Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Reizen met je Baby: Complete Gids voor een Relaxte Vakantie

met de baby op vakantie in de bestelbus
Als je op vakantie gaat met je baby zal je jezelf wellicht afvragen wie er nu eigenlijk met wie op vakantie gaat. Ga jij nu op vakantie met je baby?  ...Of gaat je baby op vakantie met jou?  Er is ook zoveel waar je aan moet denken!  Het begint zelfs al wanneer je kleine nog niet eens geboren is.  Hier lees je alles wat je MOET weten.

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1: Reizen tijdens zwangerschap

Hoofdstuk 2: Vanaf wanneer is het veilig om te reizen met je baby? 

Hoofdstuk 3: Vanaf wanneer is het veilig om te reizen met je baby? 

Hoofdstuk 4: Weg met het vliegtuig

Hoofdstuk 5: Tips voor op bestemming


HOOFDSTUK 1: 

Reizen tijdens zwangerschap



Voordat het zover is, moet je natuurlijk eerst door negen maanden zwangerschap.

zwangere vrouw gaat twijfelt of ze op reis gaat

Waarschijnlijk zie je als aankomende ouders de bui al hangen en ga je het nog even uitgebreid op vakantie voordat de baby er is.

Kan dat wel, zwanger en op pad?

Ja natuurlijk!

Heb je een normale zwangerschap, zonder complicaties, dan kun je rustig weg gaan.

  • Overleg voor de zekerheid altijd wel even met je verloskundige. Hij of zij kan vaak goede tips geven, die aansluiten op jouw vakantiebestemming.


Welk semester is het beste voor reizen?

Ok, je kunt dus in principe gewoon lekker reizen tijdens je zwangerschap. Maar welk semester is het beste?

Ga je tijdens de eerste drie maanden op vakantie, dan heb je kans dat er weinig terecht komt van romantisch dineren.

Je zal namelijk niet de eerste zijn die last heeft van wat misselijkheid…

Ga je tijdens de derde semester, dan is de kans aanwezig dat je alleen maar romantisch aan het dineren bent. En dat de aanstaande moeder niet fit genoeg meer is voor bergbeklimmingen of uitgebreide stadswandelingen.

  • Het beste plan je zo`n reis dus tijdens het tweede semester van de zwangerschap.


Waar moet je nog meer op letten?

  • Klimaat. Het beste vermijd je landen met extreem weer en dan vooral tropische klimaten. Door de hoge luchtvochtigheid kun je sneller vermoeid raken. 
  • Hygiëne. De hygiëne in de meeste van dit soort landen vaak minder en liggen tropische ziektes, zoals malaria, op de loer.
  • Vaccinaties. Sommige vaccinaties, zoals DTP, vaak niet krijgen als je zwanger bent.
  • Muggen. Wil je toch graag naar een warm land, wacht dan totdat het daar winter is of regentijd. Het is er dan koeler en de muggen zijn dan minder actief.


HOOFDSTUK 2: 

Vanaf wanneer is het veilig om te reizen met je baby? 


Op reis gaan met een baby is heel anders dan reizen zonder baby.

Dat is natuurlijk een opmerking als een open deur,

maar toch de belangrijkste tip om mee te beginnen.

Het punt zit hem namelijk in het woord `reizen`. 

Een kwartier, een half uur, of zelf een uur even weg gaan is geen probleem….

Zo lang je maar weer op tijd thuis bent voor de volgende voeding. 

Ga je echter langer weg, bijvoorbeeld een hele dag, dan wordt het verschil ineens duidelijk zichtbaar….

Op het moment dat je vindt dat het tijd is om te gaan, blijkt ineens dat er nog heel veel dingen mee moeten. Luiers, billendoekjes, slapjes, spuugdoekjes, speentje, knuffeltje, en als je geen borstvoeding geeft ook nog een flesje met bijbehorende voeding.


Voorbereiding

Het venijn van op reis gaan met een baby zit hem standaard in de voorbereiding. En oh wee als je iets vergeet. Zeker in het begin kan dit een bron zijn van frustratie.

Toch is er maar één ding wat je kunt doen: zoveel mogelijk weg gaan met je baby. 

Hoe vaker je op reis gaat, des te meer routine je zult ontwikkelen en des te sneller je alle spullen hebt verzameld. Ook voor je baby zelf is het meestal leuk om even weg te zijn uit huis.

Zeker als hij of zij wat ouder wordt en interesse krijgt in de rest van de wereld. Doe je dit van jongs af aan, dan went je kind hieraan en zal hij waarschijnlijk ook flexibeler zijn als hij wat ouder wordt. Zeker een voordeel als je eens echt op reis gaat.


Wanneer voor het eerst naar buiten toe?

