Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwangerschapsaankondiging: Stappenplan en 20+ Ideeën

stel doet maakt een foto als zwangerschapsaankondiging
Yes! Je bent zwanger! Dan is het tijd voor een leuke zwangerschapsaankondiging. Maar wanneer ga je de zwangerschap aankondigen? En wat is nou echt een originele zwangerschapsaankondiging?

Dit is de jouw gids naar een vlekkeloze zwangerschapsaankondiging.

In de gids vind je:

 • Een stappenplan
 • Lijst aan wie je je zwangerschap kunt vertellen
 • Wanneer je het beste kunt vertellen
 • Hoe je het kunt aankodigen
 • Nog véél meer

Let’s go!

Hoe ik het heb aangepakt

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje was ik compleet nieuw in de wereld van de zwangerschapsaankondigingen. Ik had geen flauw idee wat er allemaal mogelijk was. Onze eerste aankondiging was dan ook niet al te spectaculair.

Toen ik in verwachting was van mijn tweede kindje was ik iets meer ingeburgerd als ouder. Ik had al flink wat zwangerschapsaankondigingen voorbij zien komen en ik wist beter hoe ik het wilde vertellen.

Ik wilde de toekomstige grote zus graag bij de aankondiging betrekken, dus lieten we een leuk shirtje met ‘I’m Going to be a Big Sister’ voor haar maken.

zwangerschapaankondiging tshirt big sister

Wat kregen we daar veel leuke reacties op!

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke manieren om jouw zwangerschap aan te kondigen. Je kunt het zo groot of klein maken als bij jullie past.

Om je op weg te helpen heb ik de leukste zwangerschapsaankondigingen hier voor je verzameld. Dan kun je voldoende inspiratie opdoen om ook jouw zwangerschap op een originele manier aan te kondigen.

Stappenplan Zwangerschapsaankondiging

Bij een zwangerschapsaankondiging komt meer kijken dan je misschien denkt. Je moet verzinnen:

 1. Aan wie ga je de zwangerschap aankondigen
 2. Wanneer vertel je het?
 3. Hoe ga je het vertellen?

Hieronder vind je antwoord op al deze vragen, zodat je niets vergeet!

1. Aan wie ga je de zwangerschap aankondigen?

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat iedereen in je omgeving weet dat je zwanger bent. Maar wie je het wanneer en op welke manier gaat vertellen, is wel iets om goed over na te denken. Deze mensen mag je in ieder geval niet vergeten:

 • Je partner
 • Eventuele grote broer of zus
 • Toekomstige opa’s en oma’s
 • Oom(s) en tante(s)
 • Vrienden
 • Collega’s

Daarnaast kun je het nog vertellen aan:

 • Buren
 • Kennissen
 • Eventueel jouw volgers op social media

2. Wanneer kun je het nieuws het beste delen?

Wanneer jij klaar bent om het nieuws met de buitenwereld te delen, is heel erg persoonlijk. Aan je partner zul je het zo snel mogelijk willen vertellen. Ik heb er zelfs voor gekozen om de zwangerschapstesten samen met mijn partner te doen.

Zo wisten we het allebei tegelijkertijd en konden we het geluk meteen met elkaar delen. Als je de test wel alleen doet, zijn er genoeg leuke manieren te verzinnen om je partner in te lichten.

Bepaal voor jezelf de ideale termijn

Als je partner het weet, is het tijd om na te denken over de rest van jouw dierbaren.

Tijdens je eerste trimester [1] is de kans op een miskraam helaas het grootste. Daarom kiezen veel mensen ervoor om het nieuws na deze kwetsbare eerste maanden naar buiten te brengen.

Je kunt het natuurlijk ook al eerder delen, maar houd er dan rekening mee dat er een kans is dat je iedereen ook over een miskraam zou moeten vertellen.

Een voordeel van het vroeg vertellen, is dat je niet meer geheimzinnig hoeft te doen over je zwangerschapskwaaltjes. Vooral als je erg moe of misselijk bent, is dat wel heel erg fijn.

Sommige mensen vinden het prettig om het grote nieuws juist pas met 16 of zelfs 20 weken naar buiten te brengen. Houd er dan wel rekening mee dat er een kans is dat mensen het al aan je gaan zien.

Het verschilt per persoon hoe snel je zwangerschapsbuikje op gaat vallen. Door het dragen van wijde kleding kun je dit wel enigszins maskeren.

Vertel het eerst aan je inner circle

Als je het nieuws eenmaal met iemand gedeeld hebt, kan het zomaar als een lopend vuurtje rondgaan. Je wil niet dat jouw ouders het nieuws al op Facebook lezen, voordat je ze hebt kunnen bellen. Denk daarom goed na over wie je het nieuws als eerste vertelt.

