hoezen in verschillende kleuren aangeboden. Op deze manier zou je regelmatig kunnen wisselen van kleur om je stoeltje een ander uiterlijk te geven.

Voordelen

 • Afneembare kleding
 • Ergonomisch
 • check
  Inklapbaar, dus goed te vervoeren

NAdelen

 • Relatief dure stoel

Chicco Hoopla Review

chicco-hoopla-wipstoel-review-foto-preparents

Ook deze stoel beschikt over afneembare bekleding. De stoel is in meerdere standen te zetten zodat jij zelf de ideale positie creëert voor jouw kindje. Deze variant heeft een verstelbare speelboog. Zoals eerder besproken vindt de ene dit positief terwijl de ander hier negatief tegenaan kijkt. De speeltjes die aan deze boog zitten zijn gemakkelijk afneembaar en kunnen indien nodig gewassen worden.

Het zitje is vrij breed waardoor je kindje alle ruimte heeft om comfortabel te zitten. Dit Italiaanse merk biedt een kwalitatief goede wipstoel aan voor een redelijke prijs.

Voordelen

 • Opvouwbaar
 • 3 verschillende standen
 • Comfortabel

NAdelen

 • Bij verplaatsen aan rugleuning klikt de rugleuning snel in de volgende positie

Topmark Toby Review

topmark-wipstoel-toby-review-foto-preparents

De Topmark Toby wordt geleverd inclusief speelboog. Ook heeft deze wipstoel een extra schommelstand. De stoel is verstelbaar al gaat dit niet altijd even soepel. De bekleding haal je er gemakkelijk af om te wassen.

Deze wipstoel is vrij simpel te noemen, de prijs is niet al te hoog. Met zijn 2,7 kg is het een lichte stoel, verplaatsen kost je dus weinig moeite. Als je op zoek bent naar een basic wipstoel dan zou deze stoel een goede keuze zijn. Opvallend vaak wordt er melding gemaakt dat de speelboog niet bij de geleverde wipstoel zit. Deze zit echter "verstopt" aan de achterkant van de leuning.

Voordelen

 • Schommelstand
 • Goede prijs
 • check
  Kwaliteit is prima

NAdelen

 • Niet iedereen vindt de rugleuning makkelijk te verstellen
 • Niet inklapbaar

Baninni Bouncer Nina Minna Review

baninni-wipstoel-bouncer-nina-mina-review-foto-preparents

Het zitje van de Baninni Bouncer Nina Minna (hele mond vol trouwens) is in twee posities te verstellen. Als je voor deze stoel gaat krijg je er een speelboog bij. De Baninni Bouncer zou je kindje kunnen kalmeren door middel van de trillingen en zachte melodieën die in kan stellen. Er zijn maar liefst twaalf muziekjes waaruit je een keuze zou kunnen maken. De trillingen zijn niet echt heel duidelijk voelbaar dus dat zou niet de hoofdreden moeten zijn als je voor deze kiest. Ook deze variant heeft afneembare bekleding. Sommigen vinden deze wipstoel saai ogen. Verder is deze stoel erg praktisch te noemen.

Voordelen

 • Met muziekjes en trillingen
 • Comfortabel
 • check
  Goede prijs

NAdelen

 • Trillingen zijn niet erg sterk
 • exclamation-circle
  Sommige mensen vinden het een beetje gammel

Nuna Leaf Review

nuna-leaf-wipstoel-review-foto-preparents

Deze wipstoel is de winnaar Baby Innovation Award 2011. Deze stoel kan zachtjes schommelen, dat was ook het doel van de ontwerpers. Ze vergelijken het met een blad dat waait op de wind.

De zitting is gemaakt van organisch katoen, deze is ook wasbaar. Je geeft de stoel een klein duwtje waardoor deze als vanzelf gaat schommelen. Batterijen en stroomkabels zijn niet nodig. Deze stoel is niet goedkoop, wellicht is dat een overweging om deze niet te kopen. Kwalitatief gezien is deze wipstoel erg goed.

Voordelen

 • Katoen is erg comfortabel
 • Mogelijkheid tot schommelen
 • check
  Prachtig design

NAdelen

 • Relatief duur
 • exclamation-circle
  Sommige mensen vinden het vastzetten met klittenband wat lastig

Conclusie - De Beste Wipstoel

De beste wipstoel is naar mijn mening de Nuna Leaf. Hij is wat prijzig maar dan heb je ook wat! Ik vind het ideaal dat de stoel zachtjes schommelt nadat ik een klein duwtje gegeven heb. Ook vind ik het organisch katoen erg fijn aanvoelen! Tegenwoordig zijn bijna al soorten bekleding afneembaar en wasbaar, zo ook de bekleding van deze variant. Naar mijn mening is de prijs die deze stoel in de wacht heeft gesleept dan ook zeer zeker terecht.

Wel moet ik eerlijk bekennen dat de keuze voor mij niet gemakkelijk was. De BabyBjörn Wipstoeltje Balance Soft spreekt mij namelijk ook erg aan! De doorslag voor mij was het schommelen als een blad van de Nuna Leaf. 

Nadeel van beide stoel is dat ze vrij prijzig zijn. Is een wipstoel ook de sluitpost van jouw babyuitzet en heb je een beperkt budget? Overweeg dan zeker de Topmark Toby. Doet wat het beloofd tegen een zeer goede prijs. 

De andere stoelen zijn uiteraard ook goed! Wat je ook kiest, een foute keuze maak je nooit. Het uiteindelijke doel is dat je kindje lekker kan gaan genieten in een wipstoel en jij je handen even vrij hebt.