De eerste kaar dat je met je pasgeboren kindje naar buiten gaat, is iets bijzonders. Niet alleen voor de baby zelf, maar ook voor de moeder.

Na de bevalling is er standaard een hersteltijd. Die gaat bij de een sneller en makkelijker dan de ander.

Het is bovendien een groot verschil tussen een normale bevalling of een keizersnede (sectio).

  • Normale bevalling. Meestal na 1 week kun je al wel voorzichtig een stukje lopen.
  • Keizersnede. Daar duurt dit veel langer. Een gemiddelde herstelperiode duurt dan 6 weken, maar ook dit verschilt van persoon tot persoon.


Vaak zal de kraamverzorgende je hierin begeleiden en kan hij of zij vaak goed aangeven wanneer je fit genoeg bent om naar buiten te gaan.


De eerste wandeling. Yes! Je mag eindelijk naar buiten voor een eerste ECHTE wandeling met je kindje!

Voor jezelf kun je uiteraard prima inschatten welke kleding voor welk weertype het beste is.

Maar weet je dat ook voor je baby? Wat trek je jouw kindje aan? Misschien wel een lekkere warme kruik in de wandelwagen mee? 

NEE! Geen kruik hoor! Je kindje zou zich kunnen branden. 

Maar wat dan wel?

Tijdens jouw kraamperiode zal jouw eigen kraamverzorgende je uiteraard van tips voorzien. Voor nu kun je terecht op deze lijst met fijne tips van Kraamzorg Het Groen Kruis.​


Ik ga op reis en neem mee…

Als je met je baby naar buiten gaat, zijn er meerdere “transportmogelijkheden”.


Auto. De meeste mensen zullen de auto gebruiken als belangrijkste vervoersmiddel voor hun kindje. Je MOET dan je baby in een Maxi-Cosi vervoeren. Nadruk op moet, want dat is verplicht volgens de wet. Alle spullen stop je rustig in de kofferbak.

Het echte aandachtspunt is echter hoe je daarna verder wilt gaan.


Kinderwagen.De meeste ouders nemen standaard hun kinderwagen mee. Veel modellen hebben tegenwoordig meerdere bakken. In het begin gebruik je de wieg, later kun je die verruilen door een verstelbare bak, die meer op een stoel lijkt.

Houdt er echter rekening mee dat een pasgeboren baby zeker de eerste zes weken erg kwetsbaar is voor schokken. In Nederland zijn veel historische binnensteden met een keur aan hobbelige kinderhoofdjes, niet al te rechte straten, stoepranden en nog veel meer.


Draagdoek / Draagzak. Met een pasgeboren baby rondrijden in een wieg kan soms lijken op een race, maar dan eentje waarbij je zo voorzichtig en soepel mogelijk alle obstakels probeert te nemen. Een draagdoek of draagzak kan dan fijner zijn. Je bent dan wat flexibeler in je bewegingen als je door een stad loopt.


HOOFDSTUK 3: 

Op Vakantie met de auto


Van alle vakantievormen die je met een jonge baby kunt bedenken, is een autovakantie waarschijnlijk het meest relaxt.

Mits je auto natuurlijk groot genoeg is.

Veel baby`s vinden het heerlijk om in het autostoeltje te zitten/liggen en vallen door het rijden makkelijk in slaap.


Denk om tussenstops

In principe kun je zo ver rijden als je maar wilt, zo lang je maar heel veel tussenstops inplant. Dat is noodzakelijk omdat:

  1. 2 uur. Je baby ten eerste beter niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten
  2. Voeding. Natuurijk heeft je baby regelmatig een voeding en een schone luier nodig! Je kunt proberen dit in de auto zelf te doen, maar dat is uit veiligheidsoverwegingen niet aan te raden

Ondanks dit is de auto zeker het beste middel voor een eerste vakantie met de kleine.

Voorbereiding autoreis met baby

Er is een groot verschil tussen korte en lange trips met je baby. Ook met de auto is dat niet anders.

Ga je met de auto op vakantie, dan is het belangrijk om in het oog te houden hoeveel spullen je mee kunt nemen. Zeker als jouw auto niet de prijs voor grootste kofferbak zal winnen. Het zal je verbazen hoeveel spullen je extra mee moet nemen als je op vakantie gaat met een baby.

Gelukkig kun je dit drastisch verminderen door een huis, appartement of zelfs een hotel te boeken, waar ze al de nodige babyspullen voor je hebben klaar staan. Een makkelijke win is bijvoorbeeld zoeken naar een huis met een babybed.

Je hoeft dan niet in de weer met een kolossaal campingbed en dat scheelt.