Ook is het fijn om aan iedereen te vragen het nieuws nog voor zich te houden, en al helemaal niet op social media te plaatsen, voordat jullie zelf een openbare aankondiging gedaan hebben.

Het is verstandig om de zwangerschap eerst aan te kondigen aan de mensen die het dichtste bij jullie staan. Dit zijn hoogstwaarschijnlijk de toekomstige opa’s en oma’s en ooms en tantes. Ook aan je beste vriend of vriendin zul je het snel willen vertellen.

Daarna is het tijd om ook aan de rest van de familie de aankondiging te doen.

Op je werk is het verstandig om het nieuws nog even stil te houden, totdat je met je baas gepraat hebt. Daarna kun je het aan één of twee collega’s vertellen en zal het nieuws zich vanzelf verspreiden.

Als je aan al je dierbaren het nieuws persoonlijk hebt verteld, kun je eventueel een aankondiging op social media posten. Zo weten ook de mensen die wat verder weg staan het nieuws snel.

De juiste timing voor de grote broer of zus

Als jullie al een kindje hebben, zul je hem of haar willen vertellen dat hij of zij grote broer of zus wordt. De timing hiervan is erg belangrijk en hangt af van de leeftijd van het kind.

Je wil niet dat hij of zij al tegen iedereen roept dat mama een baby in haar buik heeft, terwijl jij nog niemand iets verteld hebt. Een wat ouder kind kun je vaak goed vertellen dat ze het nog even geheim moeten houden.

3. Hoe ga je het aankondigen?

Als je weet aan wie en wanneer je het wil vertellen, blijft er nog maar één vraag over: Hoe ga je het vertellen? Dit is heel erg persoonlijk en moet goed bij jullie passen. In deze gekke corona-tijd is het ook nog belangrijk om na te denken of je de aankondiging persoonlijk of digitaal gaat doen. Kies datgene dat het beste bij jullie past.

Er zijn ontelbaar veel leuke ideeën voor het aankondigen zwangerschap. We zetten hier een aantal van de leukste voor je op een rijtje. Denk bijvoorbeeld aan een aankondiging speciaal voor de toekomstige opa en oma of een originele manier om oudere broertjes en zusjes bij de aankondiging te betrekken.

Ideeën voor je partner

Als je partner niet bij de test was, kun je hem (of haar) op een fijne manier verrassen met het mooie nieuws.

Verrassing in bed

Er zijn veel verschillende boeken te koop voor nieuwe ouders. Een grappig voorbeeld is ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’ van Kluun.

zwangerschapsaankondiging door boek help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt

Koop dit, of een ander, boek en leg deze op het kussen van je partner. Dan wacht er ’s avonds toch een mooie verrassing in bed..

Ditzelfde kun je doen met een paar babyschoentjes, een knuffeltje of een T-shirt waar je het nieuws op kunt lezen.

Vertel het met een foto

Hebben jullie fotolijstjes in huis hangen of staan? Plaats er dan eens een lijstje bij, met bijvoorbeeld een foto van de positieve test.

zwangerschapaankondiging door foto met test in lijst

Wacht net zo lang tot new daddy cool het opmerkt 🙂

Of koop een collage fotolijst, met voldoende ruimte voor elk gezinslid plus de nieuwe baby. Vul de vakjes met foto’s van de gezinsleden en plaats in het vakje voor de baby een blaadje met de tekst ‘Coming soon…’

Hoe lang duurt het voordat je partner het ziet?

Vertel het de toekomstige opa en oma

Het nieuws aan de toekomstige opa en oma vertellen is bijna net zo leuk als aan je partner. Zij verdienen dan ook zeker een originele aankondiging.

Geef een babycadeautje

Het nieuws aan jullie ouders vertellen kan heel goed met een klein cadeautje. Geef bijvoorbeeld een leuke slab, knuffeltje of rompertje met de tekst ‘Jullie worden opa en oma!’.

Ook een voorleesboekje, bijvoorbeeld ‘Opa en Oma Pluis’ van Dick Bruna is een goede manier om het te vertellen.

zwangerschapsaankondiging door boek opa en oma pluis

Plak voorin het boekje een foto van de echo of schrijf een persoonlijke boodschap. Dat boekje zullen opa en oma straks nog vaak aan jouw kleintje voor willen lezen!

zwangerschapsaankondiging op etiket champagnefles opa en oma

Zeg het met een wijnfles

Zijn jullie van plan om het nieuws tijdens een etentje aan de opa en oma te vertellen? Neem dan een lekkere fles wijn mee en plak daar een speciaal etiket op. Dat wordt zeker een geslaagd dinertje.

Stuur een kaartje

Er worden steeds minder kaartjes verstuurd. Elk kaartje dat je krijgt is dus altijd al bijzonder. Als het niet mogelijk is om het jullie ouders persoonlijk te vertellen, kun je overwegen om een wel heel erg speciale kaart te sturen. Wat zullen ze verbaasd zijn als ze de post openen.

Algemene ideetjes

Er zijn ook veel manieren voor het aankondigen zwangerschap die je voor meerdere mensen kunt gebruiken.

Hulp van een huisdier

Hebben jullie een hond? Dan kun je deze betrekken bij de aankondiging. Plaats een bordje met een grappige tekst bij jullie trouwe viervoeter en maak er een foto van.

hond met bord in de bek met daarop zwangerschapaankondiging

Deze foto kun je vervolgens delen op social media, maar je kunt het ook afdrukken en bijvoorbeeld aan vrienden of familie geven. Met een kat, konijn of zelfs vis kun je ook een creatieve foto maken natuurlijk.

Grote broer of zus

zwangerschapaankondiging grote broer pakt speen

Willen jullie de grote broer of zus betrekken bij de aankondiging? Dat kan op verschillende manieren. Een shirtje met bijpassende tekst doet het altijd goed, maar ook een foto waarop op een andere manier blijkt dat de gezinsuitbreiding er gaat komen is een goed idee.

Babyschoentjes

zwangerschapaankondiging door lege schoentjes te plaatsen naast papa en mama op strand

Bijna niks is zo schattig als een paar babyschoentjes. Hiermee kun je dan ook de tofste aankondigingen doen. Maak bijvoorbeeld een foto met een paar schoenen van elk gezinslid en plaats daar de babyschoentjes ook bij. Als je er ook nog het geboortejaar van elk gezinslid bijschrijft, is het plaatje helemaal compleet. Ook een foto waar jullie het paar babyschoentjes vasthouden, of eentje van de schoentjes met de echo en een kalender brengt de boodschap goed over.

Een boodschap op de vloer of muur

zwangerschapaankondiging door krijt op muur en gezin ervoor

Met krijt kun je een erg originele zwangerschapsaankondiging maken. Maak een mooie tekening of schrijf een mooie tekst op. Het is ook leuk om er een sommetje van te maken. Zo kun je een meerlingzwangerschap ook mooi aankondigen. In plaats van krijt te gebruiken, kun je ook in het zand op het strand tekenen. Maak een foto van je creatie en je bent klaar om het nieuws naar buiten te brengen.

Maak het persoonlijk

zwangerschapsaankondiging op star wars romper

Zijn jij en je partner dol op voetbal? Gaan jullie elke winter op ski-vakantie? Zijn jullie fanatieke gamers? Of zijn jullie allebei fans van Harry Potter? Integreer jullie gezamenlijke hobby dan in de aankondiging. Persoonlijker gaat een aankondiging niet worden.

Welke tekst ga je gebruiken?

Veel zwangerschapsaankondigingen maken gebruik van tekst. Je kunt kiezen voor iets simpels, maar doeltreffends zoals: ‘Jullie worden opa en oma!’ of ‘Ik word grote broer!’. Ook kun je voor een wat creatievere tekst gaan, zoals een klein gedichtje. Geef iemand bijvoorbeeld een fotolijstje cadeau met het gedichtje:

Je kunt me nog niet horen

Je kunt me nog niet zien

Maar als ik word geboren

Mag ik dan in dit lijstje misschien?

Gebruik een letterbord

Een letterbord is de perfecte plek voor een toffe tekst. Een aantal ideetjes voor een creatieve aankondiging zijn:

zwangerschapsaankondiging door letterboard met text ik laat mijn buikje staan
 • Meet and Greet december 2021
 • Wij krijgen straks minder slaap, maar meer liefde
 • Ik laat deze zomer mijn buikje staan
 • Voor een tweeling: Double Trouble arriving december 2021

Maak het plaatje af door gebruik te maken van bijvoorbeeld babysokjes, een speentje, een mutsje of een rompertje en je hebt de perfecte aankondiging.

Teksten voor grote broers of zussen

Als je al één of meerdere kindjes hebt en je deze wil betrekken bij de aankondiging, kun je gebruik maken van verschillende teksten. Wat dacht je van:

 • Enig Oudste kind of Jongste Middelste kind
 • Every princess needs a sidekick, mine is coming soon!
 • Maak een to do list, met als onderste optie: ‘Grote broer/zus worden’
 • Ik ben zo leuk dat papa en mama er nog eentje bij krijgen
 • Psssst! Mijn mama heeft een baby in haar buik!

Hoe maak jij het bekend?

Dit is pas een kleine greep uit alle mogelijke zwangerschapsaankondigingen. Het belangrijkste is dat jullie iets kiezen dat goed bij jullie past. Hoe gaat jullie zwangerschapsaankondiging eruit zien?

Alles voor je baby!

In de winkel van bol.com vind je het meest complete aanbod babyspullen.

moeder geeft flesje aan baby