Wil je het helemaal makkelijk houden, dan huur je een huisje bij één van de vele vakantieparken in Nederland, of in het buitenland. Veel van deze parken hebben huizen beschikbaar die specifiek op gezinnen met baby`s zijn gericht.

Je kunt dan ook het babybadje, het verschoonkussen en de kinderstoel rustig thuis laten. Die plek kun je dan gebruiken voor je eigen spullen. Want die moeten uiteraard ook gewoon mee.


De beste leeftijd voor een autoreis

Als je met de auto op vakantie gaat, maakt de leeftijd van het kind eigenlijk niet zo heel veel uit.

In principe kun je alles wat je nodig hebt gewoon meenemen in de kofferbak. De ruimte kan pas echt een probleem worden als je niet één, maar twee of drie kleine kinderen mee op vakantie neemt.

De `grap` is namelijk dat als de kinderen iets ouder worden, ze zich steeds meer gaan hechten aan hun spullen. Dit resulteert in een grote lading aan speelgoed die dan ook nog maar moet worden meegenomen. Veel ouders kopen uiteindelijk gewoon een grotere auto. 

Met een pasgeboren baby op vakantie lijkt dus een grote berg, maar kijk je daar drie of vier jaar later op terug dan vraag je jezelf af waar dat toch vandaan kwam.


Tips voor tijdens de autorit

Ongeacht de afstand die je gaat afleggen, komt er een moment dat je kleine gaat protesteren. Even is niet erg, maar als het lang duurt kan het erg op de zenuwen werken :). 

In onderstaande video wat tips om dat te voorkomen en te verhelpen. De video is in het Engels, maar je kunt gebruik maken van de ondertiteling als je daar behoefte aan hebt! 

Hoe houd je een baby tevreden in een autostoel


HOOFDSTUK 4: 

Weg met het vliegtuig



Met je baby op vakantie gaan in het vliegtuig.

Veel ouders moeten er niet aan denken.

Helemaal niet als je ook gewoon `veilig` met de auto weg kunt.

Toch hoeft vliegen met een baby geen enorm drama te zijn.

Sterker nog: vliegen met een baby is zelfs stukken makkelijker dan met een peuter of kleuter.

Dus wil je die verre reis maken, grijp dan je kans.

….Nu het nog kan.


Vliegen tijdens de zwangerschap

Vliegen als je zwanger bent is geen enkel probleem. Zoals eerder vermeld moet je vooral letten op het klimaat van het land waar je naar toe vliegt.

Er zijn wel enkele regels met betrekking tot vliegen als je zwanger bent.

In principe geldt bij iedere maatschappij dat je tot 28 weken gewoon mag vliegen.

Daarna heb je een verklaring van de verloskundige nodig. Heb je die, dan mag je Maximaal tot 36 weken vliegen. Heb je een normale zwangerschap, dan is zo`n verklaring een formaliteit.

Verwacht je trouwens een tweeling, dan gelden andere regels. De limiet ligt dan op 32 weken.


Vliegen met een baby

De meeste vliegmaatschappijen hanteren eigen regels met betrekking tot de leeftijd waarop een baby mee in het vliegtuig mag. De meesten maakt het echter niet uit.

In principe zou je een baby zelfs na een paar dagen na de geboorte al mee kunnen nemen.

Het punt zit hem meestal bij de hersteltijd van de moeder en daarom is het aan te raden om ongeveer twee weken aan te houden.

Overigens is dit punt ongeveer het enige waar de meeste vliegmaatschappijen het over eens zijn.

Voor de rest is er een enorme wildgroei aan regels met betrekking tot het vliegen met een baby. Bij sommige maatschappijen hoef je niet te betalen om je baby mee te nemen, maar wel voor de bagage die je dan `gratis` mee mag nemen.

Hoe veel kilo dat is en of daar ook een kinderwagen of een buggy bij hoort en hoe groot en zwaar die dan mag zijn, dat is vaak even uitzoeken.

Ga je op reis met een baby, lees dan altijd goed de voorwaarden van de vliegmaatschappij voordat je boekt. Dat kan een boel narigheid voorkomen.


Kinderwagen of buggy?

Niet-inklapbare buggy’s of kinderwagens moeten meestal bij het inchecken worden achtergelaten. Ze kunnen dus niet mee tot de gate!

Neem dus altijd een opvouwbare buggy mee. Je kindje kan dan tot de gate lekker blijven zitten. 

Vlieg je via Schiphol? Maak dan zeker gebruik van Baby Care Lounge! Dit is een afgezonderde ruimte waarin je je baby kunt verzorgen. Je kunt je kindje zelfs wassen en laten slapen in een van de 7 slaapcabines:


De beste leeftijd om te vliegen met je baby

In tegenstelling tot de auto, is er bij het vliegtuig wel een perfecte leeftijd om op reis te gaan. Vooral als je langere stukken wilt vliegen.

Dat is bij ongeveer zes maanden.


Dat heeft te maken met twee belangrijke factoren: als het kind jonger is, zul je:

  1. Vaker voedingen moeten geven
  2. Slaapt je kind meestal kortere stukken achter elkaar


Je kunt dan zelf minder ontspannen en bovendien is een kind dat vaak wakker wordt een grote frustratie voor alle andere passagiers. Dat laatste zou van minder belang moeten zijn, maar de ervaring leert dat veel jonge ouders zich opgelaten voelen als de kleine het op het huilen zet.


Luchtdrukverschil oor van je baby. Net als iedereen, heeft ook jouw baby last van de drukverschillen. Het is erg belangrijk om hiermee rekening te houden!

Vooral bij het stijgen en dalen kan het drukverschil toenemen. Je baby kan daardoor pijnlijke oren krijgen. De beste manier op dit te verhelpen is om in ieder geval tijdens het stijgen EN tijdens het dalen jouw kindje een flesje te geven. 

Door het slikken van de melk kan de druk die in het middenoor is opgebouwd weer verlaagd worden.

Hier is het juist weer een voordeel als je met een kindje jonger dan 6 maanden reist. Je wordt immers gedwongen om regelmatig voeding te geven. Je helpt je kindje tegelijkertijd om structureel de oortjes te klaren!


Baby basket. Wat enorm helpt is dat je bij veel vliegmaatschappijen een zogenaamd babybed kunt bestellen. In het Engels ook wel een Baby basket genoemd. Dit is een soort van wiegje dat aan de wand van een vliegtuig gemonteerd kan worden. Dit is vooral ideaal bij intercontinentale vluchten. Je hoeft je baby dan niet tien of elf uur achter elkaar op schoot te houden.

Er zijn wel strikte regels voor, afhankelijk van de grootte van de basket. Vaak geld dat je baby niet langer dan 65 centimeter mag zijn, niet zwaarder dan tien kilo of ouder dan een jaar.



HOOFDSTUK 5: 

Tips voor op bestemming



Als je eenmaal met je baby op je bestemming bent gearriveerd, zul je er al snel achter komen dat vakantie vieren met een baby toch net ietsje anders

gaat.

Misschien ben je het gewend om er hele dagen op uit te gaan om iedere culturele bezienswaardigheid van een stad te verkennen.

Of misschien lag je wel heerlijk volle dagen aan het strand.

No more!


Compromissen maken 

Op vakantie met een baby moet je uiteraard compromissen maken. Je hebt uiteraard rekening te houden met ritmes en dus slaapbehoefte van je kleine. 

Het beste verdeel je de vakantie in dagen die je `actief` bent en dagen die je rustig aan doet. Op de actieve dagen neem je de baby lekker mee en ga je er de hele dag op uit.

De volgende dag kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je baby nogal moe is.

Blijf dan vooral lekker thuis en laat je baby goed bijslapen. Dan is hij de volgende dag hopelijk weer fit genoeg om mee op avontuur te kunnen.


Tips voor aan het strand

Ga je naar een warm land op vakantie, zorg er dan voor dat je baby zoveel mogelijk binnen slaapt.

Het kan verleidelijk zijn om samen met je baby aan het strand te gaan hangen, zodat je af en toe een lekkere duik in de zee kunt nemen.

Als je dit doet, zorg er dan voor dat je de baby ten eerste goed insmeert met zonnebrand (er is speciale zonnebrand voor baby`s) en ten tweede dat je een plek in de schaduw creëert waar de baby kan slapen. Naast verbranding voorkom je zo ook oververhitting.


Opvouwbaar reisbedje. Een tip is om een opvouwbaar reisbedje te kopen. Je kunt je baby hierin laten slapen en het dak dichtritsen. Aan de zijkant zit luchtdoorlatend gaas. Het dak is zonwerend en zorgt ervoor dat je baby gegarandeerd zonvrij ligt te slapen. Een tweede voordeel is zo dat je veel prikkels buitensluit, waardoor je baby makkelijker kan ontspannen en dus in slaap kan vallen.


Je kunt het bedje eventueel ook gebruiken als vervanging van een campingbed. Je kunt hem op een normaal matras zetten. Het kind ligt zo veilig en kan er niet per ongeluk vanaf rollen.


Checklist voor naar het strand met je baby?

Welke items neem je mee voor je baby naar het strand? Met name in de eerste twee minuten van de onderstaande video geeft de Vlogger een aantal goede tips.


Zo, dit is mijn gids naar een relaxte vakantie met je baby!

Fijne vakantie!

